Translate

Ισραήλ: «Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Ελλάδα – Ζωτικός χώρος για εμάς Ελλάδα και Κύπρος – Έχουμε αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΜε την ευκαιρία της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης με την επωνυμία «Ηνίοχος 2017» που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΠΑ, ο ισραηλινός τύπος αναφέρει ότι το  Ισραήλ διατηρεί ευρεία αμυντική συνεργασία με την ελληνική πολεμική αεροπορία που έχει συμμετάσχει
σε πολλές στρατιωτικές ασκήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση των δεσμών με την κύρια αντίπαλο της  Ελλάδας, την Τουρκία.
Εξέρχεται  η Τουρκία του Ερντογάν από το » κάδρο» των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και πλέον η κύρια βάση του ΝΑΤΟ ευρίσκεται στην Ελλάδα όσον αφορά τις εξελίξεις στην Μ.Ανατολή αναφέρουν οι Ισραηλινοί.
Οι Ισραηλινοί τονίζουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ζωτικό χώρο γι αυτούς.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχου του συμβουλίου άμυνας , τα ισραηλινά αεροσκάφη μέσα σε 20 λεπτά κάνουν το γύρο της χώρας, θέλοντας να τονίσει το «μικρό εναέριο πεδίο δράσης» της ισραηλινής αεροπορίας.
Γι αυτό και η Ελλάδα η οποία διαθέτει ευρύ πεδίο μαζί με την Κύπρο αποτελούν την «διέξοδο» του Τελ Αβίβ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η άσκηση ως γνωστόν θα  διαρκέσει από τις 27 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου και συμμετέχουν σε αυτήν μαχητικά του Ισραήλ, των  Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Ιταλία (για πρώτη φορά) και φυσικά η Ελλάδα.
Το ελληνικό ναυτικό και μονάδες του στρατού θα συμμετάσχουν επίσης στην άσκηση. Η σημασία που καταδεικνύουν οι Ισραηλινοί  στην συνεργασία με την χώρα μας είναι τεράστια.
Την ίδια στιγμή εκτός τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις που πνέουν τα λοίσθια και οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι σε καθόλου καλό σημείο με τους νέο-οθωμανούς Τούρκους να αναφέρουν ότι πίσω από τον Γκιουλέν «κρύβεται» το Ισραήλ.
Η άσκηση με την παρουσία τόσων μεγάλων σημαντικών αεροπορικών δυνάμεων όπως και να έχει ενδυναμώνει την ελληνική στρατιωτική παρουσία σε όλες τις μελλοντικές κυοφορούμενες εξελίξεις στην περιοχή μας.
Επισημαίνεται ότι ενώ το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  η ισραηλινή αεροπορία IAF έλαβε μέρος στην αμερικανική εναέρια άσκηση Red Flag στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τα ΗΑΕ και το Πακιστάν.
Οι Αμερικανοί έχουν αποστείλει 12 αεροσκάφη  F-16C  και μια κατ “εκτίμηση 220 προσωπικό υποστήριξης για να συμμετάσχει  στην άσκηση χωρών  συμμάχων της στο  ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων, ενδεικτικό της σημασίας που δείχνουν οι ΗΠΑ.
«Οι δεσμεύσεις της κοινής εκπαίδευσης μας, όπως αυτές ενισχύουν τις σχέσεις μας, διατηρούν από κοινού την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα, και καθησυχάζουν τους περιφερειακούς  συμμάχους και  εταίρους μας,» αναφέρει η ανακοίνωση των ΗΠΑ .
«Ο Ισραηλινός Στρατός εκπαιδεύεται τακτικά προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα και να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση. Ωστόσο, σε κάθε άσκηση στην οποία συμμετέχει η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IDF), θα πρέπει να ληφθούν πληροφορίες και προφυλάξεις ασφαλείας», ανέφερε η ανακοίνωση των Ισραηλινών .

Τον Νοέμβριο το Ισραήλ θα φιλοξενήσει πάνω από 100 αεροσκάφη και εκατοντάδες πληρώματα  εδάφους και υποστήριξης σε μια άσκηση δύο εβδομάδων με την επωνυμία «Blue Flag».
Θα συμμετάσχουν πληρώματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία και την Ιταλία με αεροσκάφη τους που θα μετασταθμεύσουν στο Ισραήλ το φθινόπωρο, με στόχο την αύξηση των δεξιοτήτων τους στο σχεδιασμό, τη στόχευση και συντονισμένη διοίκηση και τον έλεγχο « κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με το πληροφορίες, έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν την άσκηση η «προσομοίωση» μιας σειράς ρεαλιστικών σεναρίων που θα διεξάγουν  οι συμμετέχοντες με εκατοντάδες εξορμήσεις στον  ισραηλινό  εναέριο χώρο.
Πρόκειται για σενάρια επιχειρήσεων  αέρος-αέρος αγώνα, αέρος-εδάφους ενάντια τόσο σε κινητούς όσο  και σε σταθερούς στόχους, με την χρήση όλων των οπλικών τους συστημάτων και πυραύλων .
Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι τονίζουν ότι πριν από δύο εβδομάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ήταν αποδέκτης συριακών αντιαεροπορικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν  από την  συριακή αεράμυνα. Επισημαίνεται ότι ενώ δεν κατερρίφθη κανένα αεροσκάφος , ήταν το πιο επικίνδυνο περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών στον συριακό πόλεμο  που ξέσπασε το 2011.
Η Ρωσία διαθέτει  επίσης προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και S-400 στην Συρία και είναι ικανή να εξουδετερώσει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι 380 χιλιόμετρα, κάτι που αποτελεί σχεδόν το σύνολο της συριακής επικράτειας , καθώς και σημαντικά τμήματα του Ισραήλ και των άλλων γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και η Ιορδανία.


Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com