Translate

Ρωσικές υπηρεσίες: «Η Τουρκία σε δέκα χρόνια μάλλον θα έχει πυρηνικά όπλα - Σίγουρα θα έχει σε είκοσι χρόνια»!

Ρωσικές υπηρεσίες: «Η Τουρκία σε δέκα χρόνια μάλλον θα έχει πυρηνικά όπλα - Σίγουρα θα έχει σε είκοσι χρόνια»!

«Πυρηνικά όπλα σε 10 χρόνια από σήμερα θα μπορούσε να έχει αποκτήσει η Τουρκία με την ημερομηνία αυτή να μετατίθεται το πολύ στην επόμενη εικοσαετία» σύμφωνα με
τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Σέμιον Μαγκντασάροφ διευθυντή του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών της Εγγύς Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας και βασικός σύμβουλος στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. 
 Ο Σέμιον Μπαγκντασάροφ αναλύει και την προοπτική του τουρκικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων επί των οποίων η Άγκυρα θα μπορούσε στο μέλλον να τοποθετήσει τις πυρηνικές κεφαλές που θα παράγει. 
 Ο Ρώσος αναλυτής αναφέρεται στον βαλλιστικό πύραυλο BORA ο οποίος έχει εμβέλεια 360 χλμ και μπορεί να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 450 κιλών ως προσχέδιο και βασική πλατφόρμα ανάπτυξης για νέα οικογένεια βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια από 500 χλμ, μέχρι 1.500 χλμ. 

 Σύμφωνα με τον Μαγκντασάροφ, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας και η εκτίμηση όλων των υπηρεσιών της είναι ότι με την βοήθεια του Πακιστάν θα έχει αποκτήσει τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών όπλων στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και πυρηνικά όπλα στο τέλος της. Μάλιστα ήδη αναζητούν υπόγει πεδία κατασκευής πυρηνικών δοκιμών στο εσωτερικό της χώρας. 
 Η Τουρκία, μέσω των συμφωνιών που έχει υπογράψει με Ιαπωνία, Γαλλία και Ρωσία για τους πυρηνικούς της σταθμούς διατηρεί την επιλογή λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών με το δικό της χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο και της επαναεπεξεργασίας των ράβδων καυσίμων- κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να εμπλουτίζει η ίδια ουράνιο. Τα κίνητρα της Τουρκίας για την απόρριψη της συνεχούς παροχής ουρανίου από τους Ρώσους και Γαλλο-Ιάπωνες συνεταίρους της και η άρνησή της να επιστρέφει τις εξαντλημένες ράβδους καυσίμου στις χώρες που τις προμήθευσαν είναι ξεκάθαρα καταστροφική, καθώς οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Η Τουρκία σκοπεύει να παράξει πλουτώνιο για την κατασκευή όπλων. Αντίστοιχα, η Τουρκία έχει αρχίσει την παραγωγή “Yellowcake”, ενός χημικά συμπιεσμένου ορυκτού ουρανίου. Το yellowcake μετατρέπεται σε αέριο, που στη συνέχεια εμπλουτίζεται σε συσκευές φυγοκέντρησης. 
 Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει γνωστό κάτι για εγκατάσταση μετατροπής στην Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με την BND, η Τουρκία κατέχει ήδη εμπλουτισμένο ουράνιο, που προέρχεται από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία και έχει φτάσει μέσω Κοσόβου και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με τη βοήθεια της Μαφίας. Δεν θα ήταν έκπληξη αν η Τουρκία είχε ήδη συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου». 
 Ο Πακιστανός λαθρέμπορος πυρηνικός, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που μεταξύ του 1987 και του 2002 πώλησε χιλιάδες συσκευές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη.
 Τα ηλεκτρονικά τμήματα προήλθαν από την Τουρκία, ενώ ένας φερόμενος «τέταρτος πελάτης» δεν ταυτοποιήθηκε- και δεν απουσιάζουν οι ενδείξεις ότι μπορεί να ήταν η Τουρκία. Επίσης, επικαλούμενος πληροφορίες από πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε τον Μάρτιο του 2010 στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει πυρηνική δύναμη όποτε ήθελε, αν το ήθελε.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com