Translate

ΣΟΚ>Ετοιμάζουν ΣΤΡΑΤΟ 500.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!!! Το Σχέδιο Κομματικής Ανάπτυξης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 8ΕΤΙΑΣ!

σό εκατομμύριο υποψήφιους ψηφοφόρους θέλει να προετοιμάσει η κυβέρνηση και βαφτίζει αυτό το πλάνο, «Σχέδιο Ανάπτυξης». Nα γιατί ο ράπερ Κουρουμπλής δηλώνει πως είναι κυβέρνηση 8ετίας!

Την ίδια στιγμή που οι τρεις στους δέκα έλληνες είναι άνεργοι και από όσους δουλεύουν περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν πλήρη απασχόληση, η υπόσχεση μιας θέσης στο δημόσιο είναι το «τυράκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στους απελπισμένους.
Γράφει η Gillian Rothschild
Τα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας συντρίβουν την εικόνα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση για το σχεδιασμό της: έχοντας καταστρέψει κάθε ελπίδα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που οι μισοί αμείβονται με λιγότερα από 800 ευρώ και μάλιστα το 15% εξ αυτών με λιγότερα από 500 ευρώ, δύσκολα μπορεί να πείσει ότι έχει σχεδιασμό και μάλιστα για την ανάπτυξη.
Ακόμη και αυτό το σχέδιο που μάλιστα έχει ορίζοντα ως το 2021 δεν είναι έτοιμο και το draft που υπάρχει θυμίζει αφρικανική χώρα όπου οι αποικιοκράτες τάζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών η κυβέρνηση ολοκλήρωσε ένα πρώτο κείμενο που μόνο ως αστείο μπορούν να χαρακτηριστούν μοχλός για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Το επίκεντρο του … σχεδίου ανάπτυξης είναι η πρόσληψη προσωρινά απασχολούμενων στο δημόσιο: ούτε μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δημιουργούνται ούτε ανακόπτεται το brain drain, αλλά αυτό που σχεδιάζεται είναι να «φορτωθεί» το δημόσιο με άλλους 150.000 εργαζόμενους ετησίως μέσα από την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος, έστω και αν αυτές οι θέσεις είναι προσωρινής απασχόλησης και προκαθορισμένου κατώτατου μισθού, με συνολικό κόστος 1,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας.
Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει έναν κομματικό στρατό μέσω της δημιουργίας 500.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία ενώ όσο αφορά τα δάνεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι της τάξης των 5.000- 20.000 ευρώ ώστε μόνο για σουβλατζίδικα ή καφέ μπορούν να χρησιμεύσουν.
Το κείμενο που υπάρχει έχει ακόμη λευκές σελίδες στο κεφάλαιο που αφορά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ένα κομβικό σημείο για το ελληνικό επιχειρείν της χώρας ενώ κενό παραμένει και μέρος του κεφαλαίου για την αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν.
Κενό είναι και το κεφάλαιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, την ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και τα δίκτυα. Κείμενο θα προστεθεί για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Κενό παραμένει ακόμη και το κεφάλαιο που αφορά τις υποδομές και τις κατασκευές, δύο τομείς στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά δε όταν πλέον, το 2017, τα πιο πολλά έργα είναι πλέον σε εξέλιξη, δηλαδή υπάρχουν ήδη συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί.
Το σχέδιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας έως το 2021 είναι ουσιαστικά ένα διαπιστωτικό κείμενο που απλά περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση.
Στις 190 σελίδες του είναι σαφής η παραδοχή ότι στο μεσοδιάστημα η ανάπτυξη φθίνει και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα αν δεν γίνει κάτι  έως το 2021.
Την αρμοδιότητα βελτίωσης και συμπλήρωσης του κειμένου έχει αναλάβει η Επιστημονική 11μελής Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου,
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάν Κρέγκελ -μέχρι πρότινος διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Λεβί (Levy) και συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, όταν ο υπουργός ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου.
Ο Κρέγκελ είναι φανατικός κατά των γερμανικών θέσεων για την οικονομία και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος ενώ ο «σκληρός» πυρήνας της Επιτροπής έχει επίσης ταχθεί ανοικτά υπέρ του παράλληλου νομίσματος, όπως άλλωστε και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παρόντες στην Επιτροπή δύο γνωστοί και μη εξαιρετέοι: ο πρώην συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστής Βαΐτσος ο οποίος είναι θιασώτης του λατινοαμερικανικού οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, και ο Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος είχε εργαστεί στενά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Η ανακοίνωση του σχεδίου εκκρεμεί από την άνοιξη του 2015 και ήταν τότε ευθύνη του ΥΠΟΙΚ. Αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του Grexit για την άνοιξη του 2016, μαζί με την πρώτη αξιολόγηση με την ευθύνη να έχει περάσει πλέον στο ΚΕΠΕ. Και πάλι όμως αναβλήθηκε για… φέτος χωρίς να είναι έτοιμη ακόμη.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις 190 σελίδες του Σχεδίου είναι σε μεγάλο βαθμό παρωχημένα, καθώς καταγράφουν την εικόνα έως και το 2015. Υπάρχουν όμως και “αποκαλύψεις”.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Για παράδειγμα, περιλαμβάνεται σε ειδικούς πίνακες το νέο (αδημοσίευτο) Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποκαλύπτει ότι το ΑΕΠ… φθίνει. Το κείμενο (με ημερομηνία Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ανακοινώσεις για μηδενική ανάπτυξη το 2016) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είχε ήδη επαναπροσδιορίσει επισήμως προς τα “κάτω” την εκτίμησή της για το ΑΕΠ του 2017. Υπολόγιζε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος στο 2,5% έναντι 2,7% του στόχου που περιλάμβανε στον προϋπολογισμό τον οποίο ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο, αλλά και προβλέψεων της Επιτροπής (ανακοίνωσε πρόβλεψη 2,7% στις χειμερινές εκτιμήσεις της). Η πρόβλεψη αυτή έχει ως “βάση” ότι το 2016 υπήρχε ανάπτυξη 0,2% κάτι που ανατράπηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μηδενικό ΑΕΠ. Και μένει να φανεί πως θα αλλάξει -εκ νέου- ο φετινός στόχος.
Πόσο παρωχημένο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ανάπτυξη φαίνεται και από την πρόταση που διατυπώνεται στις σελίδες του για τη δημιουργία Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
Ακόμη και όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης τα μέτρα που προτείνονται διαιωνίζουν τις υπάρχουσες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν την ήδη αυξημένη απασχόληση στο δημόσιο. Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε για τις εργασιακές σχέσεις προ της μνημονιακής περιόδου καθώς προτείνει:
– Ενίσχυση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
– Κατάργηση των ενώσεων προσώπων.
-Αύξηση του χρόνου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
– Καθορισμό κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο.
– Καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας”
Το σχέδιο για απασχόληση στο δημόσιο έχει και ένα άλλο θέμα: την έλλειψη κονδυλίων. Στο σχέδιο επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα 3ετές πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για ανέργους για την παραγωγή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών λειτουργώντας ως “εργοδότης έσχατης καταφυγής”.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com