Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί τα Supercomputers τρέχουν με Linux;

                     Αποτέλεσμα εικόνας για Linux  gif
Linux: Είναι γνωστό. Οι σούπερ υπολογιστές τρέχουν με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Στο τελευταίο διαγωνισμό Supercomputer του Top500, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017, 498 από τους 500
υπερυπολογιστές λειτουργούσαν Linux. Οι υπόλοιποι δύο, χρησιμοποιούσαν σαν λειτουργικό το Unix.
Αυτοί ήταν δύο Κινέζικοι υπολογιστές IBM POWER που τρέχουν AIX και βρίσκονται στο κάτω μέρος της λίστας. Τα μηχανήματα βρέθηκαν στις θέσεις 493 και 494, ενώ από το Top500 που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2016, αυτοί οι υπερυπολογιστές έπεσαν πάνω από 100 θέσεις.
Με αυτό το ρυθμό, το λειτουργικό του Tux θα έχει την κυρίαρχη θέση στον επόμενο διαγωνισμό του Top500 που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Όταν δημιουργήθηκε ο πρώτος κατάλογος υπερυπολογιστών από το Top500 τον Ιούνιο του 1993, το Linux ήταν περισσότερο κάτι σαν παιχνίδι παρά ένα σοβαρό λειτουργικό και δεν είχε υιοθετήσει τον Tux σαν μασκότ του ακόμα.
Από το 1998, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Top500, το Linux κυριάρχησε πολύ γρήγορα στον υπερσύγχρονο υπολογισμό.
Πριν πάρει το προβάδισμα το Linux, το Unix ήταν το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα του supercomputing. Από το 2003 όμως το Top500 εμφάνισε το Linux να ξεπερνάει το Unix και μέχρι το 2004, το Linux είχε πάρει το προβάδισμα για τα καλά.
Γιατί;
Σύμφωνα με την έκθεση από το The Linux Foundation, η άνοδος του Linux στα 20 χρόνια διαγωνισμών του Top500.org Supercomputer με την πρόοδο στην υπολογιστική απόδοση, οφείλεται σε δύο λόγους.
Πρώτος:
Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου είναι υπερ-κλιμακωτές ερευνητικές μηχανές που κατασκευάζονται για εξειδικευμένες εργασίες. Κάθε υπερυπολογιστής είναι ένα αυτόνομο project με μοναδικά χαρακτηριστικά και πολύ αυξημένες απαιτήσεις βελτιστοποίησης. Έτσι, δεν είναι προσιτό να αναπτυχθεί ένα προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα για κάθε σύστημα. Με το Linux, οι ομάδες μηχανικών μπορούν εύκολα να τροποποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν το λειτουργικό λόγω της ανοιχτής φύσης του με πρωτοποριακά σχέδια που χαρακτηρίζουν τους σύγχρονους υπερυπολογιστές.
Δεύτερος και εξίσου σημαντικός:“Το κόστος αδειοδότησης μιας προσαρμοσμένης, αυτο-υποστηριζόμενης διανομής Linux είναι το ίδια, είτε χρησιμοποιείται σε 20 κόμβους είτε σε 20 εκατομμύρια κόμβους”.
Έτσι, “με την αξιοποίηση της τεράστιας κοινότητας του ανοιχτού κώδικα που διαθέτει το λειτουργικό, τα projects είχαν πρόσβαση σε δωρεάν πόρους υποστήριξης και προγραμματιστές κάτι που διατηρεί το κόστος των προγραμματιστών ίσο με ή κάτω από άλλα λειτουργικά συστήματα”.
Έτσι, η υπερυπολογιστική ενέργεια, και πάρα πολλοί υπολογιστές εκτός από τα desktops που λειτουργούν με Windows, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Linux.                  ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ! ΕΤΣΙ ΟΙ 2 ΜΠΡΑΒΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΙΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ! ΤIΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Τα κοράκια καραδοκούσαν στα δικαστήρια! ΈΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ! Όλα έγιναν μετα την αναβολή της δίκης που ζήτησε η πλευρά του Πάνου Καμμένου!

VIDΕΟ που πρέπει να δουν όλοι: Ο Πάπας αρχιεκπρόσωπος του Κρόνειου επί γης ιερατείου, κήρυξε τον Μεσαίωνα του παγκόσμιου ηγέτη

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχοντας ως «πεσκέσι» από την Κολομβία ένα μαυρισμένο μάτι έπειτα από ατύχημα με το όχημα μετακινήσεώς του, ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι του στην Κολομβία, προτρέποντας

ΕΚΤΑΚΤΟ- Οι πρώτες εικόνες: Ισπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα περικύκλωσαν την Καταλονία – Δεύτερος ''ισπανικός'' εμφύλιος pics - vid

Iσπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνιση τους  στους δρόμους της Καταλονίας μετά από εντολή του Ραχόι ενώ ήδη υπάρχει επέμβαση

23 Σεπτεμβρίου – Όλα δείχνουν ότι θα γίνει το μεγάλο μπαμ!

Το NAVGEM, το εξελιγμένο σύστημα πρόβλεψης του καιρού που ανηκει στο Πολεμικο Ναυτικο ειναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο και δειχνει σε προβλεψη πορειας τον τυφώνα Jose να κάνει άμεσο χτύπημα στη Νέα Υόρκη στις 20-21.

Dr. Eric Norton: Υπάρχει τεράστιος εξωγήινος στόλος πίσω από τη Σελήνη

Τα ελληνικά νησιά στο «μάτι» του «θηρίου» - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 5G

Σε χθεσινό  άρθρο διαβάσατε πως η τεχνολογία 5G θα αλλάξει την ζωή μας και θα καθορίζει το μέλλον των «έξυπνων πόλεων» με τους πάντες και τα πάντα να είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό σέρβερ, ο