Translate

ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΝΕΟ Σωριάζεται με θόρυβο το διεφθαρμένο κράτος της ΔΕΗ Η επική πορεία προς το γκρεμό

Ευτυχώς καταρρέει η διεφθαρμένη ΔΕΗ, ένα από τα πιο ισχυρά και σκοτεινά κάστρα του πελατειακού κράτους. Η κατολίσθηση στο Αμύνταιο όπως όλα δείχνουν θα της δώσει την χαραστική βολή και
είναι πολύ πιθανό να γλιτώσουμε από τους συνδιακαλισταράδες που δεκαετίες τώρα απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια σε βάρος των καταναλωτών. Το χαρμόσυνο νέο περιέγραψε ο Χάρης Φλουδόπουλους στην εφημερίδα Κεφάλαιο.
Από το περασμένο Σάββατο, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο τουΑμυνταίου, μια καταστροφή που χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ΔΕΗ, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος, το οποίο με συντηρητικές εκτιμήσεις θα κοστίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, η αγορά, αλλά και στελέχη της επιχείρησης, επισημαίνουν ότι το κόστος δεν περιορίζεται μόνο στα απολύτως μετρήσιμα μεγέθη, που επικαλείται επισήμως η ΔΕΗ και μιλούν για απώλειες που περιλαμβάνουν την αξία των κατεστραμμένων λιγνιτικών αποθεμάτων, τις χαμένες πωλήσεις ενέργειας των μονάδων, αλλά και τα κόστη αποκατάστασης που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1 δισ. Γιατί η διοίκηση σπεύδει να ψαλιδίσει τον βαρύ λογαριασμό; Ύστερα από μια διετία καταστροφικών επιλογών, η εταιρεία ακόμη και πριν το Αμύνταιο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δυσκολεύεται να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της και ήδη χρωστά τεράστια ποσά σε προμηθευτές και αγορά. 
Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση του ορυχείου έρχεται ως ακόμα ένα σημάδι κατάρρευσης της εταιρείας, η οποία έχει ακόμη μπροστά της να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από τη συμφωνία με τους δανειστές για μείωση του μεριδίου αγοράς, αλλά και για πώληση του 40% των λιγνιτικών. Πώς μπορεί να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ, όταν υπάρχουν ενδείξεις διάστασης απόψεων μεταξύ ΔΕΗ και υπουργείου, παραμένει ερωτηματικό.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει στείλει σαφή μηνύματα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κρούει το καμπανάκι, ενώ είναι σαφές ότι τα θέματα της ΔΕΗ βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, όπως έδειξε και η απόφαση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης για το Αμύνταιο. Το ίδιο ισχύει για άλλα θέματα, όπως η επιλογή μονάδων που θα πουληθούν. 
Οι πάλαι ποτέ σκληροί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, πάντως, τηρούν πρωτοφανή ήπια στάση σε σχέση με τις σκληρές αντιδράσεις του παρελθόντος.
Πορεία στον γκρεμό
Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ βρίσκεται σε ξέφρενη πορεία προς τον γκρεμό. Η μετοχή έφτασε να χάνει το 63% της αξίας της, ήτοι 1,7 δισ. κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βλέπει τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν υπερδιπλασιαστεί, στα 2,5 δισ. ευρώ, έχει υποστεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, όπως τη Standard &Poor’s, που θεωρεί ότι η εταιρεία βρίσκεται μια ανάσα από την οριστική στάση πληρωμών. Και την ίδια στιγμή, οι δικές της οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, αλλά και διαχειριστές της αγοράς, μετριούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.
Η έναρξη της υλοποίησης των σχεδιασμών της κυβέρνησης, με την απόσχιση τουΑΔΜΗΕ, καταδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία. Η αρχή έγινε με το σχέδιο απόσχισης των δικτύων με… μισή αποζημίωση για τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, και κυρίως η υποχρέωση για παραχώρηση του 50% του μεριδίου αγοράς, που οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από τα 4,5 στα 2,5 δισ. ευρώ. Εάν δεν αλλάξει κάτι, η ΔΕΚΟ οδηγείται σε ανεπίστρεπτη πορεία ζημιών και απαξίωσης, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να μιλούν για ετήσιες λειτουργικές ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων και αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. λήγουν το 2018 και το 2019.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που, εάν η ΔΕΗ θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να περιορίσει δραματικά τα κόστη της, να μειώσει το προσωπικό της και να εκσυγχρονίσει πλήρως τη λειτουργία της, συνεχίζονται οι απίθανες σπατάλες, ενώ στα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η κατάρρευση του ορυχείου του Αμυνταίου, μια υπόθεση που εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για τους χειρισμούς που έγιναν.
