Translate

Το Barbaros ξεκίνησε τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Ο χάρτης των περιοχών που δέσμευσε η Τουρκία

Την ώρα που οι εργασίες γεώτρησης του πλωτού γεωτρύπανου West Capella βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο οικόπεδο 11, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για τρίτη συνεχή ημέρα, η Τουρκία ξεκίνησε ήδη
από σήμερα τις παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ που εξήγγειλε εχθές με επίσης παράνομες NAVTEX.  H περιοχή των ερευνών που βλέπετε στη σχετική φωτο, καλύπτει περίπου μια περιοχή μεταξύ Πάφου και Λεμεσού και περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017.
Το ερευνητικό σκάφος  Barbaros που ξεκίνησε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ πλαισιώνουν το συνοδευτικό Barvo Supporter, το οποίο προς το παρόν -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΦ- βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, ανοιχτά της Μόρφου, αλλά και το πλοίο Apollo Moon που βρίσκεται στα νερά του Μαρμαρά.Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το Barbaros, ενώ είχε δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Προύσας στα νερά του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρέκλινε της πορείας του και αφού πέρασε από τα ανοιχτά της Μόρφου, κατέληξε στα ανοιχτά της Πάφου, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας επίδειξη σημαίας, επιδιδόμενη σε τακτικισμούς, που στόχο έχουν να συντηρήσουν την πολεμική ρητορική, στην οποία η χώρα επιδίδεται διά στόματος Προέδρου, Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και Υπουργού Ενέργειας, κυρίως μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana και την έναρξη της γεώτρησης από την ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL.
Το κλίμα επομένως παραμένει εν δυνάμει εκρηκτικό στην περιοχή όσο και αν η Λευκωσία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε εχθές το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και οι δήθεν προκλήσεις της «Νότιας Κύπρου», όπως αναφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία, εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα γενικά ήταν απόφαση επίδειξης αποφασιστικότητας για αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά δεν έλειψαν οι απειλές για πιθανό κτύπημα κατά «στόχων κυπριακών συμφερόντων…»
Παράλληλα με εντολή του Τούρκου προέδρου εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική NAVTEX, για την πραγματοποίηση των παράνομων ερευνών.
Η απάντηση της Κύπρου στην τουρκική NAVΤΕX: «Είναι άκυρη»
Λίγο αργότερα ήλθε η απάντηση της Κύπρου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, από το 2011 όταν ξεκίνησαν πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.
Αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς τους ναυτιλλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει. Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.
Συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται.
Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και στα λίγα λόγια" τόνισε.
Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου --  Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα έντασης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  έφτασε  το απόγευμα στα κατεχόμενα, για να συναντηθεί λίγο αργότερα με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα, της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου θα ακολουθήσει στις 19:45 δείπνο εργασίας με την πολιτική ηγεσία, στο οποίο θα παραστούν η πρόεδρος της Βουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός δημοσιονομικών και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και οι πρόεδρος των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, Τουφάν Ερχιουρμάν του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ του ΚΚΔ. Αναμένεται να φύγει από τα κατεχόμενα αμέσως μετά το τέλος του δείπνου εργασίας.                         πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com