Translate

Ενυδρειοπονία: φτιάξτε το δικό σας παρτέρι-ενυδρείο για το σπίτι σε πέντε βήματα [pics]

Η ενυδρειοπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας φυτών και εκτροφής ψαριών στο ίδιο σύστημα με τρόπο ώστε τα παραγόμενα θρεπτικά συστατικά να επανακυκλοφορούν προς όφελος τόσο των φυτών όσο και των ζώων. 

Η ενυδρειοπονία γίνεται αρκετά δημοφιλής ως βιώσιμη μέθοδος κηπουρικής. 
Τα χρησιμοποιούμενα υλικά στο άρθρο που ακολουθεί είναι διαθέσιμα σε καταστήματα όπως το IKEA και το χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας.



Βήμα 1: Φτιάξτε το πλαίσιο enydreioponia-116629
Αγοράστε το πλαίσιο Antonius από το IKEA. Θα το συνδυάσετε με ένα ή δύο καλάθια με πλέγμα καιδύο πλαστικά δοχεία. Χρησιμοποιήστε το δοχείο των 50 λίτρων ως ενυδρείο (δεξαμενή ψαριών) στο κάτω μέρος και το δοχείο των 25 λίτρων ως παρτέρι-μποστάνι στο πάνω μέρος.
Χρησιμοποιείστε το δικτυωτό καλάθι ως υποστήριγμα για το δοχείο των 25 λίτρων που θα φιλοξενήσει τα φυτά. Το δοχείο-ενυδρείο των 50 λίτρων μπορείτε να το τοποθετήσετε και στο πάτωμα. Μπορείτε επίσης να πριονίσετε το πλαστικό χείλος στο πάνω δοχείο για να “κουμπώσει” καλύτερα με το καλάθι.
enydreioponia-116629 (3)
Μπορείτε επίσης να δώσετε στα δοχεία το χρώμα και το σχέδιο που ταιριάζει στο χώρο σας βάζοντας πάνω αυτοκόλλητα ή πλαστικές ταινίες από PVC.
Βήμα 2: Ο σωλήνας σταθερής πίεσης ύδατος
Τα υδραυλικά του συστήματος δεν είναι τόσο περίπλοκα. Μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες απλές οδηγίες για να κάνετε το σύστημά σας το δυνατόν αποδοτικότερο.
Χρησιμοποιείστε μια μικρή αδιάβροχη αντλία ροής 600 λίτρων ανά ώρα στη μια πλευρά της δεξαμενής ψαριών από την οποία το νερό μεταφέρεται στο δοχείο-μποστάνι.
Το νερό διασχίζει το μποστάνι και εξέρχεται από την αντίθετη πλευρά. Καθώς κυλάει το νερό επιστρέφει στη δεξαμενή ψαριών και παρασέρνει τα στερεά απόβλητα πίσω στο μποστάνι.
Χρησιμοποιείστε μια βαλβίδα εκτροπής η οποία εκτρέπει μια ορισμένη ποσότητα νερού από την αντλία πίσω στη δεξαμενή ψαριών. Η βαλβίδα επιτρέπει τον έλεγχο της ποσότητας του νερού που καταλήγει στοδοχείο-κηπάριο, ενώ το εκτρεπόμενο νερό δημιουργεί έναν ελαφρύ κυματισμό στη δεξαμενή ψαριών και επιτρέπει την οξυγόνωση και τον εξαερισμό της.
Σε αυτό τον οδηγό έχουν χρησιμοποιηθεί σωλήνες PVC των 13 χιλιοστών. Συνίσταται να ξεκινήσετε με το δοχείο-κήπο και το σιφόνι που βλέπετε στη φωτογραφία.
Προμηθευτείτε θηλυκούς και αρσενικούς σωλήνες σύνδεσης με στροφές. Ανοίξτε μια τρύπα στο σωστό σημείο του δοχείου-κήπου και διασφαλίστε ότι ο θηλυκός σωλήνας περνάει από το δικτυωτό καλάθι. Ανοίξτε την τρύπα περίπου 6-7 εκατοστά από την άκρη του δοχείου σε κάθε πλευρά. Η τρύπα θα πρέπει να προσαρμόζεται απόλυτα με την αρσενική σωλήνα.
Τοποθετήστε τον αρσενικό σωλήνα στο πάνω μέρος του δοχείου-κήπου. Στη συνέχεια βάλτε ελαστικές τσιμούχες-δαχτυλίδια στις στροφές. Στη συνέχεια προσαρμόστε τη θηλυκή ένωση στην αρσενική μέχρι να κουμπώσουν καλά. Στο τέλος, τοποθετήστε ένα συστολέα διαμέτρου 25 χιλιοστών ως 13 χιλιοστών στο πάνω μέρος της αρσενικής ένωσης.
