Translate

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – Ωμός εκβιασμός Ρ.Τ. Ερντογάν: »Ή μας δίνετε αεροπορική κάλυψη στην Al-bab, ή κλείνουμε την βάση του Ιντσιρλίκ»

comp-2_00000Παιχνίδια με τη Βάση του Ιντσιρλίκ κάνουν οι Τούρκοι, καθώς η συζήτηση περί κλεισίματος επανήλθε στην Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του Ρ. Τ. Ερντογάν να δηλώνει πως έχουμε δικαίωμα να την κλείσουμε.
Μιλώντας στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, είπε πως, «Έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε την βάση Ιντσιρλίκ, αλλά πριν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση.»
Νωρίτερα βέβαια, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Β. Καϊνάκ δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, με την Ουάσινγκτον να αγριεύει με τις συνεχόμενες κυβισήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Καϊνάκ τόνισε ότι το θέμα της χρήσης της στρατιωτικής βάσης από τον συνασπισμό υπό την αμερικανική ηγεσία και το ΝΑΤΟ ήταν στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής κυβέρνησης, δίνοντας στην ουσία την πρόκληση στην οποία έπρεπε να απαντήσουν οι ΗΠΑ.
Αμέσως κινητοποιήθηκε ο «μηχανισμός» λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ και σήμερα ο τουρκικός τύπος αναφέρει με ικανοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνομιλίες με την Τουρκία για την στρατιωτική αεροπορική υποστήριξη στις τουρκικές δυνάμεις στην πόλη αλ-Μπαμπ στην Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι αναμένεται η βοήθεια να δοθεί απλόχερα.
Δηλαδή η Τουρκία απειλεί με κλείσιμο του Ιντσιρλίκ, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ με σκοπό η Ουάσινγκτον να υποστηρίξει την Άγκυρα στους βομβαρδισμούς της πόλης αλ-Μπαμπ.
«Υπήρξαν συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για την περαιτέρω πορεία», δήλωσε ο Σμήναρχος John Dorrian, εκπρόσωπος του συνασπισμού για την καταπολέμηση του Daesh στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου.
«Εμείς αναμένουμε ότι θα υπάρξει συνεχή υποστήριξη σε τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα και γύρω από την αλ-Μπαμπ», είπε ο Dorrian , επιβεβαιώνοντας ότι πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει σποραδικά τις τουρκικές δυνάμεις κοντά στην πόλη την περασμένη εβδομάδα.
Ο ίδιος αρνήθηκε να πει ό, τι ήταν διαθέσιμη η υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι αυτή η υποστήριξη ήταν σε προσφορά.
Έτσι κάνουν τα κράτη που διαθέτουν ισχυρή εξωτερική πολιτική μας αρέσει δεν μας αρέσει στην πατρίδα μας και σε αυτόν τον τομέα οι Τούρκοι αντιγράφουν σύμφωνα με πολλούς ξένους κυρίως ειδικούς αμυντικούς αναλυτές τους βυζαντινούς.
Την Τετάρτη, η φιλο-κυβερνητική αρθρογράφος Αμπντουλακίρ Selvi έγραψε ότι την ανάκληση των ΗΠΑ πρόσβαση σε Ιντσιρλίκ Αεροπορική Βάση συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2017.
Την Τετάρτη, αρθογράφος που βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση, έγραψε πως η πρόσβαση των ΗΠΑ στην βάση Ιντσιρλίκ συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν λίγες ημέρες.
Βέβαια ο αρθογράφος ισχυρίζεται πως η Τουρκία θα περιμένει και την στάση του νέου Προέδρου Τραμπ και τότε θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η Τουρκία γνωρίζει όμως πόσο σημαντική είναι η βάση για τις ΗΠΑ και συνεχώς εκβιάζει με σκοπό να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί. Μάλιστα το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε πως θα ήθελε να δει και την Ρωσία να χρησιμοποιεί την βάση, όμως γρήγορα ανακάλεσε υπό τον φόβο της Ουάσινγκτον.
Από τη στιγμή που η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952, οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεισέφεραν η μία στην ασφάλεια και στα συμφέροντα της άλλης και οι σχέσεις τους είχαν γερά θεμέλια αφού βασίζονταν στις κοινές αξίες, καθώς η Τουρκία γινόταν πιο… δημοκρατική. Οι αμερικανικές δυνάμεις και τα τακτικά πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αντανακλούσαν την αμερικανική δέσμευση για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Σήμερα, ωστόσο, οι δύο χώρες μοιάζουν να μην έχουν κοινά συμφέροντα: βρίσκονται στα «μαχαίρια» για τη Συρία και την ανάγκη απομάκρυνσης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για την υποστήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Τούρκους έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, για την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ και για τις κυρώσεις στο Ιράν. Παρότι, οι αμερικανοί αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις αναγνωρίζουν την «σπασμωδική» συμπεριφορά του Ερντογάν, στην πραγματικότητα του έχουν επιτρέψει να ασκεί μεγάλη επιρροή στην αμερικανική πολιτική. Μάλιστα φοβούνται ότι αν οι ΗΠΑ πιέσουν περισσότερο την Άγκυρα δημοσίως, αυτό θα καταλήξει σε λιγότερη συνεργασία από μέρους του Ερντογάν, ειδικά στο θέμα της Συρίας.
Κανένα θέμα δεν αποδεικνύει καλύτερα τη διάσταση απόψεων, από το δράμα της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Η βάση, 200 μίλια από την Ράκα και διπλάσια από την Μοσούλη, είναι σημαντική για τη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Σε αντίθεση με την Τουρκία όμως, η Ελλάδα παραδίδει , δίνει, εγκρίνει διαχρονικά ότι ζητήσουν οι σύμμαχοι χωρίς όμως να παίρνει ως αντάλλαγμα απολύτως τίποτα , λες και δεν κατέχουμε ένα από το πιο σημαντικά γεωστρατηγικά μέρη του πλανήτη, από το οποίο ελέγχονται τρεις ήπειροι και η ανατολική πλευρά της πιο σημαντικής θάλασσας του κόσμου.
Το σίγουρο όμως είναι μέσα σε αυτό το χάος που κτυπάει την Τουρκία είναι ότι οι νέο-οθωμανοί θα έχουν το τέλος των βυζαντινών ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και αφού έχουν διαλυθεί πρώτα στο εσωτερικό τους μέτωπο και μετά στο εξωτερικό .
πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com