Translate

ΝΥΤ: Οταν ο Τραμπ πιάνει το τηλέφωνο, ανατρέπει διπλωματία δεκαετιών -Τα 6 τηλεφωνήματα που προκάλεσαν αντιδράσεις

Είτε πρόκειται για γκάφα, είτε για πρόκληση και ένα προμήνυμα των διαθέσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις με την τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ανατρέπει διπλωματία δεκαετιών. Αντίθετα, τουλάχιστον 6 φορές, στις επαφές του με ξένους ηγέτες μετά από την εκλογική νίκη του, έχει παραβιάσει το «πρωτόκολλο» και έχει ανοίξει «μέτωπα».
Οι New York Times υπενθύμισαν αυτά τα περιστατικά:
2 Δεκεμβρίου
Ο Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν και έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το πράττει από το 1979
Γιατί έχει σημασία
Υπάρχει ο κίνδυνος η τηλεφωνική επικοινωνία με την Τσάι Ινγκ Βεν να εξοργίσει την Κίνα, η οποία θέλει να ανακτήσει την Ταϊβάν. Ομως, τιμώντας την πρόεδρο της Ταϊβάν με επίσημη συνομιλία, η μεταβατική ομάδα του Τραμπ υποδηλώνει εμμέσως ότι την θεωρεί ανεξάρτητη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν από το 1979. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «Η πρόεδρος της Ταϊβάν τηλεφώνησε σε εμένα σήμερα για να με συγχαρεί γιατί κέρδισα την προεδρία».
2 Δεκεμβρίου
Ο Τραμπ καλεί τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πρόεδρο των Φιλιππίνων, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον
Γιατί έχει σημασία
Ο Ντουτέρτε έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αναφερθεί στον πρόεδρο Ομπάμα αποκαλώντας τον »γιο πόρνης» και δήλωσε τον «διαχωρισμό» της χώρας του από τις ΗΠΑ σε πρόσφατο ταξίδι στο Πεκίνο. Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει την πρόσκληση, την οποία μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο των Φιλιππίνων. Τιμώντας τον Ντουτέρτε με προεδρική πρόσκληση υπονοεί ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη συμπεριφορά του, την οποία η διοίκηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να περιορίσει.
30 Νοεμβρίου
Ο Τραμπ επαινεί τον ηγέτη του Καζακστάν για τη «φανταστική επιτυχία» του
Γιατί έχει σημασία
Ο Τραμπ εξήρε τον Νουρσουλτάν Α. Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρο του Καζακστάν από το 1991, σε τόνους που υποδηλώνουν την αυταρχική εξουσία του Ναζαρμπάγιεφ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καζακστάν, ο Τραμπ «τόνισε ότι υπό την ηγεσία του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια ανεξαρτησίας έχει πετύχει φανταστική επιτυχία η οποία μπορεί να αποκαλείται »θαύμα»».
Αποτέλεσμα εικόνας για donald trump
30 Νοεμβρίου
Ο Τραμπ αποδέχεται πρόσκληση για να επισκεφθεί το Πακιστάν «μία καταπληκτική χώρα»
Γιατί έχει σημασία
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναγουάζ Σαρίφ, κάλεσε τον Τραμπ σε επίσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης για το τηλεφώνημα. Αν ο Τραμπ το κάνει, κινδυνεύει να αποξενώσει την Ινδία, η οποία βλέπει το Πακιστάν ως μεγάλο ανταγωνιστή, και να φανεί ότι επιβραβεύει τη συμπεριφορά του Πακιστάν.
Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκνευρίσει τους Πακιστανούς ηγέτες, που είναι ευαίσθητοι απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αμερικανική αδιαλλαξίας. Ετσι κι αλλιώς, το τηλεφώνημα θα μπορούσε να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν, τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πασχίσει να διαχειριστούν μέσα σε πολέμους και πρόσφατες αψιμαχίες.
17 Νοεμβρίου
Η Ιβάνκα Τραμπ παραβρίσκεται σε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό
Γιατί έχει σημασία
Αντί να καλέσει τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση με τον Σίνζο Αμπε, ο Τραμπ κάλεσε την κόρη του. Η συνάντηση ανησύχησε τους διπλωμάτες, οι οποίοι φοβούνται ότι ο Τραμπ είχε ελλειπή προετοιμασία, μετά από μακρά ιστορία επικρίσεων απέναντι στην Ιαπωνία. Επίσης «θόλωσε» τα όρια ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Τραμπ, στις οποίες δραστηριοποιείται η κόρη του, και την αμερικανική κυβέρνηση, στην οποία δεν έχει κανένα ρόλο.
10 Νοεμβρίου
Αφού απαξίωσε τη Βρετανία, ο Τραμπ προσκάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά όχι επίσημα
Γιατί έχει σημασία
Ο Τραμπ μίλησε με εννέα άλλους ηγέτες πριν από την Τερέζα Μέι, κάτι ασυνήθιστο στην μακρόχρονη ειδική σχέση των δύο χωρών. «Αν ταξιδέψεις στις ΗΠΑ, ενημέρωσέ με», της είπε, κάτι που απέχει πολύ από επίσημη πρόσκληση. Επίσης, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Νάιτζελ Φάρατζ, ένα χτύπημα προς την Μέι. Αργότερα είπε ότι ο Φάρατζ θα έπρεπε να γίνει πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, αν και οι πρόεδροι τυπικά αποφεύγουν να πουν σε ξένους ομολόγους τους πώς να στελεχώσουν την κυβέρνησή τους.
πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com