Translate

24.000 φορές ταχύτερος από τα συμβατικά PC ο 1ος κβαντικός υπολογιστής


Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας στη Σαγκάη κατασκεύασε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 24.000 φορές ταχύτερος από τους συμβατικούς υπολογιστές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επεξεργαστική ισχύς των κβαντικών υπολογιστών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των σύγχρονων υπερ-υπολογιστών συμβατικής γενιάς.
Ο Pan Jianwei, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και κορυφαίος κβαντικός φυσικός, αναφέρει πως “η επιστήμη των κβαντικών υπολογιστών εκμεταλλεύεται τη θεμελιώδη αρχή της κβαντικής υπέρθεσης για να παρέχει εξαιρετικά γρήγορους παράλληλους υπολογισμούς και δυνατότητες προσομοίωσης”.
Στους κβαντικούς υπολογιστές μονάδα πληροφορίας είναι το κβαντικό bit (quantum bit) ή αλλιώς qubit. Το qubit μπορεί να είναι συγχρόνως 0 και 1 σε αντίθεση με το κλασικό bit.
“Η υπολογιστική ισχύς ενός κβαντικού υπολογιστή αυξάνεται εκθετικά με τον αριθμό των κβαντικών bits που μπορούν να «χειραγωγηθούν». Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση μεγάλης κλίμακας υπολογιστικών προβλημάτων, κάτι που είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες των σημερινών κλασικών υπολογιστών”, προσθέτει ο Pan
Ένα αναλογικό παράδειγμα μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια του “quantum computing” είναι ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σε θέση να διαβάσουν όλα τα βιβλία που υπάρχουν σε μια βιβλιοθήκη ταυτόχρονα, ενώ οι συμβατικοί υπολογιστές θα πρέπει να τα διαβάζουν σειριακά, το ένα μετά το άλλο.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com