Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο πόλεμος των ''μηχανών'' τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Παρατηρούνται ήδη περιστατικά όπου συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης εκμεταλλεύονται bugs και επιτίθενται σε αντίπαλους υπολογιστέςΣε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μηχανές μάχονται εναντίον μηχανών, με συνήθως ανθρωπόμορφη κατασκευή.
Συχνά τα χολιγουντιανά σενάρια αναφέρονται σε εποχές όπου το ανθρώπινο είδος απειλείται με εξαφάνιση, έχοντας χάσει πρωτύτερα τον πόλεμο από μηχανές που ο άνθρωπος είχε κατασκευάσει.
                                                                                                       Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Σήμερα, η ραγδαία εξάπλωση του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), μέσα από τη δικτύωση των μηχανών και η παράλληλη εξέλιξη της Τεχνητής Ευφυίας (Artificial Intelligence – AI), δημιουργούν ένα νέο, ψηφιοποιημένο περιβάλλον, όπου η απρόσκοπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών βιομηχανικής παραγωγής, ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών προϋποθέτει τη θωράκισή τους έναντι των αυξανόμενων ψηφιακών απειλών. Έτσι, γίνονται απαραίτητα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού των επίδοξων εισβολέων, καθώς κάποιοι πάροχοι τεχνολογικών λύσεων (όπως η Cisco) προτείνουν βελτιωμένα μοντέλα αρχιτεκτονικής των δικτύων δεδομένων για την αποτελεσματικότερη προστασία τους.

Μια τέτοια αρχιτεκτονική δικτύου προβλέπει τη χαρτογράφηση υποδομών και τρωτών σημείων και την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της κίνησης δεδομένων, με στόχο τον ταχύτερο συσχετισμό γεγονότων που μπορεί να προκύπτουν από μια παραβίαση, υπό το πρίσμα της παραδοχής ότι δεν είναι δυνατή η αποτροπή όλων των επιθέσεων. Έτσι ώστε από τη στιγμή που εντοπιστεί τελικά κάποια απειλή να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη εξουδετέρωσή της και η ακολούθηση αντίστροφης πορείας για τον εντοπισμό των μολυσμένων σημείων.Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιθανό στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μηχανές να μάχονται εναντίον μηχανών, σε έναν αέναο ψηφιακό πόλεμο. Μάλιστα, σε διαγωνισμό (Grand Cyber Challenge) που διοργάνωσε φέτος τον Αύγουστο η υπηρεσία προηγμένων ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (DAPRA), καταγράφηκε ένα παρόμοιο περιστατικό αντιπαράθεσης μεταξύ μηχανών. «Παρά το γεγονός ότι για να τρέξουν κάποιες προσομοιώσεις επιθέσεων χρησιμοποιήθηκαν γνωστά bugs, όταν ένα από τα ΑΙ συστήματα ανακάλυψε ένα άγνωστο και νέο bug άρχισε να το εκμεταλλεύεται. Ήμουν πραγματικά έκπληκτος», λέει στο news247 o Wil Rockall, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα της Cisco σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Διευκρινίζει, ότι συστήματα όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από την DAPRA είναι πολύ εξειδικευμένα και η εξέλιξή τους απαιτεί μεγάλη επένδυση και συνεισφορά γνώσης από κορυφαίους ερευνητές στο κόσμο… «Έτσι νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο απέχουμε ακόμα από την εποχή του κινηματογραφικού Terminator και της εξέγερσης των μηχανών. Ωστόσο δεν είναι πια απλά ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας», λέει ο ίδιος.

Και όπως εξηγεί, ήδη η χρήση συστημάτων Τεχνητής Ευφυίας βελτιώνει δραστικά τον χρόνο απόκρισης σε μια ψηφιακή επίθεση: «Αυτή τη στιγμή ο μέσος χρόνος για την ανίχνευση επιθέσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία είναι 100 ώρες. Η μείωση του είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο. Ένας τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τον εντοπισμό απειλών και την αντίδραση σε γεγονότα κρίσιμης σημασίας είναι μέσω της αυτοματοποίησης, με την εδραίωση της σχετικής τεχνολογίας και την ενσωμάτωση των αντίστοιχων ελέγχων ασφαλείας».Η Mηχανική Mάθηση (Machine Learning), η οποία είναι ένα πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά μέρη του χαρτοφυλακίου αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Cisco, προκειμένου να εντοπίζονται χρήστες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή διασυνδεδεμένες συσκευές που ενεργούν με τρόπο πέραν από τον προβλεπόμενο ή συνηθισμένο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της σε βάθος έρευνας σε τέτοιου τύπου ειδοποιήσεις γίνεται ακόμα από αναλυτές. «Αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι πελάτες μας μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, να απαλλαγούν από διαδικασίες ρουτίνας και οι τελικά επενδύσεις τους στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας να έχουν μεγαλύτερη απόδοση», υποστηρίζει ο Wil Rockall.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

7spynews on facebook


ενεργό link
ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mε ιλιγγιώδη ταχύτητα αποχωρεί από την Κομοτηνή ο Ερντογαν – Επιστρέφει στην Τουρκία vid

Αποχώρησε με τέρμα τα γκάζια ο Ρ.Τ.Ερντογάν από την Κομοτηνή. Εκνευρισμός, δεν πήγε ο σχεδιασμός όπως ήθελε ή φόβος για κάτι άλλο; Νωρίτερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε στους

Συρία: επικείμενο αεροπορικό επεισόδιο Ρωσίας-ΗΠΑ με κατάρριψη – Πρώτη θερμή επαφή Su-35S με F-22 Raptor! Vid

Ξαφνικά «βουίζει» η Συρία για επικείμενο χοντρό αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που θα οδηγήσει σε κατάρριψη ενώ είχαμε πριν λίγο την πρώτη επιβεβαιωμένη «θερμή επαφή» μεταξύ ρωσικών

ΤΟ ΠΕΠΛΟ 26000 ΕΤΩΝ vid

Αλήθειες που οι Δρακονιανοί,Οφιδοειδείς και Σαυροφυείς που σε κυβερνάνε δεν θέλουν να γνωρίζεις!.

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

Το είπαν και αυτό: «Έγκλημα να θες να γίνεις μάνα ενώ χρωστάς»

Η Ελλάδα μας αλλάζει. Η Νέα Εποχή δεν εξαφανίζει σταδιακά μόνο τον όρο «ιδιοκτησία» αλλά και τον θεσμό της οικογένειας. Στα Ειρηνοδικεία μια Δευτέρα εκδικάζονται δεκάδες υποθέσεις

ΔΕΙΤΕ: το ΝΑΤΟ σκότωνει on line τον διοικητή μονάδας ειδικών δυνάμεων των Ταλιμπάν vid

Η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως σκότωσε τον διοικητή μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων των Ταλιμπάν στην επαρχία Helmand.  Πρόκειται για τον