Το σύστημα στο σύνολό του ονομάζεται δεξαμενή σταθερής πίεσης ύδατος και λειτουργία της είναι να απομακρύνει το νερό από το δοχείο-μποστάνι.
Βήμα 3: το σιφόνι-καμπάνα
Το σιφόνι-καμπάνα είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να πλημμυρίζετε το δοχείο-μποστάνι και μετά να το αποστραγγίζετε γρήγορα. Αυτό γίνεται δίχως κάποια μηχανική λειτουργία και χωρίς κινητά μέρη που κινδυνεύουν να σπάσουν.
Το νερό θα βγει από τον συστολέα 25mm-13mm όπως φαίνεται στη φωτογραφία από κάτω.
Τοποθετήστε το σιφόνι-καμπάνα των 60 χιλιοστών στη μέση. Πρόκειται για ένα κομμάτι σωλήνα 60mm μεαεροστεγές καπάκι στην κορυφή. Στην εικόνα θα δείτε ότι λείπουν ορισμένα κομμάτια από τη βάση και ότι έχουν ανοιχθεί τρύπες στα πλάγια που δεν πρέπει να απέχουν πάνω από 2,5 εκατοστά από το κάτω μέρος του σωλήνα. Το νερό θα στραγγίζει ως αυτό το επίπεδο και μετά θα σταματά.
Το προστατευτικό κανάλι διαμέτρου 100 χιλιοστών στα δεξιά της φωτογραφίας από κάτω κρατά το χαλίκι του παρτεριού μακρυά από το σιφόνι καμπάνα. Μικρές οπές επιτρέπουν στο νερό να εισέρχεται αλλά ρίζες και χαλίκι μένουν απ’ έξω.
Τα σιφόνια καμπάνες επιτρέπουν την αποστράγγιση του παρτεριού στη δεξαμενή ψαριών χωρίς μηχανικά ή κινητά μέρη.
Βήμα 4: η βαλβίδα-μπάλα
Βάλτε μια βαλβίδα μπάλα σε κάθε είσοδο της βάσης για τον έλεγχο της ταχύτητας του χρόνου πλήρωσης του παρτεριού με νερό. Αυτό θα δημιουργήσει πίεση πίσω στην αντλία νερού σας και θα επιτρέψει την επιστροφή νερού πίσω στη δεξαμενή ψαριών για μεγαλύτερη οξυγόνωση του νερού του ενυδρείου.
Στην εικόνα από κάτω βλέπετε την αντλία ροής 600 λίτρων ανά ώρα και ένα μικρό κομμάτι σωλήνα 13 χιλιοστών που εξέρχεται. Ο σωλήνας ανεβαίνει προς τα πάνω και με μια ένωση “Τ” κάνει γωνία 90 μοιρώνγια να αδειάσει το νερό στο παρτέρι. Στο άλλο κομμάτι του “Τ” η βαλβίδα-μπάλα ελέγχει την ποσότητα του νερού που εκτρέπεται στο ενυδρείο.
Βήμα 5: το σύστημα σε λειτουργία
Μόλις έχετε στήσει πλέγματα, δοχεία και υδραυλικά βάζετε νερό στη δεξαμενή ψαριών και ξεκινάτε την άντληση. Διασφαλίστε ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι δεν υπάρχουν διαρροές υδάτων.
Γεμίστε το πάνω δοχείο, το παρτέρι με ένα καλλιεργητικό υπόστρωμα (χαλίκι, χώμα, πετροβάμβακα, περλίτη, διογκωμένη άργιλος). Χρησιμοποιείστε ένα υλικό που θα επιτρέψει την κυκλοφορία του νερού στο παρτέρι και δεν θα είναι τοξικό.
Μόλις γίνει και αυτό βάλτε ψάρια στη δεξαμενή και φυτέψτε φυτά στο παρτέρι. Ξεκινήστε με ένα-δύο ψάρια για να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα αμμωνίας για την αρχική λειτουργία του συστήματος.
Τέλος, ενημερωθείτε για την ενυδρειοπονία, διαβάστε βιβλία ή επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Το σύστημα που περιγράψαμε πιο πάνω είναι μόνο ενδεικτικό και τα μυστικά πολλά.

Aquarticles.com http://aquarticles.com
Ενυδρειοπονική Εφημερίδα http://www.aquaponicsjournal.com/articles.htm
Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Πληροφοριών Δικτύου http://www.aquanic.org/index.htm
You Tube http://www.youtube.com/results?search_query=aquaponics

econews, wikihow

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com