Translate

Το πρώτο σχίσμα Τουρκίας-ΝΑΤΟ είναι γεγονός: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν οι Αμερικανοί στη Β.Συρία – Σκέψεις για απέλαση του Τούρκου πρέσβη από τις ΗΠΑ – Αποσύρει τις δυνάμεις από το Ιντσιρλίκ η Γερμανία


«Στο καλό» λέει ο Τσαβούσογλου

Αγρια σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες και προεκτάσεις λαμβάνει χώρα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ-Γερμανία. η Αγκυρα κατάφερε να τα «σπάσει» και με τις δύο χώρες σχεδόν ταυτόχρονα. Τουρκικές
πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν φανερά εκνευρισμένος έδωσε διαταγή να προετοιμαστούν οι τουρκικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους των Κούρδων στη Β.Συρία παρά τη ρητή απαγόρευση του Ν.Τραμπ. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα υπάρχουν και νεκροί Αμερικανοί που πολεμούν δίπλα δίπλα.
Το ρήγμα φαίνεται να βαθαίνει μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την απομάκρυνση του Aμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ, Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας.
«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει “χωρίς να ρωτήσει κανέναν” σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας YPG.
Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν είπε:
“Τους είπαμε ξεκάθαρα το εξής: αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την YPG και το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν”.
 “Τους είπαμε…δεν θεωρούμε υγιή την συνεργασία σας με μια τρομοκρατική οργάνωση στην Ράκα”, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει κάποιον ρόλο στη Συρία.
“Θεωρώ ότι θα χτυπήσουν την πόρτα μας για το συριακό”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πριν λίγο  ο γνωστός ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, απαίτησε από τον Ν.Τραμπ να απελάσει τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μετά τα γεγονότα έξω από το Λευκό Οίκο με πρωταγωνιστές του φρουρούς του Ερντογάν, οι οποίοι βιαιοπράγησαν σε βάρος Κούρδων διαδηλωτών.
«Θα πρέπει να πετάξουμε έξω από ‘δω τον πρεσβευτή τους. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες από τη διπλωματία», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να κινηθούν και νομικές διαδικασίες.
Ο γερουσιαστής Μακέιν είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει τα επεισόδια έξω από το Λευκό Οίκο, ως «κακομεταχείριση». «Εδώ είναι Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν τα κάνουμε αυτά εδώ εμείς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια θλιβερή συμπεριφορά», έγραψε στον λογαριασμό του, στο twitter ο γερουσιαστής».
Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας ενημέρωσε για το διάβημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αγκυρα για τα προχθεσινά επεισόδια έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, τα οποία προκάλεσαν φρουροί του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε την πρόθεσή της για να προχωρήσει σε συλλήψεις των δραστών, οι οποίοι ανήκουν στο προσωπικό της τουρκικής προεδρίας και της τουρκικής πρεσβείας.
Τη ίδια στιγμή Όπως σας είχαμε ενημερώσει ήδη από τις 13 Μαρτίου, η Γερμανία αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. Η θέση της Τουρκίας στο γεωπολιτικό χάρτη φαίνεται να μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει περίπτωση να επωφεληθεί η Ελλάδα από αυτή την εξέλιξη και να ισχυροποιήσει τη θέση της;  
Η Γερμανία δεν παραμένει μόνο στις λεκτικές απειλές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα βρεθεί στην Ιορδανία και στη συνέχεια θα έχει κι άλλες επαφές, με σκοπό να αποφασίσει το Βερολίνο πού θα μετεγκατασταθεί η δύναμη κρούσης που διαθέτει στο Ιντσιρλίκ.
Πριν υπεισέλθει κάποιος σε λεπτομέρειες, λίγα λόγια για αυτήν τη δύναμη κρούσης. Αποτελείται από αεροσκάφη αναχαίτισης και βομβαρδισμού, καθώς και από μία μοίρα αναγνωριστικών αεροσκαφών. Η επάνδρωση της δύναμης αυτής ολοκληρώνεται με 250 άνδρες και γυναίκες ως στρατιωτικό προσωπικό.
Στη βάση αυτή εδρεύει, επίσης, μεγάλη στρατιωτική και αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και πολλές άλλες δυνατότητες επιμελητείας, καθιστώντας το Ιντσιρλίκ μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στην ίδια βάση εδρεύει και ογκώδης τουρκική αεροπορική δύναμη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της στρατιωτικής του δύναμης στη σχετικά γειτονική Ιορδανία, όπου και μεταβαίνει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Το Αμμάν είναι σε θέση να διαθέσει πέραν της μίας εναλλακτικών λύσεων.
Η δεύτερη επιλογή είναι η Ντόχα (Κατάρ). Η τρίτη επιλογή αφορά σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο: α) στη βρετανική βάση της Δεκελείας, β) τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου και γ) τη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Πάφο.
Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται και ένα προηγούμενο στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ ένα «ρήγμα» αφού η βάση του Ιντσιρλίκ εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Συμμαχίας.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να ικετεύσει τη Γερμανία για να μην αποσυρθεί από τη βάση Ιντζιρλίκ στα Άδανα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο NTV λέγοντας πως “αν θέλουν να φύγουν τότε στο καλό”.
“Μόνοι τους ήθελαν να έρθουν, δεν θα τους ικετεύσουμε. Αν θέλουν να φύγουν θα τους πούμε και στο καλό”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, ενώ ανέφερε και για τον Γερμανό ΥΠΕΞ πως άλλα λένε στις συναντήσεις τους και μετά βγαίνει και λέει άλλα δημοσίως κάνοντας λαϊκισμό.
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι κάποια άτομα που έχουν μείνει από την περίοδο του Ομπάμα δηλητηριάζουν τις σχέσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι ένα από αυτά είναι και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μακ Γκάρκ ο οποίος, όπως είπε, στηρίζει το PYD και το YPG (Κούρδους Συρίας).
“Αυτό το άτομο είναι ωφέλιμο να απομακρυνθεί”, ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανική αντιπροσωπεία δεν αντέδρασε αρνητικά και έδειξε να κατανοεί την δήλωση Ερντογάν ότι στην περίπτωση που η Τουρκία δεχθεί επίθεση από το YPG τότε χωρίς να ρωτήσει κανέναν θα εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com