Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι προσπάθειες του σοσιαλιστή δημάρχου να αφαιρεθεί Σταυρός έπεσαν στο κενό από τις αντιδράσεις του λαού vid

Με την δικαιολογία του λεγόμενου «Νόμου Ιστορικής Μνήμης», ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Callosa de Segura, στη Βαλένθια της Ισπανίας σχεδίαζε να απομακρύνει τον μεγάλο σταυρό που συνδέεται με το καθεστώς του στρατηγού Φράνκο, που έσωσε την Ισπανία από τον κομμουνισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο και φώναξαν «Δεν θα αγγίξετε τον σταυρό!». Επέμεναν ότι ο Σταυρός είναι χριστιανικό και όχι πολιτικό
σύμβολο. Τελικά οι εργάτες που είχαν πάει εκεί να τον αποσυναρμολογήσουν σηκώθηκαν και έφυγαν.

                     
                     

Ο σταυρός είναι γνωστός ως «Cruz de los Caídos» («Ο Σταυρός των Πεσόντων»), και είναι αφιερωμένος στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από την πατριωτική πλευρά στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Φέρει την επιγραφή José Antonio Primo deRivera presente («Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα Παρών»). Ο Πρίμο ντε Ριβέρα ήταν ο ιδρυτής της Φάλαγγας, η οποία είχε ηγετικό ρόλο στην μαχητική αντίσταση κατά της κομμουνιστικής κυριαρχίας της Ισπανίας. Ο ίδιος σχεδίασε ένα μεγάλο μέρος της εικονογραφίας της Φάλαγγας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του ζυγού και των βελών σύμβολο των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου και Ισαβέλλας, που εκδίωξαν τους μωαμεθανούς και τους εβραίους από την Ισπανία.
 
Υπό την ηγεσία του, οι Φαλαγγίτες επιτέθηκαν σε εβραϊκής ιδιοκτησίας πολυκαταστήματα. Ο José Antonio Primo de Riveraεκτελέστηκε από κομμουνιστές μετά από "λαϊκό δικαστήριο", κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (στο Αλικάντε, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το χωριό που εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό).
Η λέξη “Presente” (παρών) ήταν ένα τυπικό μέρος του φασιστικού τελετουργικού. Ήταν ένα είδος ονομαστικής κλήσης στην οποία οι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να κάνουν το καθήκον τους φώναζαν "παρών". Και ήταν επίσης ένας τρόπος τιμής των νεκρών συναγωνιστών. Κάποιος διάβαζε το όνομά τους και κάποιος άλλος, ή μερικές φορές ολόκληρο το πλήθος, φώναζε "Παρών!".

Ο νόμος ιστορικής μνήμης ψηφίστηκε το 2007 από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο νόμος οδήγησε στην αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Φράνκο στην χώρα, εν μέσω χλιαρών αντιδράσεων από το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα. Ακόμα κι αν από το 2011 υπάρχει «συντηρητική» κυβέρνηση στην Ισπανία, ο νόμος δεν έχει καταργηθεί, αν και κάποια χρηματοδότηση για εργασίες που σχετίζονται με αυτόν έχουν κοπεί.

Ο νόμος απαιτεί την αφαίρεση των αντικειμένων που εξυμνούν τη μνήμη του Φράνκο ή την πατριωτική πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο, αλλά προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους "καλλιτεχνικούς, αρχιτεκτονικούς ή θρησκευτικο-καλλιτεχνικούς" λόγους. Στην περίπτωση αυτή, ο σοσιαλιστής δήμαρχος επέλεξε να αγνοήσει τις διατάξεις αυτές. Ανέστειλε την επιχείρηση αποκαθήλωσης προσωρινά, αλλά επιμένει ότι ο σταυρός θα αφαιρεθεί όταν καταλαγιάσει η αναστάτωση και σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Ο σταυρός αυτός δεν πρέπει να συγχέεται με τον τεράστιο σταυρό στην «Κοιλάδα των Πεσόντων» (Valle de los Caídos), το μνημείο και την καθολική εκκλησία στο San Lorenzo de El Escorial, στην κοιλάδα Cuelgamuros στη Sierra de Guadarrama, κοντά στη Μαδρίτη, που σχεδιάστηκε από τον Φράνκο για να τιμήσει και να θάψει εκείνους που έπεσαν πολεμώντας κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Και αυτό το μνημείο η σοσιαλιστική κυβέρνηση έβαλε στο μάτι και το 2009 το έκλεισεγια τους επισκέπτες, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας που συνδέονται με την αποκατάσταση της πρόσοψης». Το κλείσιμο θεωρήθηκε ότι συνδεόταν με τον προαναφερόμενο Νόμο Ιστορικής Μνήμης. Τον Νοέμβριο του 2010, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας», η κυβέρνηση Θαπατέρο έκλεισε την εκκλησία με αποτέλεσμα η λειτουργία να τελείται έξω για αρκετές εβδομάδες. Ακόμα άρχισαν "έλεγχοι" για την πρόληψη εθνικιστικών πολιτικών εκδηλώσεων! Μετά την εκλογική ήττα του Θαπατέρο, η λειτουργία στην εκκλησία συνεχίζεται κανονικά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή

Σχόλια

7spynews on facebook


ενεργό link
ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΗΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΕΓΜΑ

Περί του ΓΗΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Ήδη από τη δεκαετία του ‘60, οι Σοβιετικοί επιστήμονες Ν. Γκοντσάροφ, Β. Μόροζ και Β. Μοκάροφ είχαν ανακαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ασθενών μαγνητικών γραμμών, οι οποίες φαίνεται πως περιβάλλουν τον πλανήτη μας σε σχήμα δωδεκαέδρου, τοποθετημένου μέσα σε ένα εικοσάεδρο, σαν κάποτε η γη να ήταν ένας τεράστιος κρύσταλλος ή να είχε μορφή ενάργειας που προερχόταν από κάποιον κρυσταλλικό πυρήνα της. Επάνω σε έναν γεωγραφικό χάρτη, οι Σοβιετικοί επιστήμονες σημείωσαν τις μνημειακές κατασκευές των αρχαίων πολιτισμών και αμέσως φάνηκε πως αυτέςακολουθούσαν τις μαγνητικές ή ενεργειακές γραμμές του εικοσαέδρου.

ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΕΙΔΕΜΗ…vid

Στη Γαλλία δύο ισλαμοπίθηκοι με φορτηγό εισήρθαν στη γαλλική Μονή κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών της και ζήτησαν όλες οι μοναχές ασπαστούν το Ισλάμ.

"Εθαψε" 19 ζωές ενώ σπατάλησε εκατομμύρια σε λούσα Ομολογία-σοκ>Η περιφέρεια Αττκής, έχει ταμειακά διαθέσιμα 345 εκατομμύρια!

ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου διαδέχονται η μία την άλλη καθώς 19 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με τα εκατομμύρια που

ΤΟ ΠΕΠΛΟ 26000 ΕΤΩΝ vid

Αλήθειες που οι Δρακονιανοί,Οφιδοειδείς και Σαυροφυείς που σε κυβερνάνε δεν θέλουν να γνωρίζεις!.

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

Η ΝΑSΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ-ΤΟ 2018 ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Μιλώντας στην Daily Star, ο μετεωρολόγος Paul Dorian συμφώνησε ότι η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να μας φέρει μια νέα εποχή παγετώνων.