Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ντόμινο εξελίξεων: 7.500 Τούρκοι στρατιώτες μπαίνουν στο Κατάρ – 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για το ιρακινό Κουρδιστάν με τις πλάτες ΗΠΑ-Σ.Αραβίας – Δείτε τα έγγραφα του τουρκικού κοινοβουλίου και του AKP

Ντόμινο εξελίξεων συνταράζει τη Μέση Ανατολή. Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην στρατιωτική βάση στο Κατάρ έδωσε το τουρκικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τα έγγραφα που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναπτυχθούν σε πρώτη φάση 7.500 Τούρκοι στρατιώτες. Οι πρώτοι στρατιώτες μπήκαν ήδη στην χώρα μαζί με ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ACV-15.
Του Κώστα Κομποθέκρα
Η Τουρκία έχει κηρύξει πόλεμο σε πολιτικό επίπεδο για αρχή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Β.Πούτιν με δηλώσεις του στάθηκε στο πλευρό του Ιράν και πρόσφερε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η Τεχεράνη.
Το θέμα έχει εισήχθη στην τουρκική Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»:
«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.
Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.
Η «πολλαπλών χρήσεων» βάση θα χρησιμεύσει κυρίως ως χώρος για την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με το Κατάρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρέσβης Ahmet Demirok.
«Η Τουρκία και το Κατάρ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και είμαστε και οι δύο πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή, λόγω των αβέβαιων πολιτικών άλλων χωρών … Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς εχθρούς. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας στην Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Demirok.
Ο Demirok είπε 100 Τούρκοι στρατιώτες ήδη ευρίσκονται σήμερα στο Κατάρ για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης .
«Σήμερα είμαστε εδώ για την οικοδόμηση μιας νέας συμμαχίας, αλλά ανακαλύπτουμε εκ νέου τις ιστορικές και αδελφικές σχέσεις», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία πριν από την κατάρρευση το 1920, εκτείνονταν από την Ανατολική Ευρώπη έως τον Αραβικό Κόλπο.
Η συμφωνία που θα έχει ισχύ για 10 χρόνια αναφέρει τα εξής :
α. Οι Τουρκικές δυνάμεις θα μπορούν να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στην ουσία στο έδαφος του Κατάρ για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και άλλων επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου .
β. Τα δύο μέρη θα παραχωρήσουν για τον λόγο αυτό , λιμένες , αεροδρόμια, αλλά και την απρόσκοπτη χρήση του εναέριου χώρου, για την δυνατότητα ανάπτυξης χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την κατασκευή εγκαταστάσεων διαβίωσης του προσωπικού , δίνοντας την απαραίτητη άδεια για χρήση πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.!!
γ.Θα πραγματοποιούνται επισκέψεις , ανταλλαγή αντιπροσωπειών, συμμετοχή σε ασκήσεις και ανταλλαγή πάσης φύσεως πληροφοριών, συνεργασία στον τομέα του εφοδιασμού , θα υπάρχει δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (!) και στρατιωτικού εξοπλισμού( !) , ανταλλαγή προσωπικού και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.
δ. Τα δύο μέρη θα μπορούν να διορίζουν συμβούλους στα γενικά επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
ε. Ισχύει το δικαίωμα της ετεροδικίας, σε περίπτωση επίλυσης τυχόν διαφορών που μπορεί να προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Η διαφορά που θα προκύπτει θα επιλύεται μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Ένα τοπικό ή διεθνές δικαστήριο δεν θα έχει νομική ισχύ , και καθορίζεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης 60 ημερών για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί με γραπτή κοινοποίηση εάν η διαφορά δεν επιλυθεί.
Η Άγκυρα αποκτά ερείσματα εκτός χώρας, και ο τουρκικός στρατός επεκτείνει την δράση του σε περιοχές με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Όλα αυτά ενόψει της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που ξεκινά από το Κατάρ προς την Τουρκία τα επόμενα χρόνια.
Οι εξελίξεις στην περιοχή, επηρεάζουν άμεσα τόσο τη Συρία όσο και την Τουρκία καθώς αμφότερες διαθέτουν περιοχές που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από Κούρδους που η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν ενδέχεται να πυροδοτήσει αντίστοιχες αξιώσεις και από την πλευρά τους.     ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ! ΕΤΣΙ ΟΙ 2 ΜΠΡΑΒΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΙΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ! ΤIΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Τα κοράκια καραδοκούσαν στα δικαστήρια! ΈΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ! Όλα έγιναν μετα την αναβολή της δίκης που ζήτησε η πλευρά του Πάνου Καμμένου!

VIDΕΟ που πρέπει να δουν όλοι: Ο Πάπας αρχιεκπρόσωπος του Κρόνειου επί γης ιερατείου, κήρυξε τον Μεσαίωνα του παγκόσμιου ηγέτη

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχοντας ως «πεσκέσι» από την Κολομβία ένα μαυρισμένο μάτι έπειτα από ατύχημα με το όχημα μετακινήσεώς του, ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι του στην Κολομβία, προτρέποντας

Ασχημα νέα για την Ελλάδα με ισραηλινό στραπάτσο- Η Ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τις επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών – Οι S-400 είδαν τα F-35 από τη Συρία vid

Άσχημα νέα για την Ελλάδα καθώς η ενιαία ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να εντοπίσει τα F-35 κατά την διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στην Συρία. Και το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης είναι

ALERT Αιφνιδιαστικό διάγγελμα από Β.Κορέα – «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο – Θα καταρρίψουμε τα αμερικανικά αεροσκάφη που πετούν και εκτός του εναέριου χώρου μας» vid

ΕΚΤΑΚΤΟ- Οι πρώτες εικόνες: Ισπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα περικύκλωσαν την Καταλονία – Δεύτερος ''ισπανικός'' εμφύλιος pics - vid

Iσπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνιση τους  στους δρόμους της Καταλονίας μετά από εντολή του Ραχόι ενώ ήδη υπάρχει επέμβαση

Dr. Eric Norton: Υπάρχει τεράστιος εξωγήινος στόλος πίσω από τη Σελήνη