Translate

ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΣ;

Προειδοποιεί την Β.Κορέα ο Ν.Τραμπ: «Τα οπλικά μας συστήματα είναι κλειδωμένα και οπλισμένα»
Εκ νέου προειδοποίησε απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς την «άτακτη» Βόρεια Κορέα, σήμερα, προχωρώντας στη δήλωση πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».
«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τραμπ έκρινε ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα, περί «φωτιάς και οργής» ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή.
Πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του. Ακόμη, ο Τραμπ τόνισε πως θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα κινήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον που προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους του λαού των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από τη σύνοδο της ASEAN στη Μανίλα ο Ρεξ Τίλερσον αναγνώρισε στον Τραμπ ότι έστειλε ένα αναγκαίο ισχυρό μήνυμα στον Κιμ για την «αδιαμφισβήτητη» ικανότητα αυτοάμυνας των ΗΠΑ. αλλά και για να αποτραπούν τυχόν «λανθασμένοι υπολογισμοί» από μέρους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Από την άλλη, όμως, ο Αμερικανός υπ Εξ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν μήνυμα ότι κινούνται στην κατεύθυνση ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
«Να κοιμηθούν ήσυχοι οι Αμερικανοί», είπε ο Τίλερσον. «Εξ’ όσων έχω δει και γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο 24ωρο».
Απειλές από τον Μάτις κατά της Βόρειας Κορέας
Ο Τίλερσον δεν πρόλαβε να ρίξει τους τόνους εχθές κι ο υπουργός Άμυνας ανέβασε και πάλι την ένταση. Απηχώντας την πολεμική ρητορική του Τραμπ ο Τζιμ Μάτις κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και «να σταματήσει να μελετά κινήσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της».
«Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση μέσω διπλωματικών μέσων αυτής της παγκόσμιας απειλής, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένες συμμαχικές δυνάμεις διαθέτουν τώρα τις πλέον ακριβείς, ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στη Γη», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ όπως και να 'χει θα βγει χαμένη είτε σε σύρραξη που θα προκαλέσει είτε σε μια εξοπλιστική κούρσα.
Τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο αναμένεται να καταγράψουν οι μετοχές
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται για μια ακόμα ημέρα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και αναμένεται να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Νοέμβριο, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου δηλώσεων για τη Βόρεια Κορέα έστρεφε τους επενδυτές προς το γεν, το ελβετικό φράγκο και τον χρυσό.
Οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεταξύ 0,5% και 1,1% ενώ τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται ‘ασφαλές καταφύγιο’, κατέγραφαν την υψηλότερη τιμή τους από τον Ιούνιο. Οι αποδόσεις τους – που κινούνται αντίθετα προς την τιμή τους – υποχώρησαν κάτω από το 0,40% για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέα προφορική προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας ότι η προηγούμενη υπόσχεσή του να εξαπολύσει ‘πυρ και οργή’ ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή αφού η Βόρεια Κορέα απάντησε με την απειλή να εκτοξεύσει πυραύλους πλήττοντας το Γκουάμ στον Ειρηνικό.
Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές για αγορές αλλά συνέχιζε να υπάρχει ζήτηση για το γεν, με το ιαπωνικό νόμισμα να σημειώνει υψηλό οκτώ εβδομάδων στα 108,91 γεν ανά δολάριο. Το γεν τείνει να ευνοείται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων ή οικονομικών αναταραχών καθώς η Ιαπωνία ως κράτος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο και υπάρχει η αντίληψη ότι οι Ιάπωνες επενδυτές τείνουν να επαναπατρίζουν κεφάλαια σε περιόδους κρίσης.
Ευνοημένο εμφανίζεται ένα ακόμα παραδοσιακά ‘ασφαλές καταφύγιο’, το ελβετικό φράγκο. Πριν από δύο εβδομάδες σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2015. Αυτή την εβδομάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του από τον Ιούνιο του 2016.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο: ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,5% χθες και πολλοί επενδυτές αποστρέφονται το ρίσκο», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.
Πολλές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που τις άφησε ευάλωτες σε ένα ξεπούλημα, και οι εντάσεις για τη Βόρεια Κορέα απλά έδωσαν το έναυσμα.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com