Translate

BND: Πως λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών;

Image result for BNDImage result for BND
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με διαφορετικό πρωταγωνιστή, και στο βάθος NSA. Η παρακάτω είδηση αφορά την Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) αλλά και όλες τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρακινδυνευμένο;
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς οι εν λόγω υπηρεσίες φαίνεται να συλλέγουν δεδομένα και να τα αποθηκεύουν σε βάσεις δεδομένων που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στην περίπτωση της BND μάλιστα υπήρξε και άρνηση για έλεγχο των ενεργειών του οργανισμού στον Ομοσπονδιακό Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (BfDI).
bnd bnd
Μια περίληψη της ανάλυσης μιας διαβαθμισμένης έκθεσης, που υποβλήθηκε από τον πρώην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Peter Schaar όταν έστειλε εκπροσώπους του για να επιθεωρήσει τον κοινό σταθμό της NSA-BND στο Bad Aibling (νότια Γερμανία) στον απόηχο των αποκαλύψεων του Edward Snowden, συντάχθηκε από την σημερινή Επίτροπο κα. Andrea Voßhoff, και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το γερμανικό blog Netzpolitik.
Η έκθεση δείχνει ότι η BND, η οποία υπάγεται διοικητικά απευθείας στο Γραφείο της Γερμανικής καγκελαρίας, αγνοεί τακτικά νόμους και το γερμανικό σύνταγμα.
Ανάμεσα στα αυτά που αποκαλύπτει αναφέρονται:
  • Ο σταθμός του Bad Aibling χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για τις δορυφορικές υποκλοπές από περιοχές κρίσεων, όπως ισχυριζόταν η υπηρεσία στο παρελθόν, αλλά και για καλωδιακές υποκλοπές σε μη ευρωπαϊκές χώρες.
  • Δημιουργήθηκαν παράνομα επτά βάσεις δεδομένων, που είναι γεμάτες με εκτενή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Μια από αυτές είχε δημιουργηθεί με τη βοήθεια του XKeyscore, του εργαλείου της NSA για τη συλλογή δημόσιων και ιδιωτικών επικοινωνιών από την κίνηση του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
  • Μερικά από αυτά τα στοιχεία ανήκουν σε πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να παρακολουθούνται από τη BND, δηλαδή γερμανούς πολίτες που δεν είναι ύποπτοι για κάτι συγκεκριμένο. Όλα τα δεδομένα ήταν από κοινού με την NSA.
  • Αρνήθηκε η πρόσβαση στην Επίτροπο σε μια επιλεγμένη βάση δεδομένων με πάνω από 14 εκατομμύρια εγγραφές που παρέχει η NSA στην BND.
  • Μια άλλη βάση δεδομένων περιέχει μεταδεδομένα του συνόλου των γραμμών επικοινωνίας, τα οποία συλλέγονται αδιακρίτως. Δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής και έτσι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων δεν μπορούσε να ελέγξει πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα. Επιπλέον η BND διέγραψε επανειλημμένα στοιχεία εν αναμονή της εξέτασης τους από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων.
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος της Επιτρόπου στο κτίριο της υπηρεσίας Special US Liaison Activity Germany (SUSLAG), όπου ανταλλάσσονται δεδομένα μαζικής επιτήρησης μεταξύ της BND και της NSA, και η BND αρνήθηκε να αναφέρει πόσοι άνθρωποι εργάζονται για τις αρχές των ΗΠΑ στον σταθμό του Bad Aibling.
H Επίτροπος Voßhoff απέστειλε την ανάλυση-καταγγελία στην Καγκελαρία στις αρχές του 2016 και, και σύμφωνα με τον Andre Meister του Netzpolitik, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να συντάξει από τότε ένα νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τις δράσεις της BND και θα διευρύνει το πεδίο δράσης της.
«Αυτή η δέσμη νομοθετικών μέτρων έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί αυτό το έτος και κατά πάσα πιθανότητα θα μπει σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την ίδια τακτική για να κρατήσουν τους πολίτες σε εφησυχασμό. Ενώ στην αρχή αναφέρουν ότι «έχουμε επαρκή εποπτεία στις δράσεις της υπηρεσίας πληροφοριών» ο κάθε έλεγχος μπορεί να αποδείξει το αντίθετο.
Έτσι μετά την απόδειξη του αντιθέτου, οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους νόμους για να κάνει τις παράνομες ενέργειες νόμιμες, και η ζωή συνεχίζεται.
Αφιερωμένο σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι υπάρχει ασφάλεια στο διαδίκτυο.
iguru

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com