Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aνοίγει σαμπάνιες ο Αλεξιάδης για τα έσοδα του ΦΠΑ

-Toυς τρομάξαμε τους γκιαούρηδες και μάς τα σκάσανε. Ευχαριστώ τα ΜΜΕ που διαπλέκονται με την κυβέρνηση που μάς βοήθησαν στο έργο μας….                                                                                         Πανευτυχής ο Τρύφων Αλεξιάδης και ανοίγοντας σαμπάνιες
Καίρ γιορτάζει το γεγονός ότι κατάφερε να δώσει ανάσα ζωής στην κυβέρνησή του: Tα έσοδα από ΦΠΑ τον Αύγουστο απογειώθηκαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που αυξήθηκαν κατά 170%. Αυτό σημαίνει ότι και στο 30% να ανέβει ο ΦΠΑ ο Έλληνας θα κόβει απόδειξη για να στηρίζει την κυβέρνηση των μεγάλων επιτυχιών. Σημαντική συμβολή σ΄αυτό είχαν και τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ που τρόμαξαν τους πολίτες και οι οποίοι έπεσαν με τα μούτρα στη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. 
Δείτε το απίστευτο ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα στην Καθημερινή:

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, προσφέροντας «στήριξη» στο σύνολο των κρατικών εσόδων και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν εκτίναξη των εισπράξεων ΦΠΑ έως και 170%, η οποία συντελέστηκε κυρίως στα πλέον τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Επί της ουσίας, φαίνεται πως φέτος κερδισμένοι από τον Αύγουστο δεν ήταν μόνο οι επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών, αλλά και το Δημόσιο.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι τον Αύγουστο του 2016:
• Στη Μύκονο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν κατά 170,1% υψηλότερα του στόχου και ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 1,3 εκατ. ευρώ.
• Στη Ρόδο η υπέρβαση έφθασε το 165,6%, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαμορφώνονται στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 5,6 εκατ. ευρώ.
• Στη Σαντορίνη τα έσοδα εκτοξεύθηκαν κατά 114,4% και έφθασαν τα 3,9 εκατ. ευρώ αντί για 1,8 εκατ. ευρώ.
• Στη Ζάκυνθο τα έσοδα ανήλθαν στα 2,4 εκατ. ευρώ αντί 1,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 91,2% σε σχέση με τον στόχο.
• Στην Κέρκυρα η υπέρβαση ήταν της τάξεως του 78,6%, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαμορφώνονται στα 6,4 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να ανέλθουν στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Ο κατάλογος με τα νησιά που τα έσοδα του ΦΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες συνεχίζεται. Ωστόσο, μόνο από τις πέντε παραπάνω περιπτώσεις που καταγράφηκε η μεγαλύτερη υπέρβαση προκύπτει ότι το Δημόσιο εισέπραξε φέτος τον Αύγουστο 17,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε προβλέψει ότι θα λάβει ως έσοδα από τον ΦΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε τρεις παράγοντες:
1. Στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης και εφαρμόστηκε άμεσα.
2. Στην εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος. Οσο περνούν οι μήνες, τόσο οι Ελληνες χρησιμοποιούν περισσότερο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για τις αγορές τους. Επίσης, με την επιβολή των capital controls έχει πλέον εφοδιαστεί η πλειονότητα των επιχειρήσεων μηχανήματα POS και ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς όπου οι ξένοι επισκέπτες έχουν στην κουλτούρα τους τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Με τον τρόπο αυτό, μεγάλο μέρος της «μαύρης» οικονομίας έχει περάσει στην επίσημη οικονομία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να αποφύγουν την καταβολή του πραγματικού ΦΠΑ που εισπράττουν. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντική είναι η χρήση του πλαστικού χρήματος και προκαλούν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δίνοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.
3. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΓΓΔΕ και κυρίως η επικοινωνιακή πολιτική της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σχεδόν κάθε ημέρα του Ιουλίου και του Αυγούστου, η ΓΓΔΕ έκανε αισθητή την παρουσία της τόσο στα καταστήματα μέσω της διενέργειας ελέγχων, όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στέλνοντας μήνυμα ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τους νόμους. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στην αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, στην προσπάθειά του να εμπεδώσει στην αγορά μια κουλτούρα συμμόρφωσης με τους νόμους.
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη εικόνα για ορισμένες περιοχές της χώρας αναφορικά με την πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ. Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι στη Μυτιλήνη τα έσοδα ήταν κατά 9,1% κατώτερα από το στόχο. Η μειωμένη τουριστική κίνηση στο νησί, λόγω προφανώς των μεταναστευτικών ροών, λειτούργησε αρνητικά, ενώ λιγότερα κατά 2,2% ήταν τα έσοδα του ΦΠΑ στη Νάξο, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Αύγουστο κατέγραψαν υπέρβαση 9,91% σε σχέση με τον στόχο του συγκεκριμένου μήνα, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 η υπέρβαση ανέρχεται στο 3,01%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλή πορεία του ΦΠΑ τον Αύγουστο συνέβαλε και στην υπέρβαση του συνόλου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 62 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ –ύψους 738 εκατ. ευρώ– όπως ήταν προγραμματισμένο.                                                                                    πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δήλωση βόμβα του αμερικάνου πρεσβευτή: «Συγχαίρω τον Σύριζα γιατί το ξεπούλημα της Χώρας είναι στη σωστή κατεύθυνση»!

Σε καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύθηκε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο: “ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ! Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Πακιστανική «θύελλα» απόψε το βράδυ με «χορηγία» Αljazeera και αφορμή επιθέσεις Ομογενών από πρώην ΕΣΣΔ

Πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι Πακιστανοί μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από «φασίστες» στην περιοχή της δυτικής Αττικής σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.com το οποίο έχει σηκώσει «πολύ ψηλά» την συγκεκριμένη είδηση. Ας δούμε τι αναφέρει το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ To Πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη.Eπόμενη φάση το Ελληνικό Βitcoin!

Το Bilderberg club παρακολουθεί με ενδιαφέρον το κάθε επόμενο στάδιο
Η πρόσκληση και η φιλοξενία  του Ελληνα πρωθυπουργού από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά επιβράβευση της άψογης εκτέλεσης του Πειράματος αλλά και τις επιθυμίας της οικογένειας Τραμπ να

Κατάσκοποι θα μπορούν να «βλέπουν» μέσα σε οποιοδήποτε δωμάτιο από τα σήματα Wi-Fi

Μπορείτε να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο «δρομολογητή» (router) του σπιτιού και του γραφείου σας, ο οποίος αναλαμβάνει να λάβει και να στείλει ενσύρματα ή ασύρματα δεδομένα μέσω του διαδικτύου, όμως

ΤΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ» ΠΛΟΙΟ! Μεταφέρει Κούρδους μαχητές από την Συρία στην Νοτιοδυτική Τουρκία

Ένα πλοίο με την ονομασία «Ebu Reşit Santo», έχει αναστατώσει τους Τούρκους γιατί διαπιστώθηκε ότι εκτελεί δρομολόγια από το συριακό λιμάνι της Αττάλειας και μέσω βόρεια της Κύπρου και νότια του