Translate

Ντοκυμαντέρ: ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ – Η Ταβέρνα

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.
Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου.
Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Η ταβέρνα αποτελεί ένα λαϊκό καταφύγιο «αποφόρτισης» της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ο κατεξοχήν χώρος που στεγάζει καημούς, μεράκια και χαρές, συντροφεύοντας τους πιστούς της σε όλες τις περιόδους της ζωής τους.
Στην ταβέρνα «οι άνθρωποι καταθέτουν την ψυχή τους, ερωτεύονται, τραγουδούν, πολιτικολογούν, φιλοσοφούν». Η ταβέρνα είναι συνδεδεμένη με το κέφι και το απόλυτο κέφι, το τσακίρ κέφι. Το τσακίρ σημαίνει γαλάζιο, υπονοεί τον ουρανό δηλαδή τη διάθεση του ατόμου να φτάσει στον ουρανό, να αγγίξει το θείο, όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου.
Αυτή η αρχέγονη αίσθηση που προσφέρει η ταβέρνα αναγνωρίζεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, γίνεται ποίημα, ταινία, τραγούδι και χώρος αυθεντικής κοινωνικοποίησης μακριά από συμβάσεις και αστικούς καθωσπρεπισμούς.



7spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com