Translate

«Σκύλος που γαβγίζει» η Τουρκία: Δείτε τι στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ



Σε κινήσεις εντυπωσιασμού (;) συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία παρά το γεγονός ότι η γεώτρηση στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ περιφρουρείται από πολυεθνικές δυνάμεις και επομένως οποιαδήποτε
επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας μόνο ως «αυτοκτονία» θα μπορεί να αναγνωστεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, που έγινε γνωστή πριν από λίγο, η γείτονα στέλνει τη φρεγάτα «Γκιοκτσέαντά» (δηλ. «Ίμβρος» στα ελληνικά) στην Κύπρο προκειμένου να παρακολουθεί τις γεωτρήσεις εκεί.
Η φρεγάτα αυτή που νηολογήθηκε  πέρυσι διαθέτει  τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το τουρκικό Επιτελείο: «Η φρεγάτα εκπληρώνει το χρέος στην ανατολική Μεσόγειο με την παρακολούθηση του West Capella».
Οι προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας από το «Οικόπεδο 11»
Όπως ανάφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, το τρυπάνι έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ότι τις επόμενες δύο τρεις ημέρες θα αρχίσει να κατεβαίνει, ενώ τόνισε πως οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με νομικά κυρίως όπλα.

Ο ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι από τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 11» αναμένεται να εξαχθούν τεράστιας σημασίας πληροφορίες, όπως το αν επαναλαμβάνεται το μοντέλο του «Ζορ», ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το «Ονησίφορος» είναι του μεγέθους του «Αφροδίτης».
Σε ερώτηση δε της Ειρήνης Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ), για την  πιθανότητα η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο 6, ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών δεδομένου ότι «εμείς μπορούμενα να αντιδράσουμε μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε τεμάχια στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ο κ. Λακκοτρύπης, ενημέρωσε ότι η τουρκική αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ κινείται σε τρία επίπεδα:

-Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

- Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, συνέχισε.

-Θεωρεί επίσης ότι τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι η μεν Τουρκία αναζητά πλατφόρμα για τα τεμάχια αυτα όπμως «πιστεύουμε ότι καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν θα συνεργαζόταν με την Τουρκία σε μια παράνομη ενέργεια».
Επισήμανε δε ότι  το Μπαρπαρός, το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρείας, η οποία ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. Ο ίδιος, όμως, απέστειλε επιστολή στον Αιγύπτιο ομόλογό του, αρνούμενος να δώσει άδεια, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να χάσει το συμβόλαιο.

Επανέλαβε ότι κρίνεται πολύ σημαντική γεώτρηση, καθώς είναι η πρώτη του δευτέρου κύκλου, διευκρινίζοντας ότι ο πρώτος κύκλος δεν έχει κλείσει και έχει ακόμα προοπτικές.

Συνεχίζοντας είπε πως η παρούσα γεώτρηση έχει επίκεντρο το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης που προέκυψε μετά την ανακάλυψη του Ζορ το 2015.

Τόνισε ότι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης εντάσσεται στο δεύτερο κύκλο γεωτρήσεων και προσδοκούμε στα θετικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση των υπολοίπων δομών που εντοπίστηκαν εντός της ΑΟΖ.

Κληθείς στη συνέχεια  να σχολιάσει τις προσπάθειες συμφωνίας της Τουρκίας με το Ισραήλ για αγωγό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας Τουρκίας – Ισραήλ ο αγωγός θα διέλθει από την ΑΟΖ της Κύπρου και δεν θα χρειάζεται απλά η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η ενεργός συμμετοχή της.

Ερωτηθείς παράλληλα για το αν είναι τυχαία η παρουσία των δύο γαλλικών σκαφών στο λιμάνι της Λάρνακας είπε ότι έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά προετοιμαζόμενοι για τη γεώτρηση, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, όπως πχ. η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών πρόσφατα στο Παρίσι.                  ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com