Translate

Πλήρης επιβεβαίωση του ΓΕΕΘΑ: Πάμε για απόπειρα νέου Αττίλα στη Κύπρο!


Πλήρης επιβεβαίωση του ΓΕΕΘΑ για τουρκική κίνηση στη Κύπρο είχαμε πριν λίγες ώρες καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά άσκηση με πραγματικά πυρά στο Οικόπεδο 1 της ΑΟΖ της Κύπρου! Για το λόγο αυτό
δέσμευσε μια περιοχή η οποία συμπίπτει κατά το ήμισυ με το οικόπεδο 1 της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Να πούμε πως αυτή η τουρκική κίνηση είναι η πρώτη όσων θα ακολουθήσουν: Η Τουρκία ανοίγει όλα τα ελληνοτουρκικά μέτωπα από Έβρο μέχρι Κύπρο! Η τουρκική κίνηση είχε διαφανεί και το είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας Ανοίγει μέτωπο και στην Κύπρο η Άγκυρα -Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων .
Η περιοχή δεσμεύτηκε για την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαρτίου,  από τις 5 το πρωί ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 7 τοπική ώρα, μέχρι και τις 7 το πρωί ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 9 το πρωί τοπική ώρα αναφέρει έγκυρο δημοσίευμα.
Για δυο ώρες  δηλαδή, η Υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι θα εκτελούνται βολές στην συγκεκριμένη περιοχή.
Πρόκειται για επιβεβαίωση των πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Φαίνεται ότι η «διαρροή» των πληροφοριών ήταν σκόπιμη και περνούσε το μήνυμα «γνωρίζουμε και σας περιμένουμε».
Τι έχουν να πουν τώρα όσοι από Ελλάδα και Κύπρο έσπευσαν να μιλήσουν για ανυπόστατες πληροφορίες ενώ καταδίκαζαν την κίνηση «διαρροής» του ΓΕΕΘΑ;Το ΓΕΕΘΑ πριν 2 24ωρα είχε πει  ότι «δεν τον παίρνει στο Αιγαίο τον Ερντογάν, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό».
Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η πληρότητα των θέσεων ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48%.Στο πλαίσιο αυτό, εξέφραζαν την εκτίμηση πως είναι πιο πιθανό η Άγκυρα να επιδιώξει παρέμβαση τον Ιούνιο στην περιοχή της Κύπρου, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL.
«Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη» ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Στην ερώτηση για τη μορφή της τουρκικής παρέμβασης οι ίδιες ελληνικές στρατιωτικές πηγές μιλούσαν για πιθανή έξοδο του Μπαρμπαρός στην επίμαχη περιοχή.
Όλα αυτά προκάλεσαν την…οργισμένη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης με τον εκπρόσωπό της Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλά για ανυπόστατες φήμες.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΥΠΡΟ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία είναι εξοργισμένη με τις «πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας» που φέρονται να έκαναν δηλώσεις για θερμό επεισόδιο στη Κύπρο.
Μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και ζητήθηκαν εξηγήσεις.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη Λευκωσία, οι δηλώσεις αυτές για θερμό επεισόδιο βάζουν βόμβα στο κυπριακό τουρισμό και θέτουν σε κίνδυνο τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή όπως σημειώσαμε και χτες, την έντονη ανησυχία του για την πιθανή πρόκληση «ατυχημάτων» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρεσβεία στην Αθήνα και η πρεσβεία στην Άγκυρα παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση αλλά κάνει κάθε τι για να διατηρήσει το status quo.
«Ανησυχώ όμως για πιθανά ατυχήματα», δήλωσε ο κ. Πάιατ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο.
pentapostagma

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com