Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το WikiLeaks προτείνει: Πώς να προστατέψετε τα δεδομένα σας από τη CIA

Το WikiLeaks προ εβδομάδων ανακοίνωσε κάποιες από τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύσει τις ηλεκτρονικές συσκευές των ανθρώπων που επιθυμεί.
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα με την κωδική ονομασία Vault 7, τα οποία περιγράφουν τα εργαλεία κυβερνοεπιθέσεων και hacking που χρησιμοποιεί η CIA.
Τα εν λόγω 8.761 έγγραφα που αποκαλύφθηκαν ανήκουν όλα στις βαθύτερες μονάδες της μυστικής υπηρεσίας. Μάλιστα, φημολογείται πως η CIA έβρισκε τρόπο να ρίχνει το φταίξιμο για αυτές τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.
Πάντως , υπάρχουν διάφορα προληπτικά βήματα που μπορεί κανείς να πάρει ώστε να αποφύγει να μπει στο στόχαστρο παρακολούθησης της CIA.
1. Κάνε Update στο κινητό σου
Η μυστική υπηρεσία μπορούσε να ελέγχει και να παρακολουθεί την τηλεφωνική δραστηριότητα τόσο των Android όσο και τον iOs, σύμφωνα με τα έγγραφα του WikiLeaks. Και η Apple αλλά και η Google δηλώσαν ότι θα διευθετήσουν όλα τα τρωτά σημεία που η CIA εκμεταλλευόταν.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αυτήν την στιγμή είναι να ενημερώσετε το κινητό σας με την πιο τελευταία έκδοση που διαθέτει, καθώς αυτή θα σας προσφέρει και τις καλύτερες συνθήκες προστασίας. H Αpple και η Google έχουν υποσχεθεί πως θα φτιάξουν όλα τα υπολειπόμενα ελαττώματα, οπότε να περιμένετε περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού στο σύντομο μέλλον.
2. Έλεγξε την τηλεόραση σου
Σύμφωνα με το WikiLeaks, μια από τις καλύτερες τεχνικές παρακολούθησης της CIA είναι το αποκαλούμενο «Weeping Angel», ένα σύστημα που μπορεί να μετατρέψει τις «έξυπνες» τηλεοράσεις σε μικρόφωνα. Αυτό επιτρέπει στους πράκτορες να φιλτράρουν τις τηλεοράσεις όπως θέλουν και πολλές φορές να έχουν ακουστικό υλικό όσο αυτές είναι κλειστές.
Ωστόσο, λέγεται πως δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις ευάλωτες σε αυτήν την επίθεση αλλά κυρίως μια συγκεκριμένη ομάδα μοντέλων της Samsung. Τα μοντέλα είναι τα παρακάτω: UNES8000F, E8000GF plasma, UNES7550F, UNF8000 series, F8500 plasma, UNF7500 series and UNF7000 series.
Επίσης, είναι κατανοητό πως για να μπορέσει ένας πράκτορας να χακάρει μια τηλεόραση, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτήν με φυσικά μέσα. Επομένως, αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να ελέγξετε το πίσω μέρος της τηλεόρασης σας και να δείτε αν κρύβεται ένα μπλε LED. Επίσης μπορείτε να ελέγξετε με ποια έκδοση λειτουργεί η τηλεόραση σας πηγαίνοντας στο κεντρικό menu, πατώντας υποστήριξη και μετά ενημέρωση λογισμικού, και από εκεί μπορείτε να κάνετε την ενημέρωση της τελευταίας έκδοσης που είναι πάντα και η πιο ασφαλής.
3. Σταμάτα να χρησιμοποιείς το Internet Explorer
Μια μικρή ενότητα στο Vault 7 λέει πως η CIA χρησιμοποιεί μια «πολύ απλή τεχνική» ώστε να κλέψει κωδικούς που είναι αποθηκευμένοι στο εν λόγω browser.

