Translate

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΜΟΥΦΤΗΣ ΚΑΙ ΙΜΑΜΗΣ ΠΟΥ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ο Τουράν Ντουρσούν (1934 - 4 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν «πρώην μουφτής και ιμάμης και ένας ανοιχτός επικριτής του Ισλάμ, ο οποίος αγωνίστηκε για ενα πιο ελεύθερο και πιο ανθρώπινο κόσμο, παρά τις πιέσεις από το κράτος, και τους ανθρώπους, ακόμη και τον ίδιο τον πατέρα του, του οποίου το όνειρο ήταν να τον δει να γίνει ένας αφοσιωμένος κληρικός. "Έζησε στην Τουρκία, και όπως ήταν τραγικά προβλέψιμο, δολοφονήθηκε από τους υπερασπιστές της πίστης.
«Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα βιβλίο μιας νέας εποχής που 
σηματοδοτεί ένα πιο όμορφο κόσμο. Είναι προφανές ότι ένας πιο όμορφος κόσμος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς έναν πιο ελεύθερο κόσμο. Και για να επιτευχθεί ένας πιο ελεύθερος κόσμος, πρέπει να σπάσουν τα ταμπού. Όλα τα είδη αλυσίδων που συνδέουν τις ελευθερίες πρέπει να σπάσουν. "

Το απόσπασμα που ακολουθεί και σας παρουσιάζει η Αθέατη γνώση είναι από τον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου "Αυτή είναι η θρησκεία", από τον Τουράν Ντουρσούν.

Ο πατέρας του Ντουρσούν ήταν τουρκικής καταγωγής, και η μητέρα του, κουρδικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Τουρκία το 1934, ήταν ένας πρώην μουφτής και ιμάμης και ανοιχτός επικριτής του Ισλάμ, ο οποίος αγωνίστηκε για ενα πιο ελεύθερο και πιο ανθρώπινο κόσμο, παρά τις πιέσεις από το κράτος, και τους ανθρώπους, και ακόμη και τον ίδιο τον πατέρα του, του οποίου το όνειρο ήταν να τον δει να γίνεται ένας αφοσιωμένος κληρικός.

Ο Ντουρσούν ήταν ένας αναγνωρισμένος μουφτής στις πόλεις, όπου εργάστηκε. Η πρόοδος και η σκληρή δουλειά του συχνά καλυπτόταν από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, και ο ίδιος μερικές φορές έγραφε στήλες για τις εθνικές εφημερίδες. Είχε προσκληθεί σε επίσημες κρατικές τελετές και έγινε σεβαστός από το κοινό. Επισκεπτόταν τακτικά τα χωριά για να ακούει τα προβλήματά τους, και προσπαθούσε να βρεί λύσεις.

Επειδή ο Ντουρσούν έλαβε την εκπαίδευσή του σε ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία (μουσουλμανικές θεολογικές σχολές) και ήξερε καλά αραβικά, είχε μια ολοκληρωμένη γνώση των πρωτότυπων εγγράφων του Ισλάμ - το Κοράνι, χαντίθ, βιογραφίες και ιστορίες. Και είχε επειπλέον κάτι ζωτικής σημασίας που στους περισσότερους μουσουλμάνους λόγιους έλειπε: ένα κρίσιμο μυαλό.

Τα ισλαμικά θρησκευτικά κείμενα δεν ικανοποιούσαν τα βάθη του μυαλού του. Είχε ένα απίστευτο πάθος για μάθηση. Εκτός από την μητρική του γλώσσα,  Τουρκικά και Κουρδικά, έμαθε αραβικά, Τσερκέζικα, και κάποια γαλλικά. Είχε έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική φιλοσοφία, όπως επίσης, να διαβάζει τα έργα του Αριστοτέλη, όταν ήταν μόλις 12.

"Η γνώση συσσωρεύεται στο μυαλό σας σε ένα σημείο, και στη συνέχεια εκπέμπεται ένας σπινθήρας. Αλλά αν [η θρησκεία ή ιδεολογίας σας] είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και τη συνείδηση ​​σας, είναι σίγουρα δύσκολο να αντιμετωπίσετε μια απόσταση του εαυτού σας από αυτή. Είχα πάντα μια φύση που επαναστατούσε ενάντια στην έννοια του Θεού και η απεμπλοκή μου από το Ισλάμ πραγματοποιήθηκε σε μια εξελικτική φάση. Πάντα υποστήριζα τον Θεό. Κατόπιν μετανόησα. Σκέφτηκα, για παράδειγμα, ότι εάν το Κοράνι είναι ο λόγος του Θεού, τότε γιατί επιτρέπουν τη σκλαβιά ; Γιατί λέει σε ορισμένους ανθρώπους ότι δεν τρέχει τίποτα, αν θα είναι σκλάβοι; Σκέφτηκα ότι αν [ο συγγραφέας του Κορανίου] ήταν πραγματικά ο Αλλάχ, θα έπρεπε να καταργηθεί η δουλεία και ότι δεν θα έπρεπε να έχει δηλώσει κάποιους ως σκλάβους και άλλους ως ελεύθερους. Ήμουν πάντα σε μια κατάσταση εξέγερσης από την παιδική ηλικία μου,» δήλωσε ο Ντουρσούν σε μια συνέντευξη.

Αλλά η κύρια αποξένωση του από το Ισλάμ συνέβη όταν συνέκρινε το Κοράνι με άλλα θρησκευτικά βιβλία.

"Τότε κατάλαβα πως ο Μωάμεθ μετέφερε μερικά από τα γραπτά της Τορά και της Βίβλου μέσα στο Κοράνι. Ήμουν τόσο απογοητευμένος και θυμωμένος. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν σωστά εξ αιτίας αυτού. Τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις καταστροφές του. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξέρουν τι είναι το σωστό και το λάθος, και ακολουθούν το λάθος ως σωστό, ακριβώς επειδή πιστεύουν στο σκοτάδι που οι ίδιοι επέλεξαν να υπάρχει. Τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι ανθρώπινες δημιουργίες δεν έχουν σημειώσει πρόοδο σε πολλές απόψεις, γι 'αυτό το λόγο. Δεν έχω βρεί καμία ασθένεια, ούτε καρκίνο ούτε AIDS, και καμία καταστροφή πιό φρικτή από τα αποτελέσματα αυτής της θρησκείας. Και εκείνη τη στιγμή, αποφάσισα να ξεκινήσω μια μάχη, "δήλωσε ο Ντουρσούν.

Ο Ντουρσούν, σταμάτησε επίσης τη δουλειά του ως μουφτής, που πραγματοποίησε για 14 χρόνια, να αφιερώσει τον εαυτό του καλύτερα στα πιστεύω του.

«Παράτησα τη δουλειά μου για να είμαι σε θέση να παλέψω. Ήμουν στην κορυφή της καριέρας μου. Δεν ήμουν ένας συνηθισμένος μουφτής. Οι άνθρωποι με γνώριζαν και με σεβόντουσαν. Αλλά έπρεπε να φύγω από αυτή τη δουλειά. Επειδή σκέφτηκα ότι αν ήθελα να πολεμήσω, δεν θα μπορούσα να το κάνω με την τρέχουσα εργασία μου, γιατί δεν θα ήμουν ειλικρινής.

Στις 4 Σεπτεμβρίου το 1990, ήρθε το τέλος του Ντουρσούν. Λίγο μετά την αναχώρηση από το σπίτι του στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ο Ντουρσούν δολοφονήθηκε από δύο οπλοφόρους. 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com