Translate

«Περίγραμμα» μέτρων λιτότητας εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων θα προσφέρει την Πέμπτη ο Τσακαλώτος στον Σόιμπλε

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΊΔΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ...ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!
Νέο κύμα πιέσεων από Δευτέρα -ή και μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα- αναμένει η κυβέρνηση από Βερολίνο και ΔΝΤ, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών και αφαίμαξης του Ελληνικού λαού Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πως το κλίμα που θα
συναντήσει θα είναι βαρύ, καθώς από τις 20 Δεκεμβρίου που έφυγαν από την Αθήνα οι θεσμοί δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό και μόλις εχθές υπήρξε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, σε χαμηλό-τεχνικό επίπεδο και για ήσσονος στη φάση αυτή ζητήματα.
 Η πιθανή ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών μετατίθεται πλέον για μετά τις 26 του μηνός καθώς, στο παρασκήνιο, η Αθήνα προετοιμάζει τις αντιπροτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup την Πέμπτη για να ξεκολήσσει η διαπραγμάτευση. Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει είναι να προσφέρει ένα «περίγραμμα» μέτρων λιτότητος, παίρνοντας ένα «περίγραμμα» των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του  χρέους, που είναι το μίνιμουμ που ζητά το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους δανειστές για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο παζάρι και στην βολιδοσκόπηση των διαθέσεων ΔΝΤ και Βερολίνου, η Αθήνα έχει «σύμμαχο» την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κινούνται διπλωματικά ως μεσολαβητές. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν «να πάρει πάνω» την υπόθεση ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όμως θέτει επίσης έναν όρο: να προχωρήσει επειγόντως το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», ώστε να περάσουν άμεσα στα funds που θέλουν να τα αγοράσουν.


 Χθες πάντως Σόιμπλε και Λαγκάρντ «πέταξαν το μπαλάκι» ξανά στην Αθήνα, πιέζοντας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εφαρμογής των προαπαιτουμένων, αλλά και της εκ των προτέρων θεσμοθέτησης των μέτρων-"κάβα" ύψους έως 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για να θεωρήσει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος –θέμα για το οποίο ο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ δεν θεωρεί καμίας χώρα το χρέος μη βιώσιμο».
Η Αθήνα αντιπροτείνει «κόφτη» δαπανών (που κατά 80% θα είναι μισθοί και συντάξεις) και δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, με την προοπτική να μπορεί το 1% να διατίθεται για φοροελαφρύνσεις.
Ωστόσο ανησυχεί για την "άκαμπτη" στάση της γερμανικής πλευράς, που σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ θα έκανε τις προτάσεις του
​Ταμείου να φαντάζουν με «χάδι»​, σε σχέση με τα σχέδια Σόιμπλε​
Αν οι πιέσεις αυτές διατηρηθούν, καθιστούν δύσκολη μια συμφωνία έως την Πέμπτη και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων πριν την εκλογική διαδικασία που ξεκινά στις 15 Μαρτίου από την Ολλανδία και σημαίνει ότι το ένα μετά το άλλο τα εθνικά κοινοβούλια θα κλείσουν και δεν θα μπορεί να εγκριθεί καμία ευνοϊκή λύση για την ελληνική υπόθεση.

πηγη: πρώτο θέμα
επιμέλεια 7spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com