Translate

Εμπλουτίζεται το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική για τη διασφάλιση της ανθρωπότητας

Έρευνα δείχνει ότι οι βίαιες αναταραχές στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν έμμεσα να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν από έλλειψη τροφίμων. 
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη συγκέντρωση των άγριων φυτών καλλιέργειας που απαιτείται για την παραγωγή νέων ποικιλιών τροφίμων βρίσκονται σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Εύφορη Ημισέληνο.
Ωστόσο, αυτή η περιοχή είναι, επίσης, στο κέντρο μίας σειράς από εμφύλιους πολέμους και τα πολύτιμα είδη καλλιεργειών κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Η Εύφορη Ημισέληνος είναι μια αρχαία περιοχή γόνιμου εδάφους του τόξου γύρω από την αραβική έρημο, από την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τη Συρία, το Λίβανο, την Τουρκία και καταλήγει στο Ιράκ και το Ιράν.
Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλομορφία των «άγριων συγγενών φυτικών ειδών» προς τις καλλιέργειες μας, οι οποίες απαιτούνται για τη δημιουργία μελλοντικών ποικιλιών.
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να επεκταθεί από 7260000000 σε 9600000000 μέχρι το 2050, θα χρειαστεί να βελτιωθεί η απόδοση των καλλιεργειών για να ταΐσει τα επιπλέον άτομα. Οι ερευνητές στο Μπέρμιγχαμ έχουν δείξει ότι το 12 τοις εκατό των «άγριων συγγενών φυτικών ειδών» απειλούνται με εξαφάνιση και όλα τα υπόλοιπα είναι πιθανό να έχουν ήδη υποστεί μια απώλεια γενετικής ποικιλομορφίας.
Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, 10.000 νέες ποικιλίες σπόρων φυτών από όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική.
Το θησαυροφυλάκιο έχει αποθηκεύσει ήδη 825.000 δείγματα σπόρων, που αντιπροσωπεύουν 13.000 χρόνια αγροτικής ιστορίας.
Η προστασία της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών ανά τον κόσμο είναι «θεμελιώδη» για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε το ίδρυμα Crop Diversity Trust (GCDT), το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο.
Τέσσερις αποστολές από μεγάλες τράπεζες γονιδίων που εδρεύουν στη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, παρέδωσαν νέες ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι αποστολές περιλάμβαναν τύπους όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σόργο, κεχρί, ρεβίθι, αραχίδα, της Ασίας και μελιτζάνα της Αφρικής, λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων μπάμιες, αμάραντος, φυτό αράχνης και μολόχα της Γιούτα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Crop Diversity Trust, δήλωσε:
«Η Σβάλμπαρντ Παγκόσμια σπόρων συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη και θετική λύση που να θρέψει τον κόσμο για πάντα. Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε όπως είμαστε, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί και οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν με αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να πεινάσουν. Η διατήρηση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών, και ο γενετικός πλούτος που παρέχει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές, είναι ευεργετικός όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους των καλλιεργειών, αλλά και για τους αγρότες που τροφοδοτούν όλους μας σε αυτόν τον πλανήτη»
Το συγκεκριμένο «θησαυροφυλάκιο της ημέρας της κρίσης» άρχισε τη «λειτουργία» του το Φεβρουάριο του 2008 και ως σκοπό έχει τη φύλαξη όλων των σπόρων που καλλιεργούνται σήμερα στη Γη.

 Βρίσκεται 130 μέτρα σε ένα βουνό, στον αρκτικό κύκλο όπως αναφέρθηκε και  έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κρατά όλα τα δείγματα σε κατάσταση ψύξης ακόμη και σε περίπτωση πτώσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος ή και ολικής απώλειάς του.
Το ίδρυμα GCDT (Global Crop Diversity Trust) που εποπτεύει τη λειτουργία του το περιγράφει ως «την απόλυτη πολιτική ασφάλειας για την παγκόσμια παροχή τροφίμων».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com