Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Translate

Η κυβέρνηση καταθέτει επίσημο αίτημα εισόδου της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS – Είναι αργά πλέον για δάκρυα…

Η κυβέρνηση ''ας πρόσεχε'' «τρέχει» τώρα να μπει σε αναπτυξιακές τράπεζες και να κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αντιλήφθηκε προφανώς ότι η Γερμανία το
μόνο που έχει να δώσει είναι… μνημόνια και νέα μέτρα. Αποφασίστηκε λοιπόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS.
Το ερώτημα είναι αν το αίτημα της Ελλάδα θα γίνει αποδεκτό ή όχι. Πιθανόν ναι, αλλά τώρα είναι ποια αργά για δάκρυα, αφού η χώρα εξαιτίας της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατάφερε να φορτωθεί ακόμη δύο μνημόνια. Θυμίζουμε με το θέμα ένταξης της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα τωνBRICS είχε εξετασθεί πριν το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να υπογράψει το 3ο μνημόνιο που τελικά της επέβαλε το Βερολίνο. Σχέδιο της κυβέρνησης επί Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να αναζητήσει από την τράπεζα των BRICS ένα αρχικό δάνειο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις πρώτες της χρηματοδοτικές ανάγκες έτσι ώστε να μην εκβιαστεί να υπογράψει ένα ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο.
Επρόκειτο για έναν στόχο ανάλογο αυτού με το δημοψήφισμα. Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντισταθεί στο μνημόνιο που της σέρβιρε το Βερολίνο μετέτρεψε το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι» και το κατάπιε. Έτσι και με την χρηματοδότηση από την τράπεζα των BRICS. Κατάφερε να κάνει την Ρωσία και την Κίνα να αμφισβητήσουν τις προθέσεις της και τελικώς να κάνουν πίσω όσον αφορά στην δανειοδότηση της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση είχε καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι του 2015 να στραγγίξει ότι ρευστό υπήρχε στα δημόσια ταμεία, πέφτοντας στην παγίδα των δανειστών και ήρθε απλά προ τετελεσμένων γεγονότων. Ούτε plan B υπήρχε ή είχε πάει περίπατο ούτε τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε στους δανειστές και από εκεί που έλεγε να φύγει η Μέρκελ έφτασε στο σημείο να την εκλιπαρεί για νέα συμφωνία.
            Αποτέλεσμα εικόνας για συριζα πουτανα ολα
Σήμερα λοιπόν, μία μεγαλύτερη ωριμότητα, αλλά σαφώς αργοπορημένα και με αμφίβολα αποτελέσματα η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει αίτημα ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θεωρώντας ότι Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα-Νότια Αφρική την περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. «Με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Επίσης, ελληνικές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ. α)», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.
Εκτιμά επίσης η κυβέρνηση πως η Ελλάδα μπορεί να μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του «Δρόμου του Μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Όπως αποφασίστηκε δε στη χθεσινή συνεδρίαση, με συντονισμό του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. και των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση ελληνικών εταιρειών και φορέων σε σχέση με τις δυνατότητες που τους παρέχει η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.                             πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com