Η Microsoft σταμάτησε να υποστηρίζει το Internet Explorer 8,9, 10 εδώ και ένα χρόνο, που σημαίνει ότι μόνο η έκδοση 11 λαμβάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας από την εταιρεία. Ωστόσο, είναι φανερό πως το browser δεν έχει μέλλον, καθώς έχει επιβεβαιωθεί πως το ΙΕ 11 θα είναι και η τελευταία του έκδοση, και μέχρι και η ίδια η Microsoft προτείνει στους χρήστες να διαλέξουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Google Chrome θα ήταν μια ασφαλής επιλογή καθώς όπως προείπαμε η Google έχει ήδη μπει στην διαδικασία να επιδιορθώσει όλα τα ελαττώματα από τα οποία η CIA μπορούσε μέχρι σήμερα να επωφεληθεί.
4. Μην βασίζεσαι στα προγράμματα antivirus
Τα έγγραφα του Vault 7 αποκαλύπτουν ότι τα προγράμματα antivirus αποτελούν αρκετά εύκολη λεία για την CIA, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από κόλπα και τεχνικές για να τα παραβιάσει.
«Οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει πετυχημένες επιθέσεις ενάντια σε όλα τα γνωστά προγράμματα anti-virus» υποστηρίζει το WikiLeaks.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως θύματα της μυστικής υπηρεσίας έχουν υπάρξει και τα 21 παρακάτω προϊόντα ασφαλείας: Avast, AVG, Avira, Bitdefender, ClamAV, Comodo, DaRT, ESET, F-Secure, GDATA, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Microsoft Security Essentials, Norton, Panda, Rising, Symantec, Trend Micro, Zemana Antilogger and Zone Alarm.
Οπότε καλό θα ήταν να μην βασίζεστε στην ασφάλεια αυτών των προγραμμάτων σε ότι έχει να κάνει με την προστασία των δεδομένων σας.
5. Να είσαι σοβαρός με τα δεδομένα σου
Μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeak, κάτι τέτοιο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Να παίρνετε προφυλακτικά μέτρα με τα δεδομένα σας και να κατεβάζετε εφαρμογές που πραγματικά χρειάζεστε.
Η πρόσφατη υπόθεση της εφαρμογής Meitu είναι ένα καλό παράδειγμα για να εξετάσει κανείς. Αυτή η εφαρμογή για photo-editing ζητά ένα ανησυχητικά μεγάλο αριθμό αδειών ώστε να την χρησιμοποιήσεις, όπως πρόσβαση στις επαφές του κινητού σου, στα μηνύματα σου, και στον αποθηκευτικό χώρο του USB. Όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται σε κάποια servers στην Κίνα.
Όσο έχει να κάνει με τις μηχανές αναζήτησής, η DuckDuckGo γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους χρήστες του διαδυκτίου, που έχουν χάσει την πίστη τους απέναντι στους παραδοσιακούς ανταγωνιστές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΑΜΑ! Αναρχικοί αντιφασίστες απαιτούν τα χρήματα που τους οφείλει ο Σόρος για τις «αυθόρμητες» επαναστάσεις που τους ανέθεσε! vid

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter δείχνει ότι μέλη των Antifa ζητούν από τον δισεκατομμυριούχο erpeto παγκοσμιοποιητή Τζορτζ Σόρος να τους πληρώσει για τις υπηρεσίες τους μέχρι στιγμής.

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΕΙ DNA ΕΙΝΑΙ… ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει ένα άρθρο σχετικά με μια μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να εκθέσουν τις ιστορικές τους διαστροφές και κάποιοι άσχετοι που δεν

41 τρις δολάρια το αμερικανικό χρέος! Ερχεται νέα κρίση... H αμερικανική οικονομία εδράζεται πάνω σε μία φούσκα

Ρε, που χρωστάμε όλοι; σε ποιούς;
Το ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος πλησιάζει τα 20 τρισεκατομμύρια δολλάρια το γνωρίζει κάθε Αμερικανός πολίτης, αρκεί βέβαια να παρακολουθεί την πορεία του από φωτεινές αναρτήσεις στην Νέα Υόρκη και αλλού.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...

Μαρόκο: Νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση από μουσουλμάνους στο λεωφορείο - Την ξεγύμνωσαν και την θωπεύουν! VIDEO

Οι νεοταξίτες θέλουν να εξαλείψουν τον Χριστιανισμό από παντού - Απίστευτα σκηνικά σε Ισπανία και Σουηδία

Υπό διωγμό βρίσκεται ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη και όχι μόνο - Ιερείς παύονται γιατί δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ομοφυλόφιλους γάμους

ΕΚΤΑΚΤΟ – Σα χάρτινος πύργος καταρρέουν οι ΗΠΑ- Το U.S. NAVY παύει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως μετά τη νέα τραγωδία vid

Πρωτοφανής απόφαση από το Αμερικανικό Ναυτικό υπό το βάρος της νέας τραγωδίας. Οι Στόλοι των ΗΠΑ παύουν τις επιχειρήσεις τους ανα τον πλανήτη!