Translate

Εργασιακό μεσαίωνα φέρουν οι Συριζαίοι: Μείωση κατώτατου μισθού, ευέλικτες μορφές εργασίας και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

Τι φέρνει η φθινοπωρινή «καταιγίδα» στα εργασιακά
Μηνύματα για πλήρη αλλαγή των σημερινών δεδομένων φτάνουν ήδη στην κυβέρνηση καθώς το φθινόπωρο θα τεθεί επισήμως επί τάπητος το νέο πακέτο για τα εργασιακά και ήδη φαίνεται πως οι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον κατώτατο μισθό των 568,08
ευρώ και επιχειρούν τη μείωσή του μέσω της εισαγωγής στην Ελλάδα του «γαλλικού μοντέλου».
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επίσης πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.
Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης και στη φθινοπωρινή «καταιγίδα» που φαίνεται να έρχεται περιλαμβάνονται τα εξής:
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων:Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο, που σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης:Μεταξύ αυτών η λεγόμενη «μικροεργασία» με πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών για δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.
Μείωση του κατώτατου μισθού και επιχειρησιακές συμβάσεις παντού: Τα γαλλικό μοντέλο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές. ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της ανατροπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι μισθοί μαζί με τα βασικά επιδόματα αφού και αυτοί αποσυνδέονται από τις κλαδικές συμβάσεις.
Σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο: Όπως αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες, μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας αλλά και απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.
Στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα: Νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας αναμένονται από το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στους 12μηνιαίους μισθούς, για όλους τους εργαζόμενους, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, για να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του φθινοπώρου. 
                                                                                                                                           πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com