Ακόμα και εάν οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί αποδειχθούν σωστοί, η εταιρεία θα κληθεί να επωμιστεί το κόστος των 200 εκατ. ευρώ από τις ζημίες και την απώλεια του ορυχείου, στα οποία θα προστεθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ, που είναι ο αρχικός υπολογισμός για το κόστος της μετεγκατάστασης του χωριού Ανάργυροι.
Λάθος επιλογές
Ένας από τους βασικούς λόγους για τη δυσμενή πορεία της ΔΕΗ εντοπίζεται στις επιδόσεις της στον τομέα της εμπορίας και στις σχέσεις με τους πελάτες. Εδώ έγιναν δύο σοβαρότατα λάθη, τα οποία ήδη πληρώνει η εταιρεία σε επίπεδο ρευστότητας αλλά και κερδοφορίας. Το πρώτο ήταν η απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα σε απλήρωτους λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ αδιακρίτως. Η πολιτική αυτή συνδυάστηκε με προγράμματα γενναίων ρυθμίσεων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως αντικίνητρο για τους συνεπείς πελάτες. Οι ατελέσφορες, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν στα δυσθεώρητα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.
Το λάθος, όμως, με τους ασυνεπείς πελάτες επιχειρήθηκε να διορθωθεί με νέο λάθος, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία προχώρησε στην παροχή έκπτωσης 15%, με το πρόσχημα της επιβράβευσης των συνεπών πελατών. Στην πραγματικότητα, μοναδικός στόχος της ΔΕΗ ήταν να ελέγξει τις διαρροές πελατών προς τον ανταγωνισμό και να επιβάλει το δικό της μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς, με πώληση πελατολογίου που η ίδια θα επιλέξει (περιλαμβάνοντας ώστε να ξεφορτωθεί “δικές της επισφάλειες”).
Αυτή η πολιτική, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της αγοράς και η απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ, που αποτελεί δεσμευτικό όρο του Μνημονίου, να γίνει με πολύ πιο δυσμενείς όρους και με μειωμένη κερδοφορία για τη ΔΕΗ.
Συνδυαστικά, οι εκπτώσεις υπολογίζεται ότι κοστίζουν στη ΔΕΗ ένα ποσό που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι με την έκπτωση ψαλιδίζεται η κερδοφορία από τους εναπομείναντες “καλούς πελάτες της ΔΕΗ”.
Και τα κλειδιά στους… συμβούλους
Τα αλλεπάλληλα λάθη και η αλλοπρόσαλλη πολιτική για το φλέγον θέμα της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθεί από τους δανειστές η πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, προκειμένου να μπει μια τάξη. Ήδη η προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης είναι στον αέρα και αναζητείται εταιρεία με εμπειρία στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου, με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστικά, θα εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί πλάνο περιορισμού των οφειλών, με τον σύμβουλο να εκτελεί χρέη ακόμα και εισπρακτικής εταιρείας.
