Translate

Δώσε πόνο Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Θα αγοράσουμε τους S-400 - Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη σας»



περίπτωση αγοράς των S-400 λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί» και η Τουρκία θα τους αγοράσει ότι αντίρρηση κι αν έχει η Ουάσιγκτον.
Κοινώς ο Τούρκος πρόεδρος σκεπτόμενος αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον της χώρας του όπως αυτός το αντιλαμβάνεται είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη σας» -«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επειδή η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν, δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού. Οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί».  
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές με αφορμή το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400, και προσπαθούν να εκβιάσουν την Τουρκία και να ακυρώσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.
Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, όταν η Τουρκία διεξήγαγε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική. 
Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.   
Επίσης, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί εν σχέσει με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε μια πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί. 
Επιπλέον, οι Αμερικανοί απαιτούν οι Τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία παρέμβαση στα εν λόγω συστήματα, όπως και πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση που θα γίνει όπως και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. 
Επίσης, οι Αμερικανοί θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας τα συστήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγορασθούν νέα εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.   
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αγοράς των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. 
«Αν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αυτό θα αποτελούσε αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ»
«Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια, στο Ασπεν του Κολοράντο.
Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S-400 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και πως οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για το θέμα της πώλησής τους βρίσκονται στην τελική τους φάση.
Η Τουρκία κάνει κάτι που ποτέ δεν τόλμησε να πράξει η Ελλάδα. Ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Πέραν από οποιαδήποτε συμμαχία πάνω απ΄όλα είναι το εθνικό της συμφέρον και όχι τα συμφέροντα του κυριαρχούντα κρατικού οργανισμού στο ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ.                                                              πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com