Translate

Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου: «Μια πολεμική σύρραξη με την Κίνα είναι θέμα χρόνου»


Η ενίσχυση των στρατηγικών και συμβατικών δυνάμεων της Κίνας μετατοπίζει την ισορροπία στην περιοχή του Ειρηνικού προς όφελος του Πεκίνου και αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο μιας σύρραξης. Αυτό είναι το πόρισμα έκθεσης επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν επεκταθεί σε ότι αφορά την ισχύ τους στον αέρα και τη θάλασσα ενώ σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση του πυραυλικού οπλοστασίου την ώρα που παίρνει όλο και πιο επιθετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην Ασία», αναφέρεται σε κείμενο που διέρρευσε στην ίδια έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου ΗΠΑ-Κίνας για την επισκόπηση της οικονομίας και ασφάλειας.
Ως αποτέλεσμα «η πιθανότητα γύρω από μια λανθασμένη εκτίμηση ασφάλειας στην περιοχή αυξάνεται» αναφέρεται στην έκθεση προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης ή ενός σοβαρού επεισοδίου μεταξύ κινεζικών δυνάμεων με αμερικανικές ή με τους συμμάχους των ΗΠΑ ως ανοικτό.
Η έκθεση περιγράφει με ανησυχία την αύξηση των δυνατοτήτων των κινεζικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δύο τύπων μαχητικών stealth (J-20/J-31) την πρώτη ανάπτυξη μιας ομάδας μάχης αμφίβιων επιχειρήσεων στον ινδικό Ωκεανό όπως και τις ασκήσεις της κινεζικής Αεροπορίας στο Καζακστάν.
Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας βλέπει επίσης τις ΗΠΑ ως τον κύριο αντίπαλο, παρά το γεγονός των ισχυρών δεσμών στο εμπόριο και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
Η έκθεση του Κογκρέσου οι βασικές τοποθετήσεις της οποίας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Νοέμβριο καταλήγει πως η προετοιμασία των κινεζικών δυνάμεων που θυμίζει προετοιμασία για πόλεμο αυξάνει τον κίνδυνο ότι μια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να  ξεσπάσει.
Πιο ειδικά αναφέρεται στην έκθεση: «Ο ξαφνικός εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων αλλοιώνει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με τέτοιο τρόπο ώστε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποσταθεροποίηση και για ανταγωνισμό ανάμεσα και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιαπωνία και η Ινδία και να επιδεινώσει την κατάσταση στις περιφερειακές θερμές περιοχές όπως η Ταιβάν η κορεατική χερσόνησος, η Θάλασσα της ανατολικής Κίνας και η Νότια κινεζική Θάλασσα. Με την μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ και περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις η ισορροπία στην Ασία μετακινείται πως όφελος της Κίνας».
Η έκθεση προειδοποιεί ακόμη πως οι Κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας τροφοδοτούν τις εθνικιστικές εντάσεις εν μέσω προβληματισμού αναφορικά με τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και του φόβου κοινωνικών συγκρούσεων στην Κίνα. Έτσι μέσα σε ένα  κλίμα απαισιοδοξίας στον κινεζικό λαό και δημιουργίας εντάσεων με στόχο τον αντιπερισπασμό αυξάνονται οι κίνδυνοι για επιδείνωση του κλίματος ασφάλειας δημιουργώντας τη δυναμική εκείνη η οποία θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
Η έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου προειδοποιεί ακόμη για την βελτίωση της τεχνολογίας των κινεζικών οπλικών συστημάτων μέσω της οποίας θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποτρέπον περιφερειακές συγκρούσεις στην περιοχή, να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους και να κρατούν ανοικτές τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς.
«Καθώς η Κίνα αυξάνει τη ναυτική της ισχύ το αμερικανικό Ναυτικό συρρικνώνεται και η σημερινή δυνατότητα να νικήσει την Κίνα σε μια σύγκρουση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί για πολύ», αναφέρεται ακόμη.
Το 2020 η Κίνα αναμένεται να έχει 342 υποβρύχια και πυραυλοφόρα σκάφη σε επιχειρησιακή χρήση. Συγκριτικά οι αμερικανικές δυνάμεις θα αριθμούς 240 υποβρύχια και σκάφη επιφανείας το 2020.
Η έκεθση επιβεβαιώνει ότι η Κίνα δύο φορές μέσα στο χρόνο δοκίμασε το υπερ-υπερηχητικό όπλο Wu-14. Παγκόσμιας κρούσης το οποίο με την έσοδο του σε υπηρεσία θα μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη από λεπτά μέχρι μια ώρα.
.»Ένα τέτοιο όπλο μπορεί να καταστήσει την αντιβαλλιστική ασπίδα των ΗΠΑ από περιορισμένης αποτελεσματικότητας μέχρι εντελώς απαρχαιωμένη» λέει η έκθεση.
Η Κίνα διαθέτει περίπου 1895 βαλλιστικά και βλήματα cruise συμπεριλαμβανομένων μέχρι 1200 πυραύλων μικρής εμβέλειας τακτικού πεδίου μάχης, 100 μέσης και 20 μεγάλης εμβέλειας, 75 διηπειρωτικούς και περί τους 500 πύραυλους cruise.  
Για την στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα η Κίνα έχει αναπτύξει πυραύλους DF-21C βεληνεκούς 1990 χλμ. ενώ με άλλα στοιχεία αναπτύσσει και ένα πύραυλο τον DF-16.
Αν και το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δεδομένα που έχει αναφορικά με τις πυρηνικές κεφαλές της Κίνας σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς αυτές εκτιμούνται από 250 έως και 3000!
Μάλιστα όπως αναφέρει ένα Αμερικανός ειδικός η Κίνα εκμεταλλεύεται τα ποσά για την άμυνά της πιο αποδοτικά από ότι οι ΗΠΑ. Έτσι η χώρα αυτή μπορεί να κατασκευάσει 1127 πύραυλους κατά στόχων επιφανείας DF-21D στο κόστος ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου ήτοι 13,5 δισ. $
Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο ένα αεροπλανοφόρο να καταφέρει να αποφύγει την προσβολή του όχι από 1000 αλλά ούτε και από 100 DF-21D σε μια επίθεση κορεσμού.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στις ΗΠΑ σπουδάζουν περί τους 225.000 Κινέζους φοιτητές οι οποίοι στην ουσία πραγματοποιούν βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com