Και, βέβαια, δεν είναι μόνο στο θέμα των ληξιπροθέσμων που επιβλήθηκε από τους δανειστές η συνδρομή συμβούλων. Πρόσφατα το δ.σ. της ΔΕΗ προχώρησε στην πρόσληψη της McKinsey προκειμένου ο εξειδικευμένος οίκος να εκπονήσει στρατηγικό πλάνο και να προτείνει ποιες μονάδες της εταιρείας θα διατεθούν προς πώληση, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών. Η πρόσληψη επιβλήθηκε ουσιαστικά μετά τις “παραφωνίες” που εκδηλώθηκαν από τη διοίκηση και αμφισβήτησαν το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Συνεχίζονται οι απίθανες σπατάλες
Οι αρχαιολόγοι, τα ταξί και η “ΔΕΗ Tours”
Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις επιλογές πολιτικής, αλλά και στη διαχείριση της εταιρείας, η οποία διατηρεί αμείωτες τις σπατάλες και συνεχίζει την παράδοση που θέλει τη ΔΕΗ να χρησιμοποιείται ως όχημα εξυπηρέτησης διάφορων κομματικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με την πρόσληψη αρχαιολόγων με έξοδα της ΔΕΗ για τις ανασκαφές. Μάλιστα, παρά την καταστροφή στο Αμύνταιο, η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων Φλώρινας συνεχίζει κανονικά τις διαδικασίες πρόσληψης 426 αρχαιολόγων που προορίζονταν και για το ορυχείο που κατέρρευσε.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι αρχαιολόγοι. Η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί και να πληρώνει ειδικά επιδόματα σε προνομιούχους υπαλλήλους που υπηρετούν σε κλειστές μονάδες, σπαταλά ποσά ακόμα και για τη μετακίνηση με ταξί υπαλλήλων της, ενώ πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο, όπου αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει 400.000 ευρώ για τα ταξίδια στελεχών της για ένα μόνο έτος. Και, βέβαια, είναι γνωστή η υπόθεση με τις ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης για τη διοίκηση, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να αναθεωρηθούν.
ΑΔΜΗΕ: Το colpo grosso των Kινέζων
Πλήρης έλεγχος με λιγότερα χρήματα
Όταν ανακοινώθηκε ότι η κινεζική State Grid προσέφερε 320 εκατ. ευρώ για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι προσφέρθηκε υψηλό υπερτίμημα σε σχέση με την ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία της θυγατρικής που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα, είχε συμβεί το εντελώς αντίθετο, όπως αποκαλύφθηκε από τους όρους του συμφώνου μετόχων, που γνωστοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Επί της ουσίας, με το 30% των χρημάτωνπου η State Grid ήταν διατεθειμένη να προσφέρει για να αποκτήσει το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική εταιρεία καθίσταται κυρίαρχος μέτοχος μειοψηφίας με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, όπως δικαίωμα βέτο για μια σειρά από αποφάσεις, δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση πώλησης μεγαλύτερου ποσοστού του Δημοσίου και επιπλέον καθοριστική αρμοδιότητα για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου και του εκτελεστικού οικονομικού διευθυντή. Σημειώνεται ότι η State Gridήταν εκ των βασικών διεκδικητών και στον προηγούμενο διαγωνισμό, που σταμάτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, με προσδοκώμενο τίμημα με βάση τη λογιστική αποτίμηση τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.
Και ενώ η αλλαγή του μοντέλου οδήγησε στην καταβολή σημαντικά μικρότερου τιμήματος για τη ΔΕΗ, την ίδια στιγμή ο στρατηγικός επενδυτής εξασφάλιζε, μέσω των όρων της συμφωνίας μετόχων, αυξημένα δικαιώματα και ουσιαστικό έλεγχο επί της εταιρείας.
Τα 7 “bonus των Κινέζων
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που δίνουν αυξημένο έλεγχο επί του ΑΔΜΗΕ στη State Gridμε βάση το σύμφωνο μετόχων;
-Πρώτον, απαιτείται γραπτή έγκριση του μετόχου μειοψηφίας για τον διορισμό τουδιευθύνοντος συμβούλου.
-Δεύτερον, διορίζει 3 μέλη στο 9μελές δ.σ.
-Τρίτον, διορίζει αναπληρωτή οικονομικό διευθυντή ή υπό όρους τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τον CFO.
-Τέταρτον, για μια σειρά από μείζονες αποφάσεις του δ.σ. απαιτείται η συμφωνίατουλάχιστον ενός μέλους του δ.σ. που έχει διοριστεί από τη State Grid (επιχειρησιακά σχέδια, επενδύσεις, δανεισμός, πωλήσεις παγίων, σύναψη κοινοπραξιών κ.λπ.).
