Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Translate

ALERT/Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Τέλος στη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – Κινεζική αρμάδα ενώνεται με την ιρανική στον Περσικό Κόλπο


Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να ακυρώνει  τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, προκειμένου να μείνει στην Ουάσινγκτον και να επικεντρωθεί στην κρίση του Κόλπου.


«Ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχοντας συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής και του Κόλπου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στο Κανκούν του Μεξικού.

Ο λόγος όμως δεν είναι μόνο το Κατάρ αλλά και τα πρίσφατα πολεμικά επεισόδια Ιράν -ΗΠΑ που οδηγούν τους κινέζους στην περιοχή.
Κινέζικα πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το  Καράτσι του Πακιστάν για την διεξαγωγή ναυτικής άσκησης με το ιρανικό ναυτικό στην σκιά του επεισοδίου  με αμερικανικά πολεμικά πλοία .
Πρόκειται για το αντιτορπιλικό  τύπου 052C «Τσανγκτσούν», την φρεγάτα  «Jingzhou» Τύπου 054Α και το βοηθητικό σκάφος τύπου 903Α «Chaohu», τα οποία πλέουν στο Περσικό Κόλπο.
Τα πλοία αυτά επισκέφθηκε ενωρίτερα και ο Πακιστανός Ναύαρχος  Μωάμεθ Ζακαούλα συνοδεία άλλων ανώτερων αξιωματικών  του Ναυτικού του Πακιστάν.

Η άσκηση Κινέζων και Ιρανών περιλαμβάνει  τακτικούς ελιγμούς, σενάρια αντιπυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου .
Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους , τα κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν ως επικεφαλή τον αναπληρωτή διοικητή του Ανατολικού Στόλου Αντιναύαρχο Σαν Χάο.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω χτες βράδυ.
«Η απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται ιρανικά ΜΜΕ.
Η Γερουσία ενέκρινε χθες την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων του και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.
«Η κίνηση της Γερουσίας παραβιάζει αδιαμφισβήτητα τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε σήμερα ο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Η ιρανική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συμφωνίας θα εξετάσει βεβαίως την κίνηση του Κογκρέσου και θα εκδώσει μια αρμόζουσα απάντηση».
Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις».
Με τη συμφωνία, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σε σχέση με το πρόγραμμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο περιφερειακός σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ιράν ότι υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή. Το Ιράν κατηγορεί από την πλευρά του την Ουάσινγκτον και το Ριάντ ότι προωθούν τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό στην περιοχή.
«Η Αμερική προσπαθεί να καλύψει τις ήττες που υπέστη επανειλημμένα από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ο Βελαγιατί.


pentapostagma.gr

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com