Translate

Οι Κούρδοι της Συρίας αγωνίζονται για αυτονομία και πρόσβαση στην Μεσόγειο

Η ήττα του ISIS και των παραφυάδων του ισλαμοσυμμοριτών στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ είναι ορατή σε όλους τους εμπλεκόμενους στην κρίση της Μέσης Ανατολής και δεν αμφισβητείται από κανένα αναλυτή.
Από την ήττα και την τελική αποχώρηση ή εξόντωση των τζιχαντιστών προκύπτει το ερώτημα για το ποιος θα ελέγξει τις κουρδικές περιοχές στην βόρεια Συρία. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ, με την Τουρκία να συγκατανεύει αναγκαστικά μετά την αποτυχημένη εκστρατεία της στην βόρεια Συρία («Ασπίδα του Ευφράτη»), αποφάσισαν στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθηκαν στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν την δημιουργία «ασφαλών περιοχών» (safe zones), μέσω των οποίων συν τω χρόνω θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα σε όλη την Συρία.
Για την σταθερότητα των περιοχών της βόρειας Συρίας εκ των πραγμάτων σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι Κούρδοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απέδειξαν την μαχητική τους ικανότητα εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών.
Ο στόχος των Κούρδων της Συρίας είναι η δημιουργία ενός ημιαυτόνομου ομοσπονδιακού κράτους στην βόρεια Συρία, κάτι για το οποίο δεν έχει αντίρρηση ο Άσαντ αφού έτσι εξασφαλίζεται μια «buffer zone» στα σύνορα με την Τουρκία, με προοπτική αυτό το κρατίδιο να ενωθεί με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ και επιπροσθέτως να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο. Αυτές οι προσδοκίες και τα σχέδια των Κούρδων βέβαιο είναι ότι θα αντιμετωπιστούν από την Άγκυρα με βίαιη αντίσταση, αφού η υλοποίηση τους βάζει επί τάπητος την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν και την απορρέουσα  εξ αυτής της οντότητας  απόσπαση εδαφών από την νοτιοανατολική Τουρκία.
Τα σχέδια των Κούρδων βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, ειδικές δυνάμεις της τελευταίας περιπολούν στα τουρκοσυριακά σύνορα για να προστατεύσουν τις κουρδικές περιοχές και για να αποτρέψουν τους Τούρκους από μια στρατιωτική ενέργεια εναντίων των Κούρδων. Η Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι εμπιστεύεται τους Κούρδους της οργάνωσης PYD, κάτι που έχει κάνει έξω φρενών την Άγκυρα καθώς αυτή η οργάνωση είναι παρακλάδι του PKK στην Συρία. Τελευταίες πληροφορίες (έντυπο Military Times) αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους αυτής της οργάνωσης με κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητά όπλα M4, διόπτρες ημέρας και νυκτός, δηλαδή παρελκόμενα τα οποία χρησιμοποιούν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο πλευρό των Κούρδων της οργάνωσης PYD πολεμούν Χριστιανοί της βόρειας Συρίας καθώς και μαχητές της φυλής των Γεζίντι.  
Ο μεγαλύτερος γεωστρατηγικός φόβος της Τουρκίας είναι η ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στα σύνορα της. Η κουρδική αυτονομία στην Συρία και στο Ιράκ, όπου ήδη υφίσταται αυτόνομη κουρδική περιοχή με πρωτεύουσα την πόλη Αρμπίλ, θα κλιμακώσει γεωμετρικά την πολυετή εσωτερική σύγκρουση της Άγκυρας με τον κουρδικό πληθυσμό που κυμαίνεται μεταξύ του 15% και 25% του συνόλου των κατοίκων, μπορεί να συμπαρασύρει σε εξεγέρσεις και άλλες εθνικές μειονότητες της τουρκικής επικράτειας, αλλά κυρίως δύναται να οδηγήσει σε απόσχιση κουρδικών επαρχιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής προεξοφλούν την δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στην βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, κάτι που θα κλιμακώσει το κουρδικό αντάρτικο στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα θα είναι τεκτονικές γεωπολιτικές μετατοπίσεις.
Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν έχει άμεση συνάφεια και σχέση με αυτές τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία εφόσον υπάρξει θέμα απόσχισης των νοτιοανατολικών της κουρδικών επαρχιών θα θελήσει να αποζημιωθεί με νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την δυτική Θράκη. Τουτέστιν τα θραύσματα των ναρκών από το κουρδικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής μπορεί να τραυματίσουν θανάσιμα την εδαφική μας ακεραιότητα.
Γ. Λιναρδής
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com