Translate

Ανοίγει ο δρόμος για τα εργασιακά δικαιώματα στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ


Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ζητάει το σωματείο εργαζομένων με πεντάμηνα του δήμου Βύρωνα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ώστε ο ΟΑΕΔ να μην κόψει τα μεροκάματα των αδειών. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 
«Η κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματος  στην άδεια είναι η απαρχή για να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη βάρβαρη συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων που κλιμακώνεται σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, σε συνεννόηση με την Ε.Ε.  και το κεφάλαιο», τονίζει. Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, εργαζόμενοι με  το πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, το ονομαζόμενο «κοινωφελής εργασία». Συνεχίζονται οι  παρεμβάσεις του σωματείου μας, για να αναδειχθεί ο μεσαιωνικός χαρακτήρας του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου την Τετάρτη 7/10/2015 με παρέμβαση του σωματείου μετά από διεξοδική και έντονη συζήτηση πάρθηκε απόφαση που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ανοίγεται ο δρόμος  για να εφαρμοστεί  εν μέρη η εργατική νομοθεσία για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό. Η απόφαση 198/7-10-2015 του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρει: « ότι οι εργαζόμενοι αυτοί παρέχουν της υπηρεσίες τους στο Δήμο με γνήσιες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Εντέλλει το Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του Δήμου να εφαρμόσουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας , να μεριμνήσουν για τον άμεσο εμβολιασμό, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τη χορήγηση αδειών (ασθένειας, κανονική, γονική). Ενώ με έγγραφο της η Γενική Γραμματέας του Δήμου προς τις υπηρεσίες τονίζει «ότι άδειες θα δίνονται μετά από αίτηση του εργαζομένου στη Δ/νση που απασχολείται, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης) 
Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να καταθέσετε αίτηση για τις άδειες που δικαιούστε. Υπενθυμίζουμε ότι ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ για κάθε ένα μήνα εργασίας  δυο ημέρες κανονική άδεια, Άδεια γονική δυο ημέρες στο διάστημα της εργασίας σας και άδεια αναρρωτική σε περίπτωση ασθένειας. Οι άδειες αυτές θα πρέπει να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στην εργασία. 
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας να διασφαλίσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να μην τολμήσει η ηγεσία του ΟΑΕΔ να κόψει τα μεροκάματα των αδειών στους εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα αυτό.   Συνάδελφοι- συναδέλφισσες Ασφαλώς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι αρκετή, όσο και εάν είναι θετική, αφού συνεχίζεται  να μην εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τον καθορισμό του  μεροκάματου, να μην αναγνωρίζονται ειδικότητα, προϋπηρεσία, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό επίδομα , ενώ μετά το πεντάμηνο θα σας πετάξουν και πάλι στον καιάδα της ανεργίας και δεν θα σας δώσουν  ούτε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  

Η κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματος  στην άδεια  είναι η απαρχή για να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη βάρβαρη συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων που κλιμακώνεται σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση  και το κεφάλαιο. Ήδη άρχισαν να βάζουν σε εφαρμογή το 3ο μνημόνιο και να ψηφίζονται οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι αφαίμαξης του λαού. Η εργασία  είναι δικαίωμα όλων και προϋπόθεση για αξιοπρεπή ζωή .
 Μην συμβιβάζεστε με τα ψίχουλα που σας δίνουν μέσα από αυτά τα προγράμματα που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και ανακυκλώνουν την ανεργία.  ΜΗΝ συναινείτε σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Ορθώστε το ανάστημά σας, αντισταθείτε  και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο, τους ανέργους  στην πόλη  να βροντοφωνάξουμε: Να καταργηθούν τα πεντάμηνα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των άνεργων. Θέλουμε σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους. Να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική  συγκυβέρνησης – Ε.Ε.-  Κεφαλαίου Στις 12 Νοεμβρίου 2015 θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί το αγωνιστικό παρόν στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ . Όλοι στους δρόμους. Με ταξικούς αγώνες διάρκειας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
 Μπορεί να ανατραπεί η βάρβαρη αντεργατική πολιτική Συγκυβέρνησης- Ε. Ένωσης – Κεφαλαίου.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com