Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Εβραίοι της Βρετανίας βάζουν το Ισραήλ πάνω από την αριστερή τους ιδεολογία

Παρά την παραδοσιακή πίστη τους προς την αριστερά, μόλις το 8,5% των Εβραίων στη Βρετανία σχεδιάζει να ψηφίσει το Εργατικό Κόμμα στις επικείμενες γενικές εκλογές στη χώρα αυτή - μόνο και μόνο επειδή το κόμμα αυτό υποστηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν στην Times of Israel, ο εξέχων άκρο-αριστερός Εβραίος ακτιβιστής του  Εργατικού ΚόμματοRobert Philpot δήλωσε ότι «πολλοί από τους δεσμούς μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Εβραίων της Βρετανίας έχουν αποτύχει».

«Ενώ ιστορικά το κόμμα διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους Εβραίους ψηφοφόρους, έχασε την υποστήριξή τους επειδή δείχνει να έχει στάση αντι-Ισραηλινή. Με τον Corbyn στο τιμόνι, τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν», δήλωσε ο Philpot (φώτο), ο οποίος είναι διευθυντής του εξτρεμιστικού αριστερού λόμπι “Progress”.

«Οι Αμερικανο-Εβραίοι παρέμειναν, μαζί με τους Αφροαμερικανούς, μια από τις πιο πιστές εκλογικές ομάδες του Δημοκρατικού Κόμματος», συνέχισε οPhilpot.

«Αυτή η ιστορική εμπιστοσύνη στο κόμμα ώθησε τον δοκιμιογράφο MiltonHimmelfarb να πει ότι “οι Εβραίοι βγάζουν λεφτά όπως οι Επισκοπικοί και ψηφίζουν όπως οι Πορτορικανοί”.

«Ωστόσο, οι Εβραίοι της Βρετανίας έχουν απομακρυνθεί εδώ και πολύ καιρό από το παραδοσιακό τους στήριγμα στην πολιτική αριστερά».

Ο Philpot συνέχισε μιλώντας για την πολιτική ιστορία των Εβραίων μεταναστών στη Βρετανία, λέγοντας ότι η πρώτη συγκέντρωση τους στο East Endτου Λονδίνου και σε παρόμοια τμήματα της πόλης του Leeds, του Μάντσεστερ και του Σάλφορντ, παρέσχε σταθερές βάσεις στήριξης στο Εργατικό Κόμμα.

«Όταν οι Εργατικοί κέρδισαν την πρώτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τονClement Attlee στις γενικές εκλογές του 1945, σε έδρες που υπήρχε μεγάλος εβραϊκός πληθυσμός ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του κόμματος», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, καθώς ανέβαιναν στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα της Βρετανίας, κάποιοι άρχισαν να κοιτούν προς το Συντηρητικό Κόμμα.

«Αυτοί οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επικαλύφθηκαν και περιπλέχτηκαν από τη σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με το Ισραήλ», εξήγησε, πριν προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξιστόρηση για το πώς η κυβερνητική πολιτική απέναντι στο-μόνο για τους Εβραίους-κράτος του Ισραήλ υπήρξε πάντα η επικρατούσα αρχή που διείπε την εβραϊκή ψήφο.

Η προδοσία της κυβέρνησης Attlee για το Σιωνιστικό ζήτημα που οι Εργατικοί υποστήριζαν σθεναρά μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με την περιβόητη εχθρότητα του υπουργού Ernest Bevin στο νεαρό εβραϊκό κράτος, εξόργισε και προσέβαλε πολλούς Βρετανο-Εβραίους.

Επίσης, η στάση του κόμματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ το 1956, όταν ο ηγέτης των εργατικών, HughGaitskell, συνέκρινε τις πράξεις της Βρετανίας με κάποιον που βοηθούσε τον "διαρρήκτη [Ισραήλ] να πυροβολήσει τον ιδιοκτήτη [Αίγυπτο]".

Όμως, στη πιο κρίσιμη στιγμή, τον Οκτώβριο του 1973, ήταν οι Εργατικοί που επρόκειτο να αποδειχθούν οι καλύτεροι φίλοι του εβραϊκού κράτους, καθώς επιτέθηκαν στην κυβέρνηση τουEdward Heath για την επιβολή εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές και ζήτησαν να υπάρξει αλληλεγγύη με το«δημοκρατικό σοσιαλιστικό» Ισραήλ.

Λίγους μήνες αργότερα, η χώρα πήγε στις κάλπες. Εκεί όπου μετρούσε η ψήφος τους, οι Εβραίοι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους βουλευτές των Συντηρητικών που υποστήριζαν την στάση της κυβέρνησης και αντάμειψαν όσους είχαν επαναστατήσει εναντίον της.

