Translate

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η Γεωπολιτική διάσταση της πυροδότησης θρησκευτικών συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η Γεωπολιτική διάσταση της πυροδότησης θρησκευτικών συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή
Το πολεμικό μέτωπο στην Συρία με τις μάχες που διεξάγει ο συριακός στρατός εναντίον των σουνιτών-βαχαμπιστών ισλαμοσυμμοριτών, η μαζική στρατιωτική επιχείρηση του ιρακινού στρατού και των Κούρδων πολιτοφυλάκων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους
τζιχαντιστές, ο σεκταριστικός εμφύλιος στην Λιβύη μεταξύ Αλ Κάιντα και τοπικών φυλάρχων και ο πόλεμος στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών-ζαϊντί Χούτι και των βαχαμπιστών Σαουδαράβων που έχουν εισβάλλει στην χώρα υποστηριζόμενοι από την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, βαθύνουν τις περιφερειακές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και βυθίζουν την περιοχή όλο και περισσότερο σε λουτρό αίματος. Η βάθυνση των συγκρούσεων και το λουτρό αίματος απειλεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων και σε έναν ευρύτερο πόλεμο πέραν των συνόρων της Αραβικής Χερσονήσου.
Η ανάμιξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ανακατάληψη της Μοσούλης, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ υποτίθεται ότι προσφέρει κάλυψη στον ιρακινό στρατό που απαρτίζεται κυρίως από σιίτες στρατιώτες, στην πράξη βοηθάει χιλιάδες σουνίτες τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν την περιοχή και μέσω των συνόρων της Τουρκίας να κατευθυνθούν είτε προς την Ευρώπη ή προς την Συρία για να υποστηρίξουν τους θρησκευτικούς συντρόφους τους που απειλούνται με εξολόθρευση. Ο συριακός στρατός που απαρτίζεται από σιίτες, αλαουίτες και δρούζους και η ρωσική πολεμική αεροπορία έχουν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσφέρει οδό διαφυγής στους τζιχαντιστές από την Μοσούλη προς την Συρία.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, έστω και αν γινόμαστε κουραστικοί, ότι η Ουάσιγκτον έχει συνεργαστεί στενά με τους ισλαμιστές τρομοκράτες όχι μόνο στην Συρία και στο Ιράκ, αλλά και το 2011 στην Λιβύη για την ανατροπή του Καντάφι. Μάλιστα οι ΗΠΑ φρόντισαν μετά την ανατροπή του κανταφικού καθεστώτος να μεταφερθούν πολλοί από τους Λίβυους ισλαμιστές με ναυλωμένα από την CIA αεροσκάφη στο Ιράκ και στην Συρία. Η Ουάσιγκτον το επόμενο διάστημα λοιπόν θα κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει από τον αφανισμό τους τρομοκράτες σουνίτες συνεργάτες της, πέραν των μαζικών στρατιωτικών επιχειρήσεων που φαίνεται ότι θα διακινδυνεύσει στο μέτωπο της Συρίας για να εμποδίσει την τελική επικράτηση του Άσαντ.
Όμως σε όλες αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που μαίνονται στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής εμπλέκονται πολλές αραβικές φυλές, κυρίως πολλές αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες όπως Σιίτες, Σουνίτες, Βαχαμπιστές, Χριστιανοί, Ιουδαίοι, Κούρδοι, Ισμαηλίτες, Δρούζοι, Αλαουίτες, Γεζίντι, Ζαϊντί κ.α. Έτσι οι μάχες που διεξάγονται στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Υεμένης ερεθίζουν σε υπέρτατο βαθμό τις προϋπάρχουσες θρησκευτικές έριδες και τις σεκταριστικές αντιπαλότητες που με την σειρά τους   αναμοχλεύουν την εμπλοκή υπερδυνάμεων και περιφερειακών παικτών με στόχο την γεωστρατηγική επιρροή.
Αποτέλεσμα εικόνας για ισλαμοπιθηκοι μεση ανατολη σκιτσα
Στην ιστορία αλλά και στην γεωπολιτική η επίδραση της θρησκείας έχει θεμελιώδη σημασίαΚατά καιρούς η θρησκεία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της γεωπολιτικής και στην σημερινή εποχή μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Μέση Ανατολή είναι η μόνη γεωγραφική περιοχή όπου διαπλέκονται τόσο εμφατικά οι πολεμικοί άξονες θρησκείας και γεωπολιτικής. Αν και η Pax Romana και η Pax Ottomana επηρέασαν επί πολλούς αιώνες την Μέση Ανατολή μπορεί μετ’ επιτάσεως να υποστηριχθεί ότι οι κατά καιρούς περιφερειακοί πόλεμοι στην Μέση Ανατολή είχαν έντονο άρωμα θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και ερίδων. Γεγονός είναι ότι πολλές φορές η θρησκεία ήταν κύριος παράγοντας μετατροπής της περιοχής σε πεδίο μάχης, θρησκεία όμως που πάντα υποστηριζόταν από άξονες και συμφέροντα γεωπολιτικής. Η εξέλιξη της περιοχής σε ενεργειακό σταυροδρόμι σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό παράγοντα προκάλεσαν ένα συγκρουσιακό μίγμα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς σκακιέρας. Η δυναμική της σύγκρουσης προκύπτει  και από τα υπάρχοντα και διεκδικήσιμα σύνορα, αλλά και από τις σεκταριστικές σχέσεις μεταξύ φυλών που ανήκουν στην ίδια θρησκεία. Όλες αυτές οι συγκρούσεις επηρεάζουν τις πολιτικές διαδικασίες, τις διεθνείς σχέσεις  και την γεωπολιτική στην Μέση Ανατολή.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης είναι αναμφίβολο ότι οι διαφορές μεταξύ των θρησκειών και των θρησκευτικών αιρέσεων έχουν δημιουργήσει μια περιοχή όπου ικανοποιημένοι και δυσαρεστημένοι διαμένουν μαζί. Έτσι η Μέση Ανατολή με αυτά τα εσωτερικά προβλήματα και τις αντιπαλότητες μεταξύ των μελών της, παράλληλα με την κατοχή ενεργειακών κοιτασμάτων, είναι ανοιχτή σε συγκρούσεις και προκλήσεις που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης Βρετανία και Γαλλία στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα  και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ, πάντα υπό την υψηλή καθοδήγηση του Διεθνούς Σιωνισμού.
Οι συγκρούσεις στην περιοχή είναι στενά συνδεδεμένες με τις θρησκευτικές αντιπαλότητες και έριδες, οι οποίες αναμοχλεύονται κατά το δοκούν από τους Αμερικανοσιωνιστές με στόχο την αποδυνάμωση και διάλυση των εθνικών κρατών και της αντίστασης των στην νεοιμπεριαλιστική κατοχή μέσω του «divide et impera» που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η επέμβαση της Ρωσίας αντιστρατεύεται την αμερικανοισραηλινή ατζέντα και ως εκ τούτου δημιουργεί νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που αναγκάζουν τις ΗΠΑ είτε να τα αποδεχθούν ή να τα αντιμετωπίσουν με πόλεμο.
Γ. Λιναρδής

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com