Translate

Europol: Το Euro 2016 στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

europol
Μετά τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας και της βρετανικής αστυνομίας, σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, προστίθενται και εκείνες του διευθυντή της Europol.
Ο Ρομπ Γουέινραϊτ τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιχειρήσει να πλήξει το Euro 2016.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι το Euro αποτελεί πιθανή απειλή στη λίστα του Ισλαμικού Κράτους για προφανείς λόγους. Είναι ξεκάθαρη υπόθεση. Η απειλή είναι μεγάλη, πιστεύω», δήλωσε ο Γουέινραϊτ, προσθέτοντας βέβαια ότι η πιθανότητα μειώνεται χάρη στα υψηλά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος από τις 10 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου.
Για να εξισορροπηθεί αυτή η απειλή, ο επικεφαλής της Europol πρόσθεσε πως έχουν σημειωθεί σημαντικές προετοιμασίες σε επίπεδο ασφάλειας από τις γαλλικές αρχές, με επιπλέον αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
«Έχουμε να κάνουμε με μία χώρα όπως η Βρετανία που ξέρουν τι να κάνουν με την ασφάλειά τους και έχουν μάθει πολλά από τα μαθήματα των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως οι τρομοκράτες θα θελήσουν να πλήξουν το πρωτάθλημα, αλλά θα είναι δύσκολο να τα καταφέρουν.
Εντούτοις, τόνισε ότι είναι εξίσου δύσκολο να φτάσει η απειλή σε επίπεδο μηδέν.
Σε παλαιότερες δηλώσεις του, πάντως, ο Γουέινραϊτ είχε κάνει λόγο για απειλή σε ολόκληρη την Ευρώπη με επιθέσεις όπως εκείνες των Βρυξελλών και του Παρισιού.
Είχε τονίσει, λοιπόν, πως η τρομοκρατική απειλή παραμένει αρκετά σοβαρή, προσθέτοντας πως οι τζιχαντιστές που ήταν πίσω από το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα έφτασαν στην Ευρώπη ανάμεσα στους μετανάστες που προσεγγίζουν τις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών.
«Αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας να βρούμε όλες τις διασυνδέσεις των τρομοκρατών στην Ευρώπη», είχε πει ο Γουέινραϊτ, διευκρινίζοντας ότι διενεργούνται έρευνες για νέες επιθέσεις.
Όλα αυτά, μία ημέρα μετά την οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ προειδοποιώντας για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο Euro 2016 στη Γαλλία, επισημαίνοντας πως οι επιθέσεις μπορεί να στοχεύσουν μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη.
Η ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της Ευρώπης λήγει στις 31 Αυγούστου, όπως σημειώνεται. Όσον αφορά το Euro 2016, ανάλογες πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει τόσο οι γαλλικές, όσο και οι βελγικές αρχές.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στα αρχεία που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός εκ των τρομοκρατών που χτύπησαν στις 13 Νοεμβρίου το Παρίσι, προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων, υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια για χτύπημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μάλιστα έγινε αναφορά για τον αγώνα Αγγλία-Ρωσία, στη Μασσαλία, με βασικούς στόχους τους Βρετανούς οπαδούς.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com