Translate

Γεωπολιτική εξέλιξη: Στην «αγκαλιά» της Μόσχας η Άγκυρα - Η Ρωσία με το Turkish Stream καθιστά μεγάλο ενεργειακό κόμβο την Τουρκία


Νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κι αυτό συμβαίνει καθώς η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταστεί τεράστιος ενεργειακός κόμβος μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία και την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Turkish Stream, μέσω του οποίου θα διοχετευθεί το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Της Λίνας Ακριβοπούλου

 Η εξέλιξη αυτή, με άλλα λόγια, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία ολοένα και περισσότερο στρέφεται στην αγκαλιά της Μόσχας, τη στιγμή που η Ελλάδα δένεται οριστικά με τις ΗΠΑ.  

                      
Όπως είπε, άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom, Alexei Miller,  «εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως.
Και συνέχισε τονίζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την ταχεία πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταχεία λήψη αποφάσεων για ορισμένα ζητήματα όπως π.χ το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, καθώς και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο Πούτιν εξήρε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν και τις παρεμβάσεις του για την υπέρβαση γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς όπως φαίνεται είπε ότι «εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε να προχωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια».
Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως «καμπανάκι για Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία κωλυσιεργεί στις όποιες προοπτικές συμφωνίας με τη Ρωσία.
                      
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στο ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ενώ στα τέλη του 2019 η δεύτερη γραμμή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στον πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιοχή του Κρασνοντάρ, επισκέφθηκε με ελικόπτερο το πλοίο Pioneering Spirit που τοποθετεί υποθαλάσσια τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, τη κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις 7 Μαϊου, όπου και τον υποδέχθηκαν ο πλοίαρχος Fred Regpot, ο πρόεδρος της εταιρείας «Allseas» Edward Heerema και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Alexey Miller
Το πλοίο Pioneering Spirit έχει μήκος 477 μέτρα και πλάτος 124 μέτρα. Έχει την δυνατότητα να συναρμολογεί ημερησίως 3,5 έως 5 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου το συνολικό μήκος της κάθε μίας από τις δύο γραμμές του οποίου θα πρέπει να φθάνει τα 937 χιλιόμετρα. Το πλοίο μπορεί να τοποθετεί τον αγωγό φυσικού αερίου σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Το πλοίο μπορεί να τοποθετεί τον αγωγό φυσικού αερίου σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com