Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ahnenerbe: Η οργάνωση μυστικιστικών ερευνών των Ναζί

Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, το Τρίτο Ράιχ έχει περιτυλιχθεί με μία ομίχλη φήμης, αποτροπιασμού και ως ένα βαθμό μυστηρίου, καθώς, πέρα από τις γνωστές τους δραστηριότητες, οι Ναζί «κυνήγησαν» και πολλούς μη συμβατικούς τομείς, σημειώνοντας επιτεύγματα σε χώρους όπου τα υπόλοιπα έθνη βρίσκονταν πίσω.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πυραυλικές/αεριωθούμενες τεχνολογίες και ο χώρος των υποβρυχίων. 
Όμως υπάρχουν και ιστορίες που συνδέουν κάποιους από τους υποτελείς του Χίτλερ με μεταφυσικές αναζητήσεις και εξερευνητικά ταξίδια με αινιγματικούς σκοπούς. Που σταματά η αλήθεια και που ξεκινά ο μύθος;
Πέραν της επιστημονικής έρευνας, το Ράιχ, ως γνωστόν, είχε και άλλα «ενδιαφέροντα». Το ενδιαφέρον του Χίτλερ – και κάποιων εκ των ατόμων που απάρτιζαν τον περίγυρό του- για τον μυστικισμό (πάντα σε σχέση με την υποτιθέμενη «Αρεια» κληρονομιά και παράδοση) είναι σε γενικές γραμμές γνωστό. Ακόμη και αν η συντριπτική πλειοψηφία των θεωριών που κυκλοφορούν «εκεί έξω» είναι τουλάχιστον εξωφρενικές (όπως, για παράδειγμα, οι θεωρίες που αποδίδουν την ήττα των Ναζί στην…απώλεια αντικειμένων όπως το Άγιο Δισκοπότηρο και η Λόγχη του Πεπρωμένου, που υποτίθεται πως είχαν φτάσει στα χέρια του Χίτλερ, με αποτέλεσμα να έχει κερδοφόρα έκβαση ο πόλεμος μέχρι τη στιγμή που απωλέσθηκαν), ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα ο πολιτικοθρησκευτικός και προπαγανδιστικός χαρακτήρας της παρουσίασης τέτοιων πεποιθήσεων. Αλλωστε το Ράιχ σφυρηλατούσε τη δική του κοσμοθεωρία και μία ιδιαίτερη, δική του «θρησκεία» με αυτό τον τρόπο.
                               
