Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Edward Snowden: GCHQ & NSA παρακολουθούν κλήσεις πτήσεων


Ο Edward Snowden ξαναχτυπά: H GCHQ και η NSA φέρεται να κατασκοπεύουν χρόνια τις κλήσεις των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας GSM εν πτήσει σύμφωνα με έγγραφα που υπέκλεψε ο Edward Snowden και δημοσίευσε το Ars.
Η βρετανική εταιρεία AeroMobile και η SitaOnAir χρησιμοποιούνται από δεκάδες αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να παρέχουν συνδεσιμότητα εν πτήσει. Μεταξύ άλλων οι: British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, και πολλές αραβικές και ασιατικές εταιρείες. Οι επιβάτες μπορούν να συνδεθούν στους GSM servers, οι οποίοι επικοινωνούν στη συνέχεια με δορυφόρους που λειτουργούν από την βρετανική εταιρεία Inmarsat.


«Η ανάλυση της χρήσης του GSM στη διάρκεια της πτήσης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του προορισμού ενός στόχου-για να μην αναφέρουμε τις άλλες φορητές συσκευές (και ενδεχομένως άτομα) που βρίσκονται στο ίδιο μέρος», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της NSA με ημερομηνία 2010 που διέρρευσε ο Snowden.
Η GCHQ και η NSA φέρεται να υποκλέπτουν τα σήματα που αποστέλλονται από τους δορυφόρους προς τους σταθμούς εδάφους του επίγειου δικτύου GSM.
Image result for Edward Snowden
Σύμφωνα με την παρουσίαση της NSA, που όπως προαναφέραμε έγινε το 2010, αρχικά η κάλυψη περιοριζόταν σε πτήσεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτήρησης είχε προοπτικές να πάει παντού.
Η Ars ζήτησε από τις τρεις αυτές εταιρείες να απαντήσουν για το πόσο είχαν επίγνωση της κατασκοπείας, και το κατά πόσον είναι σε θέση να βελτιώσουν την ασφάλεια των πελατών τους, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει απαντήσεις από την Inmarsat ή την AeroMobile.
Ένας εκπρόσωπος της SitaOnAir δήλωσε στην Ars με ένα e-mail:
Το άρθρο και η τεκμηρίωση που έχετε επισημάνει κάνει αναφορά στην υποκλοπή του σήματος που διέρχεται μέσω ενός δορυφορικού δικτύου. Η υπηρεσία SitaOnAir χρησιμοποιεί δορυφόρους Inmarsat για backhaul. Όπως και κάθε πάροχος κινητών δικτύων, σε υποδομές εδάφους και η SitaOnAir παρέχει διάφορα στοιχεία για την προστασία της ασφάλειας.
Η Ars ζήτησε επίσης και από την Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ να σχολιάσει τις τελευταίες αποκαλύψεις, και έλαβε τη συνήθη στερεότυπη απάντηση από έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας:
Είναι μακροχρόνια πολιτική να μην σχολιάζουμε θέματα συλλογής πληροφοριών.
Επιπλέον, το σύνολο των εργασιών της GCHQ διενεργούνται σύμφωνα με ένα αυστηρό νομικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες μας επιτρέπονται, είναι απαραίτητες και αναλογικές, και ότι υπάρχει αυστηρή εποπτεία, μεταξύ άλλων και από το γραμματέα του κράτους, επιτρόπους για την παρακολούθηση υπηρεσιών πληροφοριών και τη κοινοβουλευτική επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας.
Όλες οι λειτουργικές μας διαδικασίες υποστηρίζουν αυστηρά αυτή τη θέση. Επιπλέον, το καθεστώς παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απόλυτα συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
πηγη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Β.Πούτιν περιμένει στο ακουστικό του για την αποστολή του «τέρατος» : Γιατί δεν ζητάμε την συνδρομή ρωσικής εναέριας βοήθειας;- Δεν υπάρχει ανάλογο αεροσκάφος στη Δύση…ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ

Σε πλήρη ανυπαρξία η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να συντονίσει το κρατικό μηχανισμό αφήνοντας στο «έλεος» των πυρκαγιών όλη την χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες . Τις τελευταίες ώρες  έχουμε

H NASA διέκοψε το σήμα ζωντανής μετάδοσης μόλις εντοπίστηκε παράξενη φιγούρα στο παράθυρο του ISS - vid

Μια αρκετά περίεργη φιγούρα φάνηκε να πλησιάζει το παράθυρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού η οποία έδειχνε απόκοσμη από την εξωτερική κάμερα.  Σύμφωνα,  με το video που ακολουθεί, η

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γνωρίστε την κυρία Χουάνα. Η κυρία Χουάνα λυπήθηκε τον Μοχάμεντ που δεν είχε σπίτι και τον έβαλε στο δικό της σπίτι. Τώρα ο Μοχάμεντ έχει κλειδώσει έξω από το σπίτι την κυρία Χουάνα και η κυρία Χουάνα δεν έχει σπίτι

Την ώρα που οι ΗΠΑ σέρνονται σε εμφύλιο, η Ρωσία ισχυροποιείται (και) στην Αρκτική

Τα δόντια της σε όλα τα σημεία του ορίζοντα δείχνει η ισχυρή και κραταιά Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους επίδοξους...αντιπάλους που θα τολμήσουν να τα βάλουν μαζί

“Τραγωδία” για τους Mykonians Βορίδη και Γεωργιάδη: Τους σηκώσαν από τις ξαπλώστρες για να κάνουν δήθεν αντιπολίτευση

Έπαθαν ζημιά οι Mykononians Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, καθώς η φωτιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική τους ανάγκασε να διακόψουν τα μπάνια τους.

Καίνε την Ελλάδα για να γλιτώσουν τα θαλασσοδάνεια. Αυτή είναι η παραγματικότητα.

Η ΠΥΡΙΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Οι Ολιγάρχες, τα βαποράκια τους και οι τσιμεντωμένοι βουλευτές του Σύριζα