-Πέμπτον, για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των μετόχων (αύξηση κεφαλαίου, τροποποίηση δικαιωμάτων μετόχων, καταστατικό, ορισμός ελεγκτών κ.λπ.) και για ορισμένα εξ αυτών γραπτή συγκατάθεση του μετόχου μειοψηφίας.
-Έκτον, δικαίωμα πρώτης προσφοράς για τη State Grid σε περίπτωση πώλησης μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
-Έβδομον, η State Grid έχει δικαίωμα προαίρεσης για απορρόφηση από την εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών των εκτός χρηματιστηρίου συμμετοχών (δηλαδή του 49% του ΑΔΜΗΕ που ανήκει κατά 25% στο Δημόσιο και κατά 24% στη State Grid).
Μηδέν αποζημίωση για το 51%
Και, βέβαια, το πιο σημαντικό ζήτημα της απόσχισης που επέλεξε η κυβέρνηση ως μοντέλο για τον ΑΔΜΗΕ είναι ότι η ΔΕΗ, στην οποία ανήκε το 100% του ΑΔΜΗΕ,εισπράττει χρήματα και αποζημιώνεται μόνο για το 49% (τα 295 εκατ. ευρώ που θα δώσει το Δημόσιο για το 25% και τα 320 εκατ. που θα καταβάλει η State Grid για το 24%). Αντίθετα, για το υπόλοιπο 51% η ΔΕΗ δεν αποζημιώνεται, σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά διαδικασία απαξίωσης εισηγμένης εταιρείας.
Και, όπως αποδεικνύεται από τους όρους της συμφωνίας μετόχων, ακόμα και το πρόσχημα του ελέγχου του Δημοσίου δεν τηρήθηκε, αφού στη διοίκηση της νέας εταιρείας υπάρχει ισχυρός συγκάτοικος με αυξημένα δικαιώματα.
“Ασανσέρ” η μετοχή
Παράλληλα με τη διαδικασία εισαγωγής της εταιρείας συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ, δόθηκε η ευκαιρία για παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και abritrageμε ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ. Θυμίζεται ότι η ΔΕΗ την άνοιξη φλέρταρε ξανά με τα 2,5 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το καλοκαίρι του 2012.
Ωστόσο, η ανοδική τροχιά που έφτασε μέχρι τα 4,59 ευρώ διακόπηκε απότομα μετά τη γνωστοποίηση των όρων του “curve out“, ενώ στη συνέχεια, μετά την καταστροφή στο Αμύνταιο, η μετοχή έπεσε έως και τα 3,72 ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης της νέας μετοχής, αλλά και της μετοχής της ΔΕΗ, με τη νέα ονομαστική αξία θα γίνει τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.
O KATEBAZΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΙΓΙΝΗΤΗ
Οταν δεν αποφασίζει καταλήψεις, κάνει ορειβασία. Oταν δεν κατεβαίνει σε πορείες, προτιμά το ψαροντούφεκο. Όταν δεν οργανώνει απεργίες, ακούει ρεμπέτικα και βλέπει Ολυμπιακό! Είναι ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, o αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ που σήκωσε το λάβαρο εναντίον του φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και που επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον εκείνων που κατηγορούν τη ΓΕΝΟΠ για διακοπές πολυτελείας, χλιδή και έξοδα σε βάρος της «επιχείρησης του ελληνικού λαού», όπως αποκαλεί ο ίδιο τη ΔΕΗ.
Οι φίλοι του, λένε ότι είναι αγωνιστής από κούνια. Οι εχθροί του, υποστηρίζουν ότι είναι ένας ακόμα βολεμένος συνδικαλιστής που κάποια στιγμή θα εξαργυρώσει τη δράση του με μια βουλευτική καρέκλα. Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την «καρέκλα» και αποκαλύπτει ότι ακόμη και τη γυναίκα που έγινε σύντροφος της ζωής του, τη γνώρισε σε κατάληψη. Ο Νίκος Φωτοπουλος μιλάει στο protothema.gr και ανοίγει το άλμπουμ της ζωής του..