Είτε ο Χίτλερ πίστευε είτε όχι, υπάρχει μία οργάνωση η οποία ήταν πλήρως υπαρκτή, και ο χαρακτήρας της είχε κατεξοχήν «occult» (απόκρυφο) προσανατολισμό. Η εν λόγω οργάνωση έχει παίξει το ρόλο του «κακού» σε εκατοντάδες έργα φαντασίας: ταινίες, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν φέρει τους πρωταγωνιστές τους αντιμέτωπους με τους υποτακτικούς ενός από τα σκοτεινότερα καθεστώτα της ιστορίας, τα μέλη του οποίου αναζητούσαν υπερφυσικές δυνάμεις για να εδραιώσουν την κυριαρχία του «χιλιόχρονου Ράιχ».
Η γέννηση μιας παράξενης οργάνωσης
Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Ahnenerbe», ένα «think tank» το οποίο ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου του 1935 από τον Χάινριχ Χίμλερ, τον Χέρμαν Βιρθ και τον Ρίτσαρντ Βάλτερ Ντάρε και σαν στόχο είχε τη μελέτη της αρχαίας ιστορίας και της κληρονομιάς της Αρίας φυλής. Η Ahnenerbe ήταν επιφορτισμένη με την αναζήτηση των πολιτιστικών και ανθρωπολογικών ριζών των Αρείων, και με την εύρεση αρχαιολογικών στοιχείων που θα αποδείκνυαν ότι κατά την προϊστορία τον κόσμο κυβερνούσαν οι φυλές των Αρείων, της ανώτερης φυλής.
Η επίσημη ονομασία της οργάνωσης ήταν  Studiengesellschaft für Geistesurgeschichte‚ Deutsches Ahnenerbe e.V. (Κοινωνία Μελέτης της Προϊστορικής Διανοητικής Ιστορίας- Γερμανική Προγονική Κληρονομιά, επίσημη εταιρεία), ενώ το 1937 μετονομάστηκε σε Forschungs- und Lehrgemeinschaft das Ahnenerbe e.V.
Η ιδέα ήταν «παιδί» του Χάινριχ Χίμλερ, ο οποίος, στο πλαίσιο της επάνδρωσης των SS αναζητούσε τρόπο διαμόρφωσης μίας νέας φυλετικής Nordic (από τη Σκανδιναβία)  ελίτ. Η οργάνωση δημιουργήθηκε με επίσημο στόχο την «προώθηση της επιστήμης της αρχαίας διανοητικής ιστορίας».
Ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της Ahnenerbe ήταν ο δρ. Βάλτερ Βεστ, ο οποίος εισήλθε στους κόλπους της το Μάιο του 1936 και διακρινόταν για τη μεταδοτικότητά του και το ταλέντο του στην εκλαΐκευση της επιστήμης. Ο Βεστ έγινε πρόεδρος της οργάνωσης, μεταφέροντας τα αρχηγεία της στο Βερολίνο. Η οργάνωση ενσωματώθηκε στη δομή των Allgemeine SS τον Ιανουάριο του 1939.
Αναζητώντας τα ίχνη των Αρίων
Η Ahnenerbe διερευνούσε κυριολεκτικά τα πάντα. Είχε τομείς αφιερωμένους στην αρχαιολογία, αλλά και στη…μουσικολογία (με στόχο την εξακρίβωση της «ουσίας» της γερμανικής μουσικής) και τη μετεωρολογία (προγνώσεις και έλεγχος καιρικών συνθηκών). Αν και η εικόνα που έχει κανείς για την οργάνωση παραπέμπει σαφώς στους Ναζί αξιωματικούς που επιδίδονται σε αγώνες δρόμου με τον Ιντιάνα Τζόουνς για τον εντοπισμό πανίσχυρων αντικειμένων ισχύος, η Ahnenerbe είχε σε μεγάλο βαθμό λαογραφικό χαρακτήρα. Εξετάζοντας το υπόβαθρο και τις πολιτισμικές ρίζες γερμανικών κυρίως φύλων, διερευνούσε το παρελθόν της φυλής.
Image result for Ahnenerbe
Η οργάνωση έστελνε αποστολές σε όλο τον κόσμο για τις έρευνές της, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στελέχη της Ahnenerbe ταξίδεψαν στην Καρελία για να μελετήσουν παγανιστές μάγους. Επίσης, το 1936, ομάδα της Ahnenerbe βρέθηκε στη νοτιοδυτική Σουηδία για να μελετήσει βραχογραφίες οι οποίες πιστευόταν πως αντικατόπτριζαν ένα πανάρχαιο σύστημα γραφής. Στην Ιταλία, ο αρχαιολόγος Φραντς Αλτχάιμ και η σύζυγός του, Έρικα Τράουτναν, έφταναν το 1937 στο Βαλ Καμόνικα για να διερευνήσουν φήμες περί ύπαρξης ρούνων σε προϊστορικές βραχογραφίες, που υποτίθεται θα επιβεβαίωναν τις Σκανδιναβικές ρίζες της Ρώμης- ενώ παρομοίου χαρακτήρα αποστολή ετοιμαζόταν και για τη Σαρδηνία.
Φυσικά, από την προσοχή της οργάνωσης δεν θα ήταν δυνατόν να διαφύγει το λίκνο πολιτισμών, η Μέση Ανατολή. Στον πυρήνα της έρευνας βρισκόταν η πεποίθηση του Αλτχάιμ πως στο εσωτερικό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μαινόταν μία σύγκρουση μεταξύ σημιτικών και Σκανδιναβικών φύλων. Ο Αλτχάιμ και η γυναίκα του βρέθηκαν σε εδάφη τα οποία είχαν συνδεθεί με πανίσχυρες αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Αναφερόμαστε στην Βαγδάτη, στη Βαβυλώνα και σε περιοχές όπου κάποτε διαφέντευαν τα βασίλεια των Πάρθων.
Υπερπόντιες μεταφυσικές αναζητήσεις
