Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Radioactive-Μία όχι και τόσο πολυσυζητημένη απειλή για την ανθρωπότητα

Τι ζητάνε κατεπειγόντως και γιατί από όλα τα πυρηνικά εργοστάσια των ΗΠΑ.      Η διστακτικότητα που έδειξε ο ομοσπονδιακός ρυθμιστικός φορέας να απαιτήσει από τις εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να δαπανήσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξηθεί η ασφάλεια της αποθήκευσης των ράβδων αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων απειλεί τις ΗΠΑ με μια δυνητική καταστροφή, προειδοποίησαν επιστήμονες χθες.

Η ρυθμιστική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission, NRC) των ΗΠΑ έχει υποτιμήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από π.χ. την ανάφλεξη πυρηνικών απόβλητων που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός ή μια επίθεση, σημείωσαν ειδικοί σε άρθρο τους στο περιοδικό Science.
Σε μια έκθεσή της το 2014, η NRC είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα καταστροφής στην περίπτωση που τα ραδιενεργά απόβλητα παραμείνουν αποθηκευμένα σε δεξαμενές είναι πολύ μικρή για να αναληφθεί το κόστος της μεταφοράς τους σε ασφαλέστερα δοχεία, ή βαρέλια, ξηρής αποθήκευσης.
Ένας σεισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας θεωρείται απίθανο να σημειωθεί—η πιθανότητα υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε λιγότερο από μια φορά κάθε δέκα εκατομμύρια χρόνια—κάτι που σημαίνει ότι δεν δικαιολογείται το κόστος των περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αντιδραστήρα για την αλλαγή του τρόπου μεταχείρισης των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων, είχε εξηγήσει στην έκθεσή της εκείνη.
Η καταστροφή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα το 2011 προκλήθηκε από ένα τσουνάμι το οποίο ακολούθησε έναν πολύ ισχυρό σεισμό.
«Νομίζουμε πως ουσιαστικά η NRC έστησε την ανάλυσή της κατά τρόπο ώστε να πάρει την απάντηση που ήθελε», ανέφερε ο Έντουιν Λάιμαν, επιστήμονες στην οργάνωση Union of Concerned Scientists και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου του Science, ενός περιοδικού που εκδίδει η Αμερικανική Ένωση για την Προαγωγή της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science).
Οι Μάικλ Σέπνερ και Φρανκ φον Χίπελ του Πρίνστον συνεισέφεραν επίσης στο άρθρο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών αυτών, μια τέτοια καταστροφή θα μπορούσε να αναγκάσει ακόμη και 8 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να προκαλέσει ζημιές 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή ενέργειας.
Η Επιτροπή ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της χθες ότι θεωρεί ακριβές το εύρημα του προσωπικού της πέρυσι πως «η ασφάλεια των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων των ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά σθεναρή».
Ο Ροντ Μακόλουμ, εκ των διευθυντών του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας, μιας οργάνωσης της βιομηχανίας, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι γίνεται σωστή διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων στους 90 χώρους αποθήκευσής τους στη χώρα και τα στοιχεία για αυτό αφθονούν.
Η κατάρρευση μιας στοάς που είχε πάψει να χρησιμοποιείται σε μια εγκατάσταση που χειρίζεται πλουτώνιο στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα υπενθύμισε τους κινδύνους που ενέχει η αποθήκευση ραδιενεργών υλικών. Δεν υπήρχαν αναλωθέντα καύσιμα στη στοά όταν έγινε το ατύχημα και δεν υπήρξε καμιά ένδειξη πως κανείς εκτέθηκε σε ραδιενέργεια.
Όταν απομακρύνονται από τους αντιδραστήρες, οι ράβδοι αναλωθέντος καυσίμου ψύχονται κάτω από 7 μέτρα νερού. Για τη μείωση του κόστους, οι ράβδοι τοποθετούνται κατόπιν σε θόλους αντί για βαρέλια ξηρής εναποθήκευσης, σημείωσαν οι επιστήμονες. Εάν το νερό απομακρυνόταν εξαιτίας μιας εσκεμμένης ενέργειας—μιας επίθεσης—ή από ατύχημα, οι ράβδοι θα καίγονταν και θα απελευθέρωναν στο περιβάλλον ραδιενεργές ουσίες.    ΠΗΓΗ

Σχόλια

ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΗΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΕΓΜΑ

Περί του ΓΗΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Ήδη από τη δεκαετία του ‘60, οι Σοβιετικοί επιστήμονες Ν. Γκοντσάροφ, Β. Μόροζ και Β. Μοκάροφ είχαν ανακαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ασθενών μαγνητικών γραμμών, οι οποίες φαίνεται πως περιβάλλουν τον πλανήτη μας σε σχήμα δωδεκαέδρου, τοποθετημένου μέσα σε ένα εικοσάεδρο, σαν κάποτε η γη να ήταν ένας τεράστιος κρύσταλλος ή να είχε μορφή ενάργειας που προερχόταν από κάποιον κρυσταλλικό πυρήνα της. Επάνω σε έναν γεωγραφικό χάρτη, οι Σοβιετικοί επιστήμονες σημείωσαν τις μνημειακές κατασκευές των αρχαίων πολιτισμών και αμέσως φάνηκε πως αυτέςακολουθούσαν τις μαγνητικές ή ενεργειακές γραμμές του εικοσαέδρου.

ΤΟ ΠΕΠΛΟ 26000 ΕΤΩΝ vid

Αλήθειες που οι Δρακονιανοί,Οφιδοειδείς και Σαυροφυείς που σε κυβερνάνε δεν θέλουν να γνωρίζεις!.

"Εθαψε" 19 ζωές ενώ σπατάλησε εκατομμύρια σε λούσα Ομολογία-σοκ>Η περιφέρεια Αττκής, έχει ταμειακά διαθέσιμα 345 εκατομμύρια!

ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου διαδέχονται η μία την άλλη καθώς 19 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με τα εκατομμύρια που

ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΕΙΔΕΜΗ…vid

Στη Γαλλία δύο ισλαμοπίθηκοι με φορτηγό εισήρθαν στη γαλλική Μονή κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών της και ζήτησαν όλες οι μοναχές ασπαστούν το Ισλάμ.

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

Η ΝΑSΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ-ΤΟ 2018 ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Μιλώντας στην Daily Star, ο μετεωρολόγος Paul Dorian συμφώνησε ότι η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να μας φέρει μια νέα εποχή παγετώνων.