Τον κατηγορούν ότι είναι πρωτόγονος στις απόψεις του και ο ίδιος το χαίρεται γιατί λέει ότι δεν είναι συνδικαλιστής του σαλονιού. Υποστηρίζει ότι καθημερινά αγωνίζεται «για το συμφέρον των εργαζομένων, για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο», όπως ό ίδιος τον ονειρεύεται. Οι απόψεις για εκεινον, πολλες και αντιφατικες. Κάποιοι τον αποκαλούν Δον Κιχώτη των λιγνιτωρύχων, «Τσε», Τροτσκιστή του 21ου αιώνα, και άλλοι απλώς τον χαρακτηρίζουν λαϊκιστή, βολεμένο και επικοινωνιακό.
«Χίλιες φορές να με χαρακτηρίσουν λαϊκιστή παρά πουλημένο, συμβιβασμένο και συνδικαλιστή του σαλονιού. Χαίρομαι να αγωνίζομαι για το σύνολο και έτσι αισθάνομαι ευτυχισμένος», λέει ο ίδιος. Έτσι λέει ότι ήταν από μικρό παιδί. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του, είχε δείξει το θερμό του αίμα εκλεγόμενος πρόεδρος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου, μέχρι που αποφοίτησε.
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Πύργου και μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά ως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπως άλλωστε είχαν κάνει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες την εποχή εκείνη. Όπως τονίζει ο ίδιος, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του έπαιξε ρόλο το γεγονός πως οι γονείς του ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια. Ο πατέρας του στη χαλυβουργεία και η μητέρα του σε κλωστοϋφαντουργία. Οταν πια οι γονείς του επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετακόμισαν οικογενειακώς από την Αμαλιάδα στον Πειραιά και αργότερα στο Περιστέρι.
«Ο πατέρας μου ήταν μια ζωή βιομηχανικός εργάτης. Στη Γερμανία ήταν σε χαλυβουργεία, αργότερα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Χαλυβουργική και πήρε σύνταξη από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ γιατί χωρίς να απολαύσει τίποτα, δούλευε. Μόνο δούλευε. Και στους εργάτες αξίζει σεβασμός!».
Λέει ότι από μικρό παιδί ήταν πείσμων και υποστήριζε τις απόψεις του. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ακούει και την άλλη άποψη. «Δεν είμαι από αυτούς που χτίζουν τοίχους γύρω τους, αλλά για να αλλάξω άποψη χρειάζεται να μου αποδείξει κανείς πως όντως η θέση την οποία υποστηρίζω είναι λάθος. Δεν μου αρέσει να επιμένω δογματικά».
Ποιο ήταν το μεγάλο όνειρο του κ. Νίκου Φωτόπουλου όταν ήταν παιδί; «Όνειρο μου ήταν γίνω καθηγητής μαθηματικών», ομολογεί. Ήταν, λέει, καλός μαθητής με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν τα μαθηματικά και η αγάπη του αυτή γεννήθηκε (και πάλι) από μια κόντρα. Ως αντιδραστικό παιδί που κυνηγούσε τις προκλήσεις, θεωρούσε πως τα μαθηματικά ήταν ένα πολύ δύσκολο μάθημα. Αυτομάτως λοιπόν για τον ίδιο αποτέλεσε πρόκληση. «Ήθελα στο μάθημα εκείνο το οποίο ήταν το πιο δύσκολο, να είμαι καλός. Για μένα η δυσκολία είναι πρόκληση. Εξαιτίας της επιμονής μου στα μαθηματικά κατάφερα να πάρω τρεις υποτροφίες».
Στην οικογένεια του όλοι έχουν τις ίδιες απόψεις με εκείνον και τους χαρακτηρίζει αγωνιστική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που η γυναίκα της ζωής του έχει κι εκείνη την δική της διαδρομή και ιστορία, αφού ο πατέρας της ήταν κομμουνιστής και είχε λάβει μέρος στο αντάρτικο του ΕΑΜ, ενώ ο θείος της ήταν ένας από τους εκτελεσθέντες του Χαϊδαρίου.