Αλλά η δραστηριότητα της Ahnenerbe δεν έμεινε μόνο στην Ευρώπη και τον περίγυρό της, αλλά έφτασε και στα απώτατα άκρα του κόσμου. Ο λόγος για την αποστολή στη «Νέα Σουαβία» (Neue Schwabenland) της Ανταρκτικής, η οποία ξεκίνησε το 1938 με επικεφαλής τον Άλφρεντ Ρίτσερ, πλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού. Η οργάνωση είχε εμπλακεί στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής, η οποία είχε ως στόχους την χαρτογράφηση μίας περιοχής (η οποία και ονομάστηκε Νέα Σουαβία), την εύρεση χώρων που θα επέτρεπαν την κατασκευή φαλαινοθηρικών σταθμών, και τον εντοπισμό σημείων όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ναυτικές βάσεις. Η εν λόγω αποστολή αποτελεί έναν από τους βασικούς «πυλώνες» των θεωριών περί διαφυγής των απομειναρίων της ηγεσίας του Ράιχ στο Νότιο Πόλο μετά το τέλος του πολέμου…
Άλλες ενδιαφέρουσες αποστολές της Ahnenerbe ήταν αυτή στην κοιλάδα Μουργκ, όπου είχε ανακαλυφθεί αρχαίο φρούριο και στο Μάουερν, στη Βαυαρία, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα σχετικά με τους Νεάντερταλ και τους Κρο Μανιόν. Ταξίδια έλαβαν χώρα και στη Γαλλία, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στο Θιβέτ, όπου το 1939 έφτασε αποστολή με σκοπό τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί κατάκτησης της Ασίας από τους Αρείους στο μακρινό παρελθόν, καθώς και για τη φημολογούμενη σύνδεση του Γκαουτάμα Βούδα με την Αρεία Φυλή. Από αυτές ακριβώς τις αναζητήσεις της Ahnenerbe πηγάζουν και οι θεωρίες περί εντοπισμού καταβασίων στο εσωτερικό της Γης από τους Ναζί και για την αναζήτηση της Αγκάρθα στην Κούφια Γη… Για την οργάνωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης και η Πολωνία, καθώς και η περιοχή της Κριμαίας, για έρευνες που σχετίζονταν με το γοτθικό της παρελθόν, αλλά και τις σχέσεις που είχαν αυτοί οι τόποι με τις ελληνικές αποικίες του Ευξείνου Πόντου. Αποστολές που δεν έγιναν ποτέ (από όσο είναι γνωστό) είχαν σχεδιαστεί για τη Βολιβία, το Ιράν, τα Κανάρια Νησιά και την Ισλανδία.
 Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το τέλος του πολέμου και οι δίκες που ακολούθησαν είδαν πολλά στελέχη της Ahnenerbe να δικάζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς είχε υπάρξει εμπλοκή μελών της οργάνωσης στη λειτουργία των στρατοπέδων θανάτου και σε πειράματα σε ανθρώπους. Το πέρασμα των ετών είδε την οργάνωση να παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, με μία ομίχλη μυστηρίου να περιτριγυρίζει τους εξερευνητές του Ράιχ, οι οποίοι επεδίωκαν να αποκαλύψουν το χαμένο παρελθόν της Αρείας Φυλής και να δώσουν στον Φύρερ υπερφυσικά όπλα τα οποία θα χάριζαν τη νίκη στο Τρίτο Ράιχ. Η Ahnenerbe ήρθε αντιμέτωπη με τον Ιντιάνα Τζόουνς, τον Hellboy, τον Κάπτεν Αμέρικα και πολλούς άλλους ήρωες του κινηματογράφου και των κόμικ, ενώ πολλοί (και λίγο παλαιότεροι) φίλοι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών  σίγουρα θα θυμούνται έναν από τους «πατριάρχες» των first person shooters, το «Wolfenstein 3D», όπου ο παίκτης αντιμετώπιζε υπερφυσικούς Ναζί πολεμιστές, αποτελέσματα πειραμάτων μίας σκοτεινής οργάνωσης στα πρότυπα της Ahnenerbe.
Η οργάνωση υπήρξε πραγματικά, και δραστηριοποιήθηκε εντός του πλαισίου του όποιου occult χαρακτήρα είχε επιδιωχθεί να δοθεί στο επίδοξο «χιλιόχρονο» Ράιχ. Ωστόσο, το τέλος του πολέμου σήμανε το τέλος των ερευνών για το χαμένο Αριο παρελθόν. Και όσον αφορά τις φημολογούμενες έρευνες περί αντικειμένων του μύθου και του θρύλου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα αναγκαία υπερόπλα για την τελική νίκη, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορεί να θεωρήσει κανείς- αρκετά βάσιμα, είναι η αλήθεια- ότι μάλλον δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες…
ΠΗΓΗ                                                                                                                                                      επιμέλεια 7spy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαύρα μαντάτα στις ΗΠΑ: Πρόβα εκκένωσης της Καλιφόρνια – Μετακινούνται εκατ κάτοικοι – Ξύπνησε το Ρήγμα του «Αγ. Ανδρέα» – Κουνιέται και το υπερ-ηφαίστειο Yellowstone

