Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΟΥΒΑ: Άλλος ένας αντικαθεστωτικός κρατούμενος νεκρός

Ο Αφρο-Κουβανός πολιτικός κρατούμενος Hamell Santiago MásHernández, ο οποίος ήταν μόλις 45 ετών, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην απάνθρωπη φυλακή Combinado del Esteτης Αβάνας. Ήταν πίσω από τα κάγκελα μετά τη σύλληψή του στις 3 Ιουνίου και ήταν ακόμη εν αναμονή της δίκης.
Ήταν μέλος της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας (Unión Patriótica de Cuba ήUnpacu), μιας ομάδας που εργάζεται για την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία και φέρεται να πέθανε από «καρδιακή προσβολή». Ήταν υγιής όταν συνελήφθη τον Ιούνιο.

Ο José Daniel Ferrer, κορυφαίος Κουβανός αντιφρονών ο οποίος είναι επίσης μέλος της UNPACU, είπε στοABC Spain ότι ο θάνατος του αντιφρονούντα μπορεί να αποδοθεί στις «δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές και στην έλλειψη ιατρικής φροντίδας». Σύμφωνα με τονFerrer, ο φυλακισμένος Hamell «ήταν άρρωστος, πολύ αδύνατος και δεν λάμβανε καμία ιατρική φροντίδα». ΟFerrer, δήλωσε, επίσης, ότι στην φυλακήCombinado del Este οι κρατούμενοι μαστίζονται από ένα «συνεχές άγχος»  λόγω «συνωστισμού, σωματικής και λεκτικής βίας και κακής διατροφής».

Ο Hamell Más Hernández συνελήφθη στις 3 Ιουνίου, μαζί με έναν άλλον ακτιβιστή της UNPACU, τον Alberto Valle Pérez, καθώς περπατούσαν μέσα από Παλιά Αβάνα. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν λάβει μέρος σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πόλη. Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται για τα εγκλήματα της «ασέβειας» και της «διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Η επικοινωνία του  Hamell με τους δικούς του είχε περιοριστεί σοβαρά πριν το θάνατό του, λέει ο Ferrer. «Αυτοί [οι καθεστωτικές αρχές του Κάστρο] ακύρωναν τις γραμμές του κινητού μας ή μας έπαιρναν τα τηλέφωνα, έτσι ώστε να μην μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας ή με τον έξω κόσμο».

Η σύζυγός του HamellMildred de laCaridad Reyes, είπε ότι ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί πριν από μερικές ημέρες και ότι είχε μια λοίμωξη των νεφρών και «ήταν πολύ αδύνατος και είχε χάσει σχεδόν 35 κιλά κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», ενώ μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά». «Οι συνθήκες υγιεινής στη φυλακή είναι τρομερές», είπε, «και κανείς δεν μπορεί ακόμη ούτε νερό να πίνει εκεί».

Η Milfred και ο Hamell ενσαρκώνουν τον κουβανικό εφιάλτη. Σε μια χώρα που έχει επαινεθεί για την υγειονομική της περίθαλψή, έχασαν ένα γιο από φυματίωση το 2015. Σε μια χώρα που έχει επαινεθεί για την "κοινωνική δικαιοσύνη", ζούσαν σε ένα κτίριο που κατέρρευσε μερικώς και εκδιώχθηκαν λίγο μετά το θάνατο του γιου τους. Σε μια χώρα που υποβάλλεται σε δήθεν οικονομικές «μεταρρυθμίσεις», ο Hamellκαι η Mildred κέρδισαν μόλις και μετά βίας τα προς το ζην ως «cuentapropistas» - αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με επιχειρήσεις μικρού εισοδήματος στενά ελεγχόμενες από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Elizardo Sánchez, ηγέτη της Κουβανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ComisiónCubana de Derechos Humanos -Ccdhrn), υπάρχουν σήμερα πάνω από 100 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές τηςCastrogonia. Περίπου 55 από αυτούς ανήκουν στην UNPACU, και 21 από αυτούς είναι από την Αβάνα. Ο Hamell Santiago Más Hernández ήταν ένας από αυτούς.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Β.Πούτιν περιμένει στο ακουστικό του για την αποστολή του «τέρατος» : Γιατί δεν ζητάμε την συνδρομή ρωσικής εναέριας βοήθειας;- Δεν υπάρχει ανάλογο αεροσκάφος στη Δύση…ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ

Σε πλήρη ανυπαρξία η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να συντονίσει το κρατικό μηχανισμό αφήνοντας στο «έλεος» των πυρκαγιών όλη την χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες . Τις τελευταίες ώρες  έχουμε

H NASA διέκοψε το σήμα ζωντανής μετάδοσης μόλις εντοπίστηκε παράξενη φιγούρα στο παράθυρο του ISS - vid

Μια αρκετά περίεργη φιγούρα φάνηκε να πλησιάζει το παράθυρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού η οποία έδειχνε απόκοσμη από την εξωτερική κάμερα.  Σύμφωνα,  με το video που ακολουθεί, η

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γνωρίστε την κυρία Χουάνα. Η κυρία Χουάνα λυπήθηκε τον Μοχάμεντ που δεν είχε σπίτι και τον έβαλε στο δικό της σπίτι. Τώρα ο Μοχάμεντ έχει κλειδώσει έξω από το σπίτι την κυρία Χουάνα και η κυρία Χουάνα δεν έχει σπίτι

Την ώρα που οι ΗΠΑ σέρνονται σε εμφύλιο, η Ρωσία ισχυροποιείται (και) στην Αρκτική

Τα δόντια της σε όλα τα σημεία του ορίζοντα δείχνει η ισχυρή και κραταιά Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους επίδοξους...αντιπάλους που θα τολμήσουν να τα βάλουν μαζί

“Τραγωδία” για τους Mykonians Βορίδη και Γεωργιάδη: Τους σηκώσαν από τις ξαπλώστρες για να κάνουν δήθεν αντιπολίτευση

Έπαθαν ζημιά οι Mykononians Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, καθώς η φωτιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική τους ανάγκασε να διακόψουν τα μπάνια τους.

Καίνε την Ελλάδα για να γλιτώσουν τα θαλασσοδάνεια. Αυτή είναι η παραγματικότητα.

Η ΠΥΡΙΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Οι Ολιγάρχες, τα βαποράκια τους και οι τσιμεντωμένοι βουλευτές του Σύριζα