Πράγματι, οι Εργατικοί πρόσφεραν τρεις από τους πιο φιλο-ισραηλινούς πρωθυπουργούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών: τον Χάρολντ Γουίλσον, τον Τόνι Μπλερ και τονΓκόρντον Μπράουν.

Ωστόσο, οι Εργατικοί έχουν πολύ συχνά αναγκάσει τους Εβραίους που φυσικά θα τους ψήφιζαν να επιλέξουν μεταξύ του κόμματός τους και της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ με τρόπο που οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει ποτέ.

Η αμερικανική «kosher» ψήφος παρέμεινε σταθερά πιστή εν μέρει επειδή το Δημοκρατικό κόμμα δεν υπέκυψε ποτέ στην επιθετική εχθρότητα προς το Ισραήλ, η οποία έγινε "μόδα" σε ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής αριστεράς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Ήταν όταν η Αριστερά άρχισε να απαιτεί από το Ισραήλ να υιοθετήσει τις πολιτικές ένταξης και φυλετικής ενσωμάτωσης - εκείνες δηλαδή τις ίδιες πολιτικές που απαιτεί πάντα το εβραϊκό λόμπι από μη εβραϊκά κράτη – που ξεκίνησε η ρήξη των σχέσεων μεταξύ των Εβραίων και του Εργατικού Κόμματος.

Αυτή η παλίρροια του αντι-Σιωνισμού σάρωσε τους Εργατικούς στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν, μετά την εκλογή της Θάτσερ το 1979, οι σκληροί αριστεροί προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του κόμματος.

Η στροφή των Εργατικών προς τα αριστερά επεκτάθηκε πέρα ​​από την αρένα της εξωτερικής πολιτικής εν γένει και του Ισραήλ ειδικότερα.

Αλλά οι δυσκολίες για τους Εργατικούς στην κοινότητα ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι η ισχυρή αντιπολίτευση στο Ισραήλ ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σκληρής αριστεράς, ενώ οι επιθέσεις στο εβραϊκό κράτος αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο των συζητήσεων σε πολλά τοπικά κόμματα.

Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο Philpot, μεγάλος αριθμός Εβραίων μεταπήδησε στο Συντηρητικό Κόμμα, ιδιαίτερα υπό την πρώην Πρωθυπουργό Margaret η οποία είχε "μακρά υποστήριξη προς το Ισραήλ" και μια "στενή σχέση με τοναρχιραβίνο Immanuel Jakobovits.

Όπως τόνισε ο Philpot:

Τέτοια ήταν αυτή η στενή σχέση που το 1988 η φιλο-συντηρητική εφημερίδαSunday Telegraph δήλωσε με θαυμασμό ότι «ο Ιουδαϊσμός έχει γίνει η νέα πίστη της Θατσερικής Αγγλίας».

Παρ 'όλα αυτά, η περίοδος από την απώλεια της εξουσίας των Εργατικών πριν από επτά χρόνια έσπασε πολλούς από τους δεσμούς μεταξύ του κόμματος και των Εβραίων της Βρετανίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, η αρχική βλάβη έγινε κάτω από την ηγεσία του Ed Miliband, του πρώτουεβραϊκής καταγωγής ηγέτη του κόμματος.

Για μεγάλο μέρος της κοινότητας, ο Μίλιμπαντ ήταν μια απογοήτευση όταν κέρδισε την ηγεσία το 2010. Οι γονείς του, έγραψαν ότι "δεν καθορίζονται από την εβραϊκότητά τους αλλά από την πολιτική τους". Ακολούθησε μια ευγενική, αλλά ελαφρώς ανήσυχη σχέση.

Ωστόσο, η σχέση αυτή υποβλήθηκε σε σοβαρή πίεση από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2014. Μόλις εβδομάδες μετά την επιστροφή από την επίσκεψή του στο Ισραήλ αφού δήλωσε αρχικά τη δέσμευσή του για «την ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του», ο Miliband κατήγγειλε απερίφραστα την επιχείρηση OperationProtective Edge.

Ο Philpot συνέχισε λέγοντας ότι η άκρα αριστερά, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος μετά τον Τόνι Μπλερ, έγινε ακόμα πιο αυστηρά "αντι-σιωνιστική" - ή, πιο ακριβέστερα, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων - και από εκεί και πέρα, οι  τελευταίοι δεσμοί που συνέδεαν τους Εβραίους με αυτό το κόμμα έσπασαν.