Τρομακτικά σενάρια Αρμαγεδδώνα από τους Αμερικανούς επιστήμονες και προειδοποιήσεις για πιθανό επικείμενο «MEGA-σεισμό» μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκορπούν τον τρόμο στις ΗΠΑ. Τα

Με λένε Lewis και μεγάλωσα με γκέι γονείς. Έχω λόγους να λέω ΟΧΙ στον «γάμο» των ομοφυλόφιλων

Είμαι ο Lewis από την Αυστραλία, ένα παιδί “γκέι γονιών” και αυτή είναι η εμπειρία μου από τους γκέι γονείς. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ παντρεμένοι και ενώ ο πατέρας μου ήταν ομοφυλόφιλος,

«ΦΩΤΙΑ» ΠΗΡΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Το «αντίο» Τσίπρα στη Μόσχα και oι αγωγοί Τραμπ στην Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις συζητήσεις που έκαναν Τσίπρας -Τραμπ στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά και ιδαίτερα για τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου, ήρθε κατευθείαν δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Ρώσος ηγέτης μιλώντας σε συνέδριο

Krasnodar: Το υποβρύχιο της Ρωσίας που «πονοκεφαλιάζει» τις ΗΠΑ - Πώς ξέφυγε από το ραντάρ τους;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal το ρωσικό υποβρύχιο «Krasnodar» έφυγε από τις ακτές της Λιβύης τον Μάιο και κατευθύνθηκε ανατολικά στη Μεσόγειο.  

Ναυάγιο στις αμερικανοτουρκικές επαφές και νέα σφοδρή προσωπική επίθεση Ερντογάν κατά Τραμπ – Πυρηνική απειλή από Αγκυρα…

Ναυάγιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να επιτίθεται στις ΗΠΑ με νέες εμπρηστικές δηλώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τα εντάλματα

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,