Translate

H TOYΡΚΙΑ ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ! Ρωσικές κυρώσεις και…Ρ.Τ.Ερντογάν την αποτελειώνουν!

tourkia-oikonomiaΟικονομική ύφεση που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση και «αργό θάνατο» στην Τουρκία, προβλέπει το πρακτορείο Al-Monitor, μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Timothy Ash, η Τουρκία μεταβαίνει στο ασιατικό μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Πρόεδρο και τους συμβούλους του.
Κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις υποδομών, καθώς και στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.
Σύμφωνα με το Ash, o πρωθυπουργός Νταβούτογλου ήταν αντίθετος με την οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου πίστευε ότι η οικονομική πολιτική όφειλε να είναι βασισμένη στην δημοσιονομική πειθαρχία και σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην διατήρηση της σταθερότητας στην χρηματιστηριακή αγορά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας μειώθηκε από την στιγμή της παραίτησης του Νταβούτοβλου.

Ουσιαστικά όμως ο ρυθμός ανάπτυξης ξεκίνησε να μειώνεται από το 2013, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, λόγω κατηγοριών διαφθοράς σε βάρος μελών της κυβέρνησης.
Το 2014-2015 η οικονομική αστάθεια είχε ως αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών.
Η Τουρκία, για 50 χρόνια είχε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4,5%, ενώ τα τελευταία 3 με 4 χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 3%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται τόσο στους χειρισμούς του Ερντογάν όσο και στην έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κων/πολης, Koc Kamil Yilmaz περιγράφει τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία ως «αργό θάνατο», δηλώνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει την μείωση των επενδύσεων στην χώρα.
Για την αποφυγή του «αργού θανάτου» οι Τούρκοι πολιτικοί προβαίνουν σε λαϊκίστικα μέτρα, όπως την μείωση των επιτοκίων, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Yilmaz, τυχόν εξωγενείς αναταράξεις θα μπορούσαν να βυθίσουν την τουρκική οικονομία στην ύφεση, όπως έγινε και το 2001.
Ταυτόχρονα η Ρωσία συνεχίζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία.
Η Ομοσπονδιακή Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία (Rosselkhoznadzor) του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 16 Μαΐου, πρόκειται να απαγορεύσει προσωρινά τις εισαγωγές κολοκυθιών και κίτρινης κολοκύθας από την Τουρκία.
Το εμπάργκο μπαίνει σε ισχύ από τις 19 Μαΐου για λόγους δημόσιας υγείας.
Η Rosselkhoznadzor δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρούσε σε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία την εβδομάδα της 16ης Μαΐου και ενώ είχε ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές μελιτζάνας, μαρουλιού και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Ρωσικές κυρώσεις, εμπόλεμη κατάσταση με Κούρδους σε Συρία και ΝΑ Τουρκία, σκάνδαλα, διαφθορά, παραίτηση Α.Νταβούτογλου και εγκαθίδρυση διδακτορικού τύπου διακυβέρνηση από τον Ρ.Τ.Ερντογάν οδηγούν σε οικονομική κρίση την Άγκυρα.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com