Translate

Aλλάζουν όλα στην Ανατολική Μεσόγειο – »Δίχτυ» προστασίας απλώνει πλέον η Ρωσία βάζοντας τέλος στα σχέδια της Τουρκίας


Αίγυπτος και Ρωσία είναι σε πολύ στενή επαφή για την δημιουργία στενών αμυντικών και εμπορικών σχέσεων, ενώ ο ρωσικός στόλος αναζητά «υπήνεμο» αγκυροβόλιο για το στόλο της Μεσογείου .    
  «Η Αίγυπτος εργάζεται  σκληρά για την «σταθεροποίηση» των σχέσεων με τη Ρωσία», τόνισε ο  Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι  σήμερα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Dmitryi Rogozin, και μια σειρά από Ρώσους αξιωματούχους στο Κάιρο για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, ανέφερε την αισιοδοξία του για την έκβαση αυτών συνομιλιών.Η επίσκεψη συμπίπτει με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για ν ενίσχυση των δεσμών με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με δήλωση του προεδρικού γραφείου του προέδρου Αλ-Σίσι : «ο στρατηγικός χαρακτήρας των αιγυπτιακο-ρωσικών σχέσεων», υπογραμμίζει την σημασία της «ανάπτυξή τους σε διάφορα επίπεδα».
Σχετικά με τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα της ενίσχυσης της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας .
Ο Αλ-Σίσι απηύθυνε επίσης έκκληση για την ενίσχυση των οικονομικών και αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών , σημειώνοντας στην δημιουργία μιας ρωσικής βιομηχανικής ζώνης  στην περιοχή στα ανατολικά της επαρχίας στο Port Said.
Ο Rogozin περιγράφει την  Αίγυπτο ως βασικό εταίρο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (ITAR-TASS).
Η  ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Βιομηχανίας Gleb Nikitin και 35 εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου  έφτασαν στο Κάιρο  για μια επίσκεψη δύο ημερών για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της δημιουργίας της ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο, η οποία έχει οριστεί να επικεντρωθεί στην παραγωγή  φορτηγών, τρακτέρ,  χημικών και οπλισμένου σκυροδέματος .
«Υπάρχει πολύ στενός και αξιόπιστος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις ηγεσίες μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για  τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, ανέφερ ο ρωσικός τύπος
O Rogozin είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, Sedky Sobhi, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα «μέσα» για την «ενίσχυση της  συνεργασίας … και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του ρωσικού στρατού στο  Facebook .
Η ουσία είναι ότι αλλάζουν τρομακτικά τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο με την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αίγυπτο στα πρότυπα της εποχής του στρατηγού Νάσερ .
Έτσι πλέον η Μόσχα θα ελέγχει με τους «πυραύλους της» από  την Κριμαία έως  τον «τουρκικό»  Βόσπορο  και από την Αίγυπτο έως  το Σουέζ αλλά και σε ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο  μαζί με το Αιγαίο,  κοντράροντας  πραγματικά τους Τούρκους στα όποια σχέδια τους.

Επισήμως πλέον, τα ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στις νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αίγυπτο για την προστασία του στρατιωτικού διαδρόμου μεταφορών: «Ρωσία-Αίγυπτο».
Ανεπίσημες όμως πηγές,  σύμφωνα πάντα με τον ρωσικό τύπο, έκαναν γνωστό  ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν εξολοκλήρου την επιμέλεια νυν αιγυπτιακής  στρατιωτικής βάσης στην Αφρική,  η οποία λίαν συντόμως θα είναι ρωσική, υπό το φως της επιδείνωσης αμυντικών σχέσεων της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ λόγω του εξοπλισμού των ισλαμιστών ανταρτών που δρουν στο Σινά.
Παράλληλα η δημιουργία ρωσικής οικονομικής ζώνης στα Στενά του Σουέζ σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι ο θαλάσσιος άξονας Σεβαστούπολη- Στενά του Βοσπόρου-Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειο αποκτά τεράστια γεωπολιτική αξία για την Μόσχα , και θα διαφυλάσσεται με στρατιωτικά μέσα.
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com