«Πάντα αγωνιζόμασταν για το σύνολο», λέει ο κ. Φωτόπουλος και συνεχίζει: «Τη γυναίκα μου δε τη γνώρισα σε κάποιο ρομαντικό περίπατο, τη γνώρισα το 1984 σε κατάληψη». Ίσως αν η κυρία Ρένα Φωτοπουλου δεν είχε γαλουχηθεί με αριστερές αντιλήψεις να μην μπορούσε να αντιληφθεί εύκολα τους αγώνες του και τα πιστεύω του συζύγου της. «Η οικογένεια της γυναίκας μου έχει την δική της παράδοση στους αγώνες. Αν δε με στήριζε, δεν υπήρχε κατανόηση και αποδοχή για αυτό που κάνω ως συνδικαλιστής, θα το είχαμε διαλύσει το σπίτι μας. Είμαστε πολύ καλά και παίρνω δύναμη από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».
Τόσο ο Θάνος 21 ετών, φοιτητής τεχνικών υπολογιστών όσο και η 18χρονη Αγγελική (θέλει να περάσει στη Νομική), τα δυο παιδιά της οικογένειας Φωτόπουλου, είναι συνειδητοποιημένα και πολιτικοποιημένα. «Εκείνο για το οποίο είμαι υπερήφανος είναι ότι τα παιδιά μου δεν λειτουργούν για τον εαυτό τους, αλλά σκέφτονται τους άλλους», διευκρινίζει.
Αγαπημένη ασχολία του κ. Φωτόπουλου, όταν δε συνδικαλίζεται, είναι η κατάκτηση των βουνών. Είναι, όπως χιουμοριστικά λέει, η μόνη κορυφή που είναι διατεθειμένος να κατακτήσει. Είναι άνθρωπος της απόδρασης, των εκδρομών και βρίσκει «καταφύγιο» μακριά από τη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης, στη φύση. «Είμαι ερωτευμένος», λέει, «με το βουνό». Όταν βρίσκει λίγο χρόνο παίρνει τα ορειβατικά παπούτσια, τα σχοινιά και το σακίδιο του και παρέα με τη γυναίκα του και φίλους τους «χάνονται» στα βουνά. «Με την ορειβασία ασχολούμαι πολλά χρόνια. Μου αρέσει να θέτω στόχους και η κατάκτηση μιας βουνοκορφής είναι πρόκληση και εκπλήρωση ενός στόχου». Ο αγαπημένος του προορισμός είναι τα Βαρδούσια, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγος του και αυτό γιατί όπως λέει «είναι ένα από τα ψηλότερα και πιο άγρια ελληνικά βουνά, με πολύ σκληρό ανάγλυφο και μυτερές κορυφές, με έντονα αναρριχητικά πεδία. Είναι απίστευτο βουνό…». Και όταν δεν σκαρφαλώνει στα βουνά, προτιμά τις ταβέρνες με καλή παρέα, ενώ όταν παίζει η αγαπημένη του ομάδα, ο Ολυμπιακός, κάνει ακριβώς αυτό που κάνουν οι γνήσιοι ποδοσφαιρόφιλοι: Αντροπαρέα, μπύρες και ματς. «Γαύρος και ξερό ψωμί», μου λέει.
Για όσους δεν τον ξέρουν προσωπικά, είναι ίσως από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του συνδικαλιστικού χώρου. «Κάνω συνδικαλισμό με το μυαλό και την καρδιά, πρωτίστως με την καρδιά. Γι’ αυτό και με χαρακτηρίζουν κάποιοι γραφικό, λαϊκιστή και αιθεροβάμονα. Ας πουν ότι θέλουν για μένα, ποτέ όμως μην με πουν πουλημένο». Μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και 33 χρόνια, με τη δράση του κατάφερε να γίνει το μαύρο πρόβατο, βγαίνοντας συγκρουσιακά απέναντι στο κόμμα που τόσα χρόνια αποτελεί «στέγη» του. Δεν έχει τεθεί θέμα διαγραφής; «Κατά καιρούς άκουγα ότι είναι έτοιμη η διαγραφή μου και από μέρα σε μέρα θα γινόταν. Εάν και εφόσον γίνει δε θα με πειράξει τόσο, ας με διαγράψουν αυτοί που έχουν ασκήσει αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Απεναντίας θα το θεωρήσω και τιμή επειδή αντιστέκομαι σε αυτές τις πολιτικές. Η συμβιβασμένη με το σύστημα ηγεσία, δεν με απασχολεί καθόλου. Για άλλα παλέψαμε, για άλλα αγωνιστήκαμε και άλλα βλέπουμε να γίνονται». Ο