Translate

ΕΛΒΕΤΙΑ: Καντόνι ψηφίζει υπέρ του τοπικισμού και του οικονομικού εθνικισμού

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Ticino (Τιτσίνο), του νοτιότερου καντονιού της Ελβετίας, ψήφισαν για την προστασία των ντόπιων εργατών ενάντια στις πιέσεις του φθηνού ξένου εργατικού δυναμικού. Η πρωτοβουλία που ονομάστηκε«Πρώτα οι Δικοί Μας » που πρότεινε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε το 58% των ψήφων σε ένα τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα.

Η πρωτοβουλία είχε σκοπό να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στους ντόπιους που αναζητούν εργασία εις βάρος των αλλοδαπών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ήδη το 27%του πληθυσμού και ένα επιβλητικό 44% του εργατικού δυναμικού. Η ψηφοφορία αψήφησε την ευρωπαϊκή πολιτική των «ανοικτών συνόρων» της Σένγκεν, η οποία επιτρέπει τους Ιταλούςμετακινούμενους εργαζόμενους (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού), να ρίξουν τους μισθούς και να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή  χρημάτων από το ιταλόφωνοΤιτσίνο προς την Ιταλία. Ωστόσο, όπως έκαναν στο εθνικό δημοψήφισμα του 2014 για την μετανάστευση, οι ψηφοφόροι του Τιτσίνο έδειξαν για άλλη μια φορά σοφία σε αυτή την χαλιναγώγηση του ξένου μεριδίου της αγοράς εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Τιτσίνο, Ιταλοί εργαζόμενοι σε εστιατόρια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, εργάζονται την ημέρα στην πόλη με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ημερομίσθια για τους ντόπιους αλλά και να αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας.

Τα βράδια οι Ιταλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στη χώρα τους, στην οποία το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, ενώ στην Ελβετία τα ημερομίσθια που λαμβάνουν είναι 50% υψηλότερα από την πατρίδα τους. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν στο ιταλόφωνο καντόνι 62.000 Ιταλοί!

Ο οικονομικός εθνικισμός αντιστέκεται στη ατζέντα της παγκοσμιοποίησης και για αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αριστεροί ήδη γκρινιάζουν ότι το μέτρο είναι "αντισυνταγματικό".

Η Ελβετία έχει είκοσι έξι καντόνια, τα οποία είναι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Κάθε καντόνι έχει το σύνταγμα, το νομοθετικό σώμα, την κυβέρνηση και τα δικαστήριά του.  


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com