Translate

«Ο ΚΥΚΛΟΣ»: Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA

Μπορείτε να φανταστείτε τις λειτουργίες των facebook, YouTube, Google και Twitter όλες μαζί σε μια πλατφόρμα να καταγράφουν κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας και να την μοιράζεται με δισεκατομμύρια χρήστες σ’ όλον τον πλανήτη;

«Ο ΚΥΚΛΟΣ»-Ρηχή καταγγελία της κατάργησης της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media, βασισμένη σε μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς.  Το «Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ είχε περιγράψει εξαιρετικά ευφάνταστα και διεισδυτικά το πώς μια ολόκληρη κοινωνία έχει «σκηνοθετήσει» την εικόνα της (και το διαδικτυακό προφίλ της ) σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο «Κύκλος» θέλει να εκσυγχρονίσει την ίδια καταγγελία, μένει όμως στα ρηχά, καταρχήν ανίκανος να στήσει μια αφενός πειστική, αφετέρου πραγματικά αγωνιώδη πλοκή.
Αυτός είναι ο “Κύκλος”, που μεταμορφώνει την ιδιωτικότητα σε reality show, ενώ αναλαμβάνει και ρόλο ελεγκτή μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης!
Η ταινία που προβάλλεται και στους ελληνικούς κινηματογράφους, έχει δεχτεί εξαιρετικά κακές κριτικές, όπως συμβαίνει με κάθε ταινία που προσπαθεί να αφυπνίσει έστω και με χλιαρό τρόπο, αφού το μήνυμα της είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.4
Μπορεί μια τέτοια εφαρμογή αν χρησιμοποιηθεί σωστά να σώσει ακόμα και ζωές; Θα φέρει νόμο και τάξη στην κοινωνία και στη διαφθορά των πολιτικών; Έχει και τις καλές της πλευρές, όπως αυτές που αφορούν στην ιατρική παρακολούθηση;
Σύμφωνα με το nea.allnewz το περίεργο είναι ότι το δυστοπικό της σενάριο είναι τόσο, μα τόσο κοντά στην πραγματικότητα, που ίσως κανείς δυσκολευτεί να την δει λόγω της μικρής απόστασης.
Χρήζει πραγματικά κοινωνικής έρευνας πως οι πολίτες, ενώ “βλέπουν” τους κινδύνους της κυριαρχίας των social media και της κατάργησης της ιδιωτικότητας, συνεχίζουν ωστόσο να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά. Never offline!
Το δε “φανταστικό” campus της εταιρείας τεχνολογίας που έχει θέμα η ταινία, μοιάζει εκπληκτικά με αυτό που ετοιμάζει το facebook για τους δικούς της υπαλλήλους!
Μοναξιά; Μπορεί. Δείτε το νέο μου παπούτσι, να το σκυλί μου, η κόρη μου έκανε πάρτι γενεθλίων, δείτε τι μαγείρεψα. Κι από την άλλη, η εδώ και ετών εκπαίδευση του κοινού μέσω των reality shows όπως τα Big Brother, Fame, Survivor και δεν συμμαζεύεται, το έκαναν να εξοικειωθεί με τις κάμερες παρακολούθησης, ενώ από την άλλη, να γουστάρει να παίρνει μάτι την καθημερινότητα των άλλων. Συμμετέχει και φανατίζεται, σε ένα Truman Show ή Hunger Games μαζί.
Όλοι οι κριτικοί το έθαψαν, ενώ δεν είναι τυχαίο το ότι επελέγη η καλοκαιρινή σεζόν για προβολή της, για να πάει ακόμα πιο άπατη.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com