Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γαλαξίες… δραπέτες

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μόσχας έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας δεδομένα του Sloan Digital Sky Survey, μια ευρεία ερευνητική προσπάθεια για τη ψηφιακή χαρτογράφηση του ουρανού, και του διαστημικού παρατηρητηρίου GALEX.
Οι ερευνητές εντόπισαν 11 γαλαξίες που έχουν απομακρυνθεί από το γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκαν και κινούνται στο διαγαλαξιακό κενό του Διαστήματος. «Αυτοί οι γαλαξίες είναι αντιμέτωποι με ένα μοναχικό μέλλον, εξόριστοι από τα γαλαξιακά σμήνη στα οποία βρίσκονταν» αναφέρει ο Ιγκόρ Τσιλινγκάριαν, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Science».
Ο μηχανισμός «αποβολής»
Οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν καινούργια άγνωστα σε εμάς μέλη μιας σπάνιας κατηγορίας γαλαξιών που έχουν λάβει την ονομασία «συμπυκνωμένοι ελλειπτικοί». Πρόκειται στη πραγματικότητα για μια κοσμική δομή που περιέχει διάφορα σμήνη άστρων αλλά έχει μικρή έκταση συνήθως μερικών εκατοντάδων ετών φωτός. Ο γαλαξίας μας που είναι από τους μεσαίου μεγέθους γαλαξίες έχει έκταση 100 χιλιάδων ετών φωτός.
Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόλις 30 συμπυκνωμένοι γαλαξίες. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν περίπου 200 νέους τέτοιους γαλαξίες και έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι 11 από αυτούς είναι… δραπέτες. Οι ερευνητές κατάφεραν μάλιστα να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που απομακρύνει ένα τέτοιο γαλαξία από το σμήνος του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιες φορές ένας συμπυκνωμένος ελλειπτικός γαλαξίας έρχεται σε κοντινή απόσταση με ένα μεγαλύτερο ο οποίος αρχίζει να του αποσπά την ύλη και τα άστρα.
Οταν ένας τρίτος γαλαξίας πλησιάζει το γαλαξιακό ζεύγος προκαλούνται μια σειρά από κοσμικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα ο ελλειπτικός γαλαξίας να ξεφύγει από τα «σαγόνια» του μεγαλύτερου γαλαξία και να αρχίσει να τρέχει με ταχύτητα έξω από το σμήνος. Ο γαλαξίας «εισβολέας» στη συνέχεια τιμωρείται από τον μεγάλο γαλαξία αφού υποχρεώνεται να συγχωνευθεί μαζί του.
Στην πρώτη εικόνα (από αριστερά) ένας σπειροειδής γαλαξίας πλησιάζει προς το κέντρο του σμήνους του όπου βρίσκεται ένας πολύ μεγάλος γαλαξίας ο οποίος «τρώει» ένα συμπυκνωμένο ελλειπτικό.
Στην δεύτερη εικόνα καθώς ο σπειροειδής γαλαξίας πλησιάζει προς το γαλαξιακό ζευγάρι φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει ύλη.
Στην τρίτη εικόνα ο σπειροειδής γαλαξίας έχει εξαφανιστεί αφού τον έχει απορροφήσει ο μεγάλος γαλαξίας ενώ ο συμπυκνωμένος γαλαξίας έχει απελευθερωθεί και αρχίζει να εγκαταλείπει το σμήνος. Credit: (ESA/Hubble. Artwork by Andrey Zolotov)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δήλωση βόμβα του αμερικάνου πρεσβευτή: «Συγχαίρω τον Σύριζα γιατί το ξεπούλημα της Χώρας είναι στη σωστή κατεύθυνση»!

Σε καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύθηκε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο: “ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ! Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Πακιστανική «θύελλα» απόψε το βράδυ με «χορηγία» Αljazeera και αφορμή επιθέσεις Ομογενών από πρώην ΕΣΣΔ

Πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι Πακιστανοί μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από «φασίστες» στην περιοχή της δυτικής Αττικής σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.com το οποίο έχει σηκώσει «πολύ ψηλά» την συγκεκριμένη είδηση. Ας δούμε τι αναφέρει το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ To Πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη.Eπόμενη φάση το Ελληνικό Βitcoin!

Το Bilderberg club παρακολουθεί με ενδιαφέρον το κάθε επόμενο στάδιο
Η πρόσκληση και η φιλοξενία  του Ελληνα πρωθυπουργού από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά επιβράβευση της άψογης εκτέλεσης του Πειράματος αλλά και τις επιθυμίας της οικογένειας Τραμπ να

Κατάσκοποι θα μπορούν να «βλέπουν» μέσα σε οποιοδήποτε δωμάτιο από τα σήματα Wi-Fi

Μπορείτε να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο «δρομολογητή» (router) του σπιτιού και του γραφείου σας, ο οποίος αναλαμβάνει να λάβει και να στείλει ενσύρματα ή ασύρματα δεδομένα μέσω του διαδικτύου, όμως

ΤΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ» ΠΛΟΙΟ! Μεταφέρει Κούρδους μαχητές από την Συρία στην Νοτιοδυτική Τουρκία

Ένα πλοίο με την ονομασία «Ebu Reşit Santo», έχει αναστατώσει τους Τούρκους γιατί διαπιστώθηκε ότι εκτελεί δρομολόγια από το συριακό λιμάνι της Αττάλειας και μέσω βόρεια της Κύπρου και νότια του