Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελευθερία του λόγου ή ανομία; - Ποιοι καταργούν τον νόμο περί βλασφημίας ΝΤΠ

Νόμος που σε πολλές...προοδευτικές χώρες έχει πάψει να ισχύει.Η Δανία γίνεται το επόμενο κράτος της Δύσης που καταργεί οριστικά τον νόμο περί βλασφημίας, κρίνοντας πως έτσι δίνεται το πάτημα για πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης της ελευθερίας του λόγου.Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η Δανία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο αγνωστικιστική ή αθεϊστική χώρα, μέχρι τώρα ήταν το μοναδικό σκανδιναβικό έθνος που είχε μια ποινή βλασφημίας στον κώδικα της νομοθεσίας.

Ο νόμος εισήχθη το 1683 και παρέμεινε σε ισχύ παρά τις μικρές τροποποιήσεις. Η κατάργησή του έγινε ήταν ένα πολιτικό "στοίχημα" του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας. Εξάλλου σύσσωμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν να καταργήσουν την ποινή βλασφημίας.
Οι νομοθέτες που ήταν κατά του αμφισβητούμενου νόμου επικαλέστηκαν "ειδικούς κανόνες προστασίας των θρησκειών ενάντια στις εκφράσεις", ανέφερε το κοινοβούλιο της Δανίας στην ιστοσελίδα του.
"Η θρησκεία δεν πρέπει να υπαγορεύει το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πει κανείς δημόσια", δήλωσε ο βουλευτής Bruno Jerup στο Jyllands-Posten, συμπληρώνοντας πως οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δώσει πολύ μεγάλη...σημασία στις θρησκείες.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκανδιναβία), δεν ισχύει πλέον ο νόμος περί βλασφημίας, ενώ στις χριστιανικές χώρες που (ακόμη) υπάρχει, δέχεται πόλεμο από τις εκάστοτε οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της πολυφωνίας.
Αλήθεια, ποια "πολυφωνία" επιτυγχάνεται όταν δεν γίνεται σεβαστή η πίστη του άλλου;                         ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΠΗΔΙ@Τ@Ν ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ;;;- ΒΡΕ TI MAΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΡΑ ΣΤΟ… (ΦΩΤΟ)

Τι μαθαίνει κανείς όταν κάνει μια γύρα στο facebook από τα σχόλια και μόνο για την Έφη Αχτσιόγλου, την σκληρή σύμβουλο του Κατρούγκαλου που έγινε ως διά μαγείας υπουργός με ρεκόρ ευνοιοκρατίας…

Τι συνέβη πραγματικά στο Πολυτεχνείο; Ποιοί το οργάνωσαν και γιατί; Colpo Grosso

Ο βρώμικος ρόλος των Εβραιοσιωνιστών, το «υποχείριο» Ιωαννίδης και ο άτολμος Παπαδόπουλος!

Σαν εισαγωγή
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Οκτώβριο του 1973 έχουν τόσο

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Η GOOGLE maps/space/mars

ANOIΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΑΡΕΤΕ ...ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ...

ΤΟ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΗΠΑ-Γαλλία προειδοποιούν την Τουρκία: «Την επόμενη φορά θα σε βυθίσουμε»

Η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί από τρίτους- ΗΠΑ-Γαλλία- ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι προειδοποιήσεις

ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ''ΙΕΡΑ'' ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΗΡ ΚΛΕΟΜΕΝΗ: Ο «κληρικός» που ξορκίζει τα «διαβολικά» ΑΤΜ και σχίζει τα 50ευρα

Την θέση της από τον ιδιόρυθμο ρασοφόρο που αυτοαποκαλείται πατήρ – Κλεομένης, διαχωρίζει η Ιερά Σύνοδος, λέγοντας ότι δεν ανήκει στην τάξη των κληρικών.

Μοσούλη: Μαζικές αυτοκτονίες ΙΣΛΑΜΟΠΊΘΗΚΩΝ του ISIS και των οικογενειών τους για να μην παραδοθούν

Διοικητές και μαχητές ισλαμοπίθηκοι του ISIS έχουν αυτοκτονήσει πυροδοτόντας, τις εκρηκτικές τους ζώνες στην περιοχή της παλιάς Μοσούλης, προκειμένου να αποτρέψουν τον Ιρακινό Στρατό