Μια δημοσκόπηση μεταξύ των Εβραίων, το 2015, σύμφωνα με τον Philpot, διαπίστωσε ότι το 73% των Εβραίων ψηφοφόρων δήλωσε ότι η προσέγγιση των κομμάτων απέναντι στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή ήταν "πολύ" ή "αρκετά" σημαντική για τον καθορισμό του πώς θα ψηφίσουν.

Η εκλογή του «βετεράνου αντι-ισραηλινού ακτιβιστή» Jeremy Corbyn(Τζέρεμι Κορμπίν) στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Η εχθρότητα τουCorbyn προς το Ισραήλ είναι βαθιά εδραιωμένη. Όπως έγραψε ο Dave Richστο πρόσφατο βιβλίο του, "The LeftsJewish Problem:Jeremy CorbynIsraeland Anti-Semitism” (Το Εβραϊκό Πρόβλημα της Αριστεράς: ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το Ισραήλ και ο Αντισημιτισμός), προέρχεται πολιτικά από την εποχή της αποικιοποίησης.

Ο Rich ισχυρίστηκε ότι για την γενιά αριστερών του Corbyn, ο Σιωνισμός είναι "μια ρατσιστική, αποικιοκρατική ιδεολογία και το Ισραήλ ένα παράνομο απόθεμα της δυτικής αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή".

Αυτός ο αριστερός "αντι-Σιωνισμός", όπως ο Philpot και άλλοι αποκαλούν, βεβαίως δεν είναι "αντισημιτικός" καθόλου, αλλά απλώς μια απαίτηση να σταματήσει το -μόνο για Εβραίους- κράτος του Ισραήλ να είναι ένα κράτος με φυλετική βάση που έχει σχεδιαστεί για να συντηρεί την εβραϊκή γενετική ομοιογένεια.

Αυτή είναι μια πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη που επιδιώκουν να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τη φυλετική ταυτότητα των λαών τους - αλλά το εβραϊκό λόμπι έχει επενδύσει δεκαετίες προετοιμασίας της άκρας αριστεράς για να αντιταχθεί σε κάθε φυλετική πολιτική - και τώρα φρίττει που αυτή άκρα Αριστερά επιδιώκει να εφαρμόσει το ίδιο πρότυπο στο Ισραήλ.

Αυτή λοιπόν είναι η προέλευση του «αντι-Σιωνισμού» που τώρα αναγκάζει το υποκριτικό εβραϊκό λόμπι να εγκαταλείψει το Εργατικό Κόμμα: είναι ένα ζήτημα του «κάνε όπως λέω, όχι όπως κάνω».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ πηγή (από εδώ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δήλωση βόμβα του αμερικάνου πρεσβευτή: «Συγχαίρω τον Σύριζα γιατί το ξεπούλημα της Χώρας είναι στη σωστή κατεύθυνση»!

Σε καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύθηκε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο: “ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ! Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Πακιστανική «θύελλα» απόψε το βράδυ με «χορηγία» Αljazeera και αφορμή επιθέσεις Ομογενών από πρώην ΕΣΣΔ

Πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι Πακιστανοί μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από «φασίστες» στην περιοχή της δυτικής Αττικής σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.com το οποίο έχει σηκώσει «πολύ ψηλά» την συγκεκριμένη είδηση. Ας δούμε τι αναφέρει το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ To Πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη.Eπόμενη φάση το Ελληνικό Βitcoin!

Το Bilderberg club παρακολουθεί με ενδιαφέρον το κάθε επόμενο στάδιο
Η πρόσκληση και η φιλοξενία  του Ελληνα πρωθυπουργού από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά επιβράβευση της άψογης εκτέλεσης του Πειράματος αλλά και τις επιθυμίας της οικογένειας Τραμπ να

Κατάσκοποι θα μπορούν να «βλέπουν» μέσα σε οποιοδήποτε δωμάτιο από τα σήματα Wi-Fi

Μπορείτε να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο «δρομολογητή» (router) του σπιτιού και του γραφείου σας, ο οποίος αναλαμβάνει να λάβει και να στείλει ενσύρματα ή ασύρματα δεδομένα μέσω του διαδικτύου, όμως

ΤΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ» ΠΛΟΙΟ! Μεταφέρει Κούρδους μαχητές από την Συρία στην Νοτιοδυτική Τουρκία

Ένα πλοίο με την ονομασία «Ebu Reşit Santo», έχει αναστατώσει τους Τούρκους γιατί διαπιστώθηκε ότι εκτελεί δρομολόγια από το συριακό λιμάνι της Αττάλειας και μέσω βόρεια της Κύπρου και νότια του