Translate

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ! Τα «βάζει» με Γερμανία και κυβέρνηση – Δεν αποκλείει νέο μνημόνιο

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη του στην Wall Street Journal, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις πριν βγει στις αγορές,
δήλωσε   «Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων»
«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς (για να βγούμε στις αγορές).Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».
Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας μιλάει για μιλάει για την ελληνική οικονομία μετά από την συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος κατηγόρησε και χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία επειδή όπως είπε διακινδύνευσαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Αύξαναν τα πλεονάσματά τους την περίοδο που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας», δήλωσε.
Ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική για την έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας πως χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνσή του, «πάμε» σε νέο μνημόνιο. «Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους, σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ. «Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη στάση της και να συζητήσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές φτάσουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα σχόλια και οι αιχμές του κ. Στουρνάρα καταδεικνύουν μια διάσταση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους για το πώς η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της. Κάποιοι από αυτούς επιθυμούν μια συμβολική επιστροφή στις αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης.                             πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com