Translate

Πολυνομοσχέδιο: Οκτώ ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο υπερ-ταμείο ξεπουλήματος μαζί με 40.000 εργαζομένους!

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο υπέρ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλήφθη στο 3ο μνημόνιο που υπέγραψε σύσσωμο το αντισυνταγματικό τόξο (Σύριζα, ΝΔ, Πασόκ, Ανέλ, Ποτάμι) και υποθηκεύει την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια.
Το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015. H τότε συμφωνία περιείχε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. έσοδα τα οποία θα μοιράζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και από τα εναπομείναντα έσοδα, για αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας και σε επενδύσεις. (Χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί εάν τα έσοδα του θα εξυπηρετούν κατά 100% να το δημόσιο χρέος ή αν θα επιμεριστούν κατά την αρχή 50% για το χρέος και  50% για «επενδύσεις»).
Έτσι λοιπόν με τον νέο πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, στο υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.
Επίσης, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, τα δικαιώματα εκμετάλλευση των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport. Παράλληλα, θα μεταφερθούν στο υπερταμείο (ειδικότερα στο «πλοκάμι» αυτού, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) τα ακίνητα που είναι υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και τα οποία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και είναι κατάλληλα για αξιοποίηση.
Μετά και την οριστικοποίηση της 3ης λίστας ΔΕΚΟ που μεταβιβάζεται στην ΕΔΗΣ, ο τελικός κατάλογος των ΔΕΚΟ που μεταφέρονται σε αυτήν, μαζί με το προσωπικό τους (σύμφωνα με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς), έχει ως εξής:
- ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ), 7.962 εργαζόμενοι.
- ΟΣΕ, 1.396 εργαζόμενοι.
- ΟΑΚΑ, 150 εργαζόμενοι.
- ΕΛΤΑ, 7.027 εργαζόμενοι.
- ΕΥΑΘ (51%), 224 εργαζόμενοι.
- ΕΥΔΑΠ (50%), 2.600 εργαζόμενοι.
- Κτιριακές Υποδομές, 322 εργαζόμενοι
- ΕΛΒΟ, 375 εργαζόμενοι.
- ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, 438 εργαζόμενοι.
- ΔΕΗ (34%), 18.902 εργαζόμενοι.
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%), 620 εργαζόμενοι.
- Ελληνικές Αλυκές, 33 εργαζόμενοι.
- ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, 29 εργαζόμενοι.
- Διώρυγα Κορίνθου
- ΟΚΑΑ, 132 εργαζόμενοι.
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, 30 εργαζόμενοι.
- ΔΕΘ-Helexpo, 66 εργαζόμενοι.
- KAE
Οι μετοχές όλων των παραπάνω κρατικών επιχειρήσεων θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη αλλαγή των συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας
πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com