Translate

Πόσα δισ. ευρώ είναι...μείον το ταμείο; Οι καθυστερήσεις που μας κόστισαν ακριβά - 43 χρόνια σκληρής λιτότητας

Ποιός άραγε θ' αντέξει;Φωτογραφία του Σπυρίδων Ρεπούλιος.

Οι κυβερνητικοί...τσαμπουκάδες οδήγησαν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Πάνω από 10δισ. ευρώ θα μπορούσε να είχαν αυτή τη
στιγμή τα κρατικά ταμεία, εξοφλώντας μεγάλο μέρος των χρεών του δημοσίου έστω και καθυστερημένα και δίνοντας μία μεγάλη ανάσα στην αγορά.
Αντιθέτως τα πρόσημα στα ταμεία είναι...αρνητικά και όλοι αναμένουν τα "ψίχουλα" από τους δανειστές.
Τι θα γινόταν ωστόσο αν...; 
Αν δεν υπήρχε η τεράστια καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αντλήσει 29,5 δις. ευρώ από τα δανειακά αποθέματα της σύμβασης στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως αναφέρει η thetoc.
Επίσης, η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός να έχει αποπληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
Αν όλα πάρουν τον δρόμο τους, στο διάστημα Ιανουαρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2017 οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν μόλις στα 18,8 δις. ευρώ. Δηλαδή, θα έχουμε δανειστεί 10,7 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι είχε προγραμματιστεί ότι τον Ιούλιο του 2015 οπότε και γεννήθηκε το 3ο μνημόνιο αλλά τον Μάϊο του 2016 δηλαδή μετά και την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, στο τέλος Ιουνίου θα ξεπερνούν τα τέσσερα δις. ευρώ –χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται και τα κρυφά χρέη από τη μη απόδοση των συντάξεων ή τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Και κάπως έτσι, συνοψίζονται οι οικονομικές συνέπειες από τις τεράστιες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η αξιολόγηση. Συμπληρώνονται τα δύο τρίτα της διάρκειας του 3ου μνημονίου και έχουμε εκταμιεύσει μέχρι στιγμής ούτε τα μισά δανειακά κεφάλαια από αυτά που προέβλεπε η αρχική δανειακή σύμβαση, δηλαδή τα 86 δις. ευρώ.
"Τι θα γινόταν αν...δεν είχαμε ψηφίσει και το νέο πολυνομοσχέδιο (4ο μνημόνιο) τον προηγούμενο μήνα;", θα αναρωτιόμαστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση συνεχίζουν και αναφέρονται σε ανάπτυξη και νέο...success story                                 el,gr

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com