ίδιος δηλώνει πως όσο απογοητευμένος κι αν είναι από τις πολιτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να φύγει και να «αυτομολήσει» είτε στο ΚΚΕ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατά καιρούς έχει ειπωθεί. «Πάλεψα με χιλιάδες άλλους, και ως μέλους αυτού του κόμματος αισθάνομαι -και το λέω με σεμνότητα– ότι έχω βάλει κι εγώ ένα πολύ μικρό λιθαράκι να φτιαχτεί αυτό το κόμμα. Το κόμμα το πονάω και το αγαπάω». Γαλουχήθηκε πολιτικά στους κλειστούς κύκλους της τροτσκιστικής ομάδας «Ξεκίνημα», ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Το 1978 μπήκε στο ΠΑΣΟΚ κι έναν χρόνο μετά ήρθε σε επαφή με την τροτσκιστική ομάδα. Παρέμεινε στην οργάνωση για 7 χρόνια. «Εμπνεύστηκα από τις ιδέες του τροτσκισμού. Για χρόνια αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτό που λένε αγώνας για τη σοσιαλιστική επανάσταση και για το χτίσιμο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Χρωστάω πολλά σε αυτό το σχολείο, σε αυτήν την οργάνωση. Έχων μπολιαστεί από αυτές τις ιδέες. Ως σοσιαλιστής δηλώνω Αριστερός»
Αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Φωτοπουλος δηλώνει απογοητευμένος και θυμωμένος από τον Γιωργο Παπανδρεου. «Τότε που τον στήριξα, θεωρώ ότι καλώς τον στήριξα. Ως πρόσωπο τον σέβομαι, ως πολιτικός όμως με απογοήτευσε», λέει. Είναι τελικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ένας βολεμένος συνδικαλιστής; Μήπως λειτουργεί εκ του εκ του ασφαλούς; Ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Στη ΔΕΗ μπήκα το 1988. Δεν με έβαλε καμία κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ή άλλος βουλευτής. Μπήκα με διαγωνισμό προκειμένου να προσληφθούν 352 τεχνίτες στον οποίο διαγωνισμό συμμετείχαν 8.500 υποψήφιοι και πέρασα όγδοος. Δεν χρωστάω σε κανέναν την πρόσληψη μου στη ΔΕΗ, παρά μόνο στο σπαθί μου».
Κάποιοι πολιτικοί όπως ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, έχουν δηλώσει πως αν υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν δικαιούται να φωνάζει είναι ο κ. Φωτοπουλος, αφού είναι από τους προνομιούχους. Ο ίδιος δίνει την απάντηση του: «Δουλεύω στη ΔΕΗ ως τεχνικός 23 χρόνια. Παίρνω τρία επιδόματα και τα συνολικά καθαρά χρήματα, που περνούν την πόρτα του σπιτιού μου κάθε μήνα, ήταν μέχρι πρότινος 1870 ευρώ. Πλέον παίρνω 1500 ευρώ. Μένω από την ημέρα που παντρεύτηκα στο ίδιο σπίτι, ένα σπίτι 73 τετραγωνικών στο Γαλάτσι και είναι στη διάθεση του καθενός το πόθεν έσχες μου. Ας μου πει ο κ. Γιακουμάτος αν δικαιούμαι να φωνάζω ή όχι».
Αρκετοί λένε πως απώτερος σκοπός του αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ είναι να εξαργυρώσει τη δράση του με μια βουλευτική καρέκλα. Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, δε με ενδιαφέρει να πολιτευτώ. Μέχρι όμως να κλείσω τα μάτια μου θα παλεύω να αλλάξω τον κόσμο, να γίνει καλύτερος και δικαιότερος. Γι’ αυτό συγκρούομαι με τον τρόπο που το κάνω. Αν σκοπός μου ήταν να γίνω βουλευτής, νομάρχης ή δήμαρχος, πιθανότατα να μελετούσα τις κινήσεις μου. Είμαι όμως απελευθερωμένος. Δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρεκλίτσα».                                                         πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com