Translate

CERN


Τί είναι το CERN;
Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Όταν ιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί, ήδη, ένα λαμπρό 
                                

παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών μελών, σήμερα, έχει αυξηθεί σε 20 κράτη μέλη.
  
Το Cern έχει γεμίσει το διαδίκτυο με θεωρίες συνωμοσίας ...

    Το CERN ερευνά τα συστατικά της ύλης και  το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλες τις, υψηλού επιπέδου, επιστημονικές δυνατότητες που τους παρέχει το εργαστήριο. Πρόκειται για επιταχυντές που επιταχύνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ταχύτητες λίγο μικρότερες από την ταχύτητα του φωτός και ανιχνευτές που κάνουν τα σωματίδια αυτά "ορατά".
αγόρι
Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά;

επιστήμοναςΑπό την αυγή ακόμα, του πολιτισμού, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μάθουν  όλο και περισσότερα για τον κόσμο τους. Ο αρχικός σκοπός είναι η γνώση, αλλά τελικά έπονται πολλά πρακτικά οφέλη. Τον 19ο αιώνα, όταν ο Μάικλ Φάραντεϊ (Michael Faraday) ρωτήθηκε από ένα δύσπιστο μέλος της Βρετανικής κυβέρνησης για τη χρησιμότητα της εργασίας του στον ηλεκτρισμό, του απάντησε δείχνοντας μεγάλη προνοητικότητα: "Μια μέρα, κύριε," είπε, "μπορεί να την φορολογήσετε".
΄΄Το πείραμα είναι βέβαιο ότι  πυροδότησε κινδυνολογίες όχι τυχαία, στους επικριτές του CERN, που πολλοί από αυτούς προειδοποίησαν αρχικά ότι ο επιταχυντής σωματιδίων υψηλής ενέργειας θα σημάνει το τέλος του σύμπαντος μας με τη δημιουργία μιας δικής του μαύρης τρύπας.
Αλλά μέχρι στιγμής η Γενεύη παραμένει άθικτη και άνετα εκτός από τον ορίζοντα των γεγονότων.΄΄
                            


Όπως ο Φάραντεϊ καθοδηγήθηκε από την επιθυμία της γνώσης, η αναζήτηση καθαρής γνώσης στο CERN οδηγεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το CERN έδωσε στον κόσμο προοπτικές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως οι ιατρικές απεικονίσεις και το WWW. Αλλά οι επιστήμονες, στους οποίους χρωστάμε αυτές τις ανακαλύψεις, δεν ενδιαφέρονταν για την ιατρική ή τους υπολογιστές. Το κίνητρό τους ήταν, απλά, η ανακάλυψη.

Το CERN παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο στην ανώτερη τεχνική εκπαίδευση. Ενα ευρύ πεδίο από εκπαιδευτικά προγράμματα και υποτροφίες προσελκύει στο εργαστήριο πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Πολλοί ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία, όπου η εμπειρία τους σε ένα υψηλής τεχνολογίας πολυεθνικό περιβάλλον απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης.

 

Τί είναι αυτά τα πειράματα;

επιστήμοναςΤα πειράματα αυτά δεν μοιάζουν με άλλα στην ιστορία της επιστήμης. Έχουν σχεδιαστεί και εκτελούνται από εκατοντάδες επιστήμονες και το μέγεθός τους είναι, συχνά, μεγαλύτερο από ένα σπίτι. Είναι σε λειτουργία για αρκετούς μήνες, ή χρόνια, ενώ συχνά, χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.
 

Ποιοί δουλεύουν εκεί;
επιστήμοναςTo CERN απασχολεί περίπου  3000 ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, όπως μηχανικούς, τεχνικούς, τεχνίτες, διοικητικούς, εργάτες ...
Οι θεωρητικοί δουλεύουν...Το προσωπικό του CERN σχεδιάζει και κατασκευάζει τα πολύπλοκα μηχανήματα, και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία τους. Βοηθά στην προετοιμασία, επίτευξη, ανάλυση και ερμηνεία των πολύπλοκων επιστημονικών πειραμάτων και επιτελεί τα διάφορα καθήκοντα που απαιτούνται ώστε να καταστεί ένας τόσο ιδιαίτερος οργανισμός επιτυχής στο έργο του.  Περίπου 6500 επιστήμονες, σχεδόν οι μισοί φυσικοί σωματιδίων του κόσμου, έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους. Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη.

 

Αεροφωτογραφία του CERN

Πού βρίσκεται το CERN;
επιστήμοναςTo CERN βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τη Γενεύη. Η θέση του συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγος της επιτυχίας του εργαστηρίου.



 


Τί κάνουν οι φυσικοί στο CERN;
επιστήμονας

Ας δούμε!

  

κορίτσι
Γιατί μελετούν τα σωματίδια;
 ΄΄Τώρα μια ομάδα φυσικών πρότεινε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, μπορεί να είναι σε θέση να αποκαλύψει την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων, αν όντως υπάρχουν.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics Letters B, φυσικοί 
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics Letters B, φυσικοί από τα πανεπιστήμια της Φλόριντα στις ΗΠΑ, της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο  και του Οντάριο στον Καναδά, εξηγούν ότι το κλειδί για την εύρεση των παραλλήλων συμπάντων, μπορεί να προέλθει από την ανίχνευση μικροσκοπικών μαύρων τρυπών, σε ένα ορισμένο επίπεδο ενέργειας. Η ανίχνευση των μίνι μαύρων τρυπών θα υποδείκνυε και την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων, η οποία θα στηρίξει τη θεωρία χορδών και συναφή μοντέλα που προβλέπουν την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων, καθώς και παράλληλα σύμπαντα.΄΄
επιστήμονας

Ας το ανακαλύψουμε!

 

Γνωρίζατε ότι;
 η αντι-ύλη παράγεται καθημερινά στο CERN (παράγονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια σωματίδια το δευτερόλεπτο.)
  • ο μεγαλύτερος μαγνήτης στον κόσμο βρίσκεται στο CERN  και ζυγίζει περισσότερο από τον πύργο του Eiffel.
  • το κενό των εργαστηριακών επιταχυντών είναι καλύτερο από αυτό μεταξύ της Γης και της Σελήνης.
  • ο μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN έχει περίμετρο 27 km. Τα σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός εκτελούν περισσότερες από 11 000 περιστροφές το δευτερόλεπτο.
  • οι ανιχνευτές του CERN έχουν μέγεθος όσο ένα τετραόροφο κτίριο.
  • καλλιτεχνικό λογότυπο του cern με σύμπλεγμα 3 6αριών!
  • περισσότεροι από 1800 φυσικοί εργάζονται στο μεγαλύτερο πείραμα που ετοιμάζεται για τον επόμενο επιταχυντή του CERN. Αυτό το πείραμα θα παράγει δεδομένα με έναν ρυθμό σχεδόν ίσο με τον αριθμό των κλήσεων που μπορούν να γίνουν αν καθένας από σας τηλεφωνήσει σε δέκα άλλους ταυτόχρονα.
Ποιά είναι η συμμετοχή της χώρας μου; 
Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα κάνοντας κλίκ ΕΔΩ  (αλλά μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το  "Back" όταν θελήσετε να επιστρέψετε σ' αυτήν την σελίδα). 

με πληροφορίες από hep.physics.uoc.
7spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com