Translate

Επιστημονικός «σκοταδισμός»: Επιβάλλουν τον θάνατο στους ανθρώπους

Νέα έρευνα αλλάζει τα ιατρικά δεδομένα και θέτει την τεχνητή νοημοσύνη σε τεράστια θέση ισχύος, καθώς υπολογιστές θα αποφασίζουν πόσο θα ζήσουν οι ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Άλλωστε η τεχνολογία, όπως τα πάντα στην ζωή, χρησιμοποιείται είτε για καλό είτε για κακό σκοπό.

Αυτά που κατά καιρούς μαθαίνουμε αν μη τι άλλο μας προβληματίζουν, μιας και δύσκολα εμπιστευόμαστε τις «αγνές προθέσεις» της παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και επιμελήθηκαν το Boston Consulting Group (BCG) και η Mη- κυβερνητική οργάνωση  Hello Tomorrow,  γίνεται λόγος για την «βαθιά τεχνολογία (Deep Tech)», η οποία αναμένεται να επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς λόγω των καινοτομιών της που βασίζονται στα τελευταία επιστημονικά ευρήματα.Σκοπό έχουν, όπως αναφέρεται, να «επιλύσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες».
Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην βαθιά τεχνολογία, και ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα αυτοκίνητα και την εικονική πραγματικότητα.
Αλλά ότι θα προβλέπουν πλέον και την διάρκεια της ζωής μας αυτό πάει πολύ!
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, νέα έρευνα του University of Adelaide «ξεκλειδώνει» την δυνατότητα πρόγνωσης της διάρκειας ζωής ενός ασθενούς από έναν υπολογιστή, απλά και μόνο μέσω ανάλυσης εικόνων των οργάνων του.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τον τομέα των διαγνώσεων, ειδικά για σοβαρές ασθένειες.
Επιστήμονες από το School of Public Health και το School of Computer Science του πανεπιστημίου, μαζί με άλλους συνεργάτες από την Αυστραλία και το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν ιατρικές εικόνες από τα στήθη 48 ασθενών.Αυτό που αναφέρεται είναι πως η ανάλυση αυτή μπόρεσε να οδηγήσει σε προβλέψεις σχετικά με το ποιοι θα πέθαιναν μέσα σε πέντε χρόνια, με ακρίβεια, αυτή την στιγμή, της τάξης του 69%, η οποία πλησιάζει αυτήν των «κανονικών» προγνώσεων από γιατρούς.
Η τεχνολογία όμως αναπτύσσεται και δεν αποκλείεται αργότερα οι προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης να πλησιάζουν το 100%.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τονίζουν πως πρόκειται μόλις για την πρώτη μελέτη τέτοιου τύπου που περιλαμβάνει ιατρικές εικόνες και τεχνητή νοημοσύνη.
Εμείς αναρωτιόμαστε λοιπόν:
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει;
Η ανθρώπινη πλευρά θα «σηκώνει τα χέρια ψηλά» εμπρός στις αποφάσεις των ρομπότ;
Η ανθρώπινη ψυχολογία, η οποία συνεπιδρά πανθομολογουμένως -και μάλιστα δραστικά- στην διαδικασία ανάρρωσης και ίασης, θα καταρρακώνεται από προβλέψεις των ρομπότ, οι οποίες μάλιστα δεν θα αμφισβητούνται ως μαθηματικά βέβαιες;
Μήπως θα συμβουλεύουν, βάσει των αποφάσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους ασθενείς να προχωρούν σε ευθανασία για να μην υποφέρουν άδικα;
Καταργούνται πλέον τα λεγόμενα «ιατρικά θαύματα» και οι εναλλακτικές θεραπείες;
Μπορεί τελικά όλα να γίνονται για καλό αλλά εμείς οφείλουμε να σκεφτούμε δυνατά, προκειμένου να ακουστούν και οι όποιες αμφιβολίες. mpakis products lw 720x90
Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά σταδιακά τα πάντα. Τα επόμενα χρόνια οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τον άνθρωπο σε μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, όπως π.χ. μεταφραστές, οδηγούς, συγγραφείς κ.ά.Ήδη έχει αναλάβει ακόμα και διοικητικές θέσεις, για παράδειγμα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ σύντομα ρομπότ-υπάλληλοι θα αναλάβουν θέσεις στον κρατικό τομέα, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο άκαμπτος απέναντι στους πολίτες.
Αλλά το ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει ποιος θα ζήσει ή ποιος θα πεθάνει, είναι κάτι καινούριο που λίγοι είχαν προβλέψει. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τεχνολογικό «σκοταδισμό».   